Православен младежки лагер – ръководство за организатори

1 част

Преди младежкия лагер

Какво се надявате да постигнете?

За всеки, който иска да започне младежки лагер, първият въпрос, който трябва да се запита е: каква е целта и какво трябва да бъде постигнато?

Тези въпроси първо трябва да бъдат решени и то най-вече преди организирането на лагера, защото ясно дефинирана цел ще определи такива аспекти на програмата, като дължината, типа на изискваните удобства, дневния режим и структурата на графика.

Ако, например, целта на младежкия лагер е да изложи на православни млади хора цикъла на ежедневните служби и да им даде възможността да срещнат други християни на тяхната възраст, това може да бъде изпълнено в относително кратък период от време и и е повече като младежко събиране, отколкото точно като лагер, а и няма да се неждае от структурирана дневна програма, за да осъществи своята цел.

Ако, обаче, целта на лагера е да събере участниците в общност, където всеки се моли, работи и се учи заедно с другите, това ще изисква по-дълъг период от време и ще се нуждае от много по-стегната и по-структурирана дневна програма, както и повече подготовка.

Много лагери могат да имат специфични неустановени подцели, в рамките на главната цел. Тези подцели ще се различават в зависимост от ситуацията. Какъвто и да е случая, организаторите трябва да се срещнат и да обсъдят техния лагер преди да са направени някакви конкретни планове.

 

За вас лагерите за православни младежи може и да са добре установена традиция в Църквата, а може и да са нещо ново. Каквато и да е вашата ситуация, когато започнете да планирате православен младежки лагер, важно е да помислите за причините да се организира такова събитие.

 

Мечтата!

Опитайте се да помислите ясно за идеалния младежки лагер.

  • Как изглежда?
  • Кой участва?
  • Какво правят младите хора?
  • Какво научават?
  • Как се молят?

Някои от тези зони могат да изглеждат общи. Но дори и мечтаейки за нашите близки цели, всъщност сте започнали да планирате.

Някои от другите области, върху които бихте могли да помислите са:

  • Какви са целите и подцелите на вашия идеален лагер?
  • Ще служи ли вашият идеален лагер за укрепване на Църквата?
  • Ще послужи ли вашият идеален лагер за израстването и живота на членовете на Църквата?
  • Дали моят идеален лагер ще подкрепя и подпомага живота на местната общност и общество?

Трудно е да се даде отговор на някои от тези въпроси, но те могат да помогнат на младите организатори на лагери да се съсредоточат върху истинската стойност на младежките лагери и тяхното място в живота на Църквата.

Каква е вашата настояща ситуация?

Следващият етап от планирането трябва да се фокусира върху вашата настояща ситуация. Погледнете около вас и младежите, с които контактувате; към църковния живот който имате, към обществото в глобална переспектива.

Опитайте се да мислите за нуждите на хората и за духовния и материален потенциал около вас.

Това ще ви помогне да сте реалисти и ясно да съзнавате кога да започнете да подготвяте лагера си. Съберете екип, който да подготви лагера.

Събиране на екип за подготовката на лагера.

Набирането на лагерен персонал и намирането на хора, които са самоотвержени и талантливи доброволци, са вероятно най-предизвикателните и важни задачи, с които се среща организаторът на лагер още в началото на годината. В някои случаи, разбира се, се надяваш, че същите хора ще се върнат за няколко годинии ще доведат със себе си нови и ентусиазирани участници, които желаят да споделят лагерен опит от първа ръка.

Важно е да включите на всяко ниво от лагерната подготовка и осъществяване и други хора.Лагерният организатор трябва да се научи от самото начало да отсява правилното, получавайки идеи и откривайки какви типове интереси и умения имат хората и питайки същите тези хора, дали биха желали да използват уменията си по време на лагера. Да попиташ някой дали би желал да дойде на лагера, за да организира спортните занимания за една седмица, е много по-малко стъписващо хората, отколкото официална молба за помощ.

Веднъж подбрали хората, които са способни да ви помогнат, уверете се, че са наясно с целите на програмата ви. Най-добрият начин да го направите е да организирате събрание за вашия екип.

 

Получаване на благословия

Важна задача на този етап от планирането е да получите подходящо позволение и благословия за лагера. В Православната църква обикновено се моли областния митрополит за благословията и подкрепата му към проекта.

Можете да направите това директно или по съвета на вашия енорийски свещеник. В някои от случаите можете да поискате да помолите повече от един митрополит.Добра идея в случая е да имате на този етап поне в основни линии програмата си, за да я представите. Веднъж получили благословията на митрополита, вие сте готови да действате. Може да искате да го поканите за един спициален ден в лагера. Запомнете да го държите в течение на вашите планове и за успехите и трудностите, с които се сблъсквате.

 

Придвижване от настоящето към бъдещето: планът на действието

Сега е време да помислите за личните и практическите аспекти от планирането на младежки лагер или как точно лагерът ще бъде подготвен и осъществен. Останалата част от книгата е оформена така, че да ви помогне в това усилие.

Използвайте следния списък, за да започнете да мислите за плана на вашия лагер:

  • Име и място на вашия лагер
  • Имена на организаторите
  • Главни цели на лагера
  • Образователни цели на лагера
  • Методи за популяризиране на лагера
  • Задачи и имена на организаторите/ръководителите на лагера
  • Бюджет на вашия лагер
  • Пари, които трябва да похарчите по лагера
  • Пари, които ще получите за лагера
  • Оценъчни планове

 

2 част

Лагерната програма

Основни положения

Не се опитвайте да създавате програма, след като лагерът вече е започнал. Напротив, лагерната програма трябва да бъде подготвена, размножена и предоставена на персонала на лагера преди да се случи събитието. Бидейки способни да подготвите в печатен вариант сигурна ( а и гъвкава) програма преди лагерът да е започнал, ще ви гарантира гладко преминаване на първите дни.

Лагерните програми трябва не само да се предоставят на персонала, но трябва и да се разлепят по табла и места, които уведомяват за различни дейности. Убедете се, че персоналът знае, че програмата е гъвкава, та при някои ситуации (като дъжд!) ще се изисква промяна в дневния график. В такива случаи трябва да имате под ръка и алтернативен план.

Също така е важно персоналът да реагира положително на такива промени, тъй като лагерниците често ще взимат пример за поведение и отношение от отговорниците.

Важно е да спазвате здравословен баланс между структурираната програма и свободното време. Няма значение колко свободно време давате на участниците, те винаги ще искат повече. Един от начините за структуриране на свободното време е да предложите серия от дейности, от които участниците могат да избират. Списъците могат да се залепят на стената, където лагерниците могат да се записват под избраното занимание, например игри, професионални занимания, музика, спорт. Така участниците могат да изкарат в една от избраните дейности свободното си време.

Планиране на лагерната програма

Програмата трябва да бъде така оформена, че да срещтне нуждите и очакванията на младите хора. Трябва да е достатъчно гъвкава, за да задоволи участници с различно образование и от различни страни.Както във всяка лагерна ситуация, денят трябва да е добре структуриран, така че всеки ден, повече или по-малко, да следва редовен модел от занимания. Само изграждането на такава основа би осигурила приемлива дисциплина сред участниците. Още повече, че това зависи от готовността на ръководителя, желанието и подходящата му подготовка да наблюдава програмните занятия.

Рутинни задачи

Какви рутинни задачи трябва да се поставят?

  • Поддържане на лагерната площ чиста;
  • Приготвяне на храната;
  • Подреждане и почистване на масите;
  • Миене/Пране;
  • Репетиции на хора…

Всеки трябва да има място в дневната програма и дежурствата, като се използва ротационен принцип на ангажиране на групите, под ръководството на един от водачите. Групи деца, на различна възраст, могат да се сформират за настаняване по палатките или спалните помещения. Този модел с широк диапазон на възрастово различие е по-ефективен при изпълнението на рутинните за палатката задачи, тъй като по-малките участници не могат да се справят ефективно с работата, без помощта на по-големите. Това е и средство за разнообразяване на сформираните в лагера групи.

Дейности:

Другите дейности в лагера ще зависят от притежаваните умения и материали на организаторите и ръководителите. Те могат да включват изкуство и занаяти, подготовка за богослуженията ( например правене на свещи или декориране на храма ) или пък приготвяне на някаква специална храна за лагера.

Дейностите, които са взети под внимание, могат да отразяват традиционното и интересното за младите хора в някоя дадена страна.

Редовните уроци

Те могат да се провеждат сутрин, като първи фокус за деня. Уроците трябва да търсят начин да ангажират интереса на младите хора към вярата и културата на Църквата. Съдържанието на урока трябва да е творческо и приятно за участниците. Това също така може и да е време, през което участниците да задават въпроси и да обсъждат трудности по отношение на личната им вяра.

Спорт и игри

Спортът и игрите с движение могат да са едни от най-здравословните занимания в лагера. Спортните занимания е най-добре да се оставят за следобеда. Игри, които не са прекалено сложни или състезателни, биха могли да се включат в програмата на целия лагер. Ако игрите се играят след вечеря, след това би трябвало да се остави малко време за по-малките участници, за да се успокоят и да се приготвят за нощта. Имайки под ръка добър подбор от занимания и игри, ще прибавите доста към успеха на лагера.

Културни занимания и лагерен огън

Вечерният лагерен огън е добър случай за песни и шеги. Той може да се използва и като алтернативно място за вечеря.

Посещения

При по-дълъг лагер, посещения от приятели и родители могат да се разрешат. Но е добре да се установи определено време за посещения, тъй като случайните посещения могат да пречат на лагерната програма.

Екскурзии

Едно или две посещения на заобикалящия лагера район може да се организира, за да се даде на младите хора усещане за географско пространство и ориентация, както и да срещнат местни хора и общности.

Как ще организирате вашата ежедневна програма? Използвайте предложенията вляво, за да започнете да планирате.

 

Предложения:               1 ден        2 ден       3 ден     4 ден…

Божествена литургия                                                                             9.00

Молитва                                                                                                  10.00

Освежаване                                                                                             11.00

Спорт и игри                                                                                           12.00

Уроци                                                                                                    13.00

Екскурзия                                                                                               14.00

Репетиция на хора                                                                                15.00

Хранене                                                                                                   16.00

Време за почивка                                                                                   17.00

Време за почистване                                                                             18.00

Лагерен огън                                                                                           19.00

Занимания                                                                                              20.00

Разходки                                                                                                 21.00

Свободно време                                                                                    22.00

23.00

3 част

Лагерниците

Участниците в лагера

Лагерниците са тези, които ще направят лагера; лагерът е направен за тях и от тях. Членовете на лагера са от пръв приоритет; всеки е част от цялото и лагерната програма би трябвало да търси свързаност, обединение и съпричастност сред лагерниците.

Помнете, че ентусиазираните участници винаги водят до успех на лагера – те трябва да участват доброволно, без родителска или друга високопоставена принуда. Те трябва да знаят защо са в лагера и лагерната програма трябва да ги окуражава да искат да са там.

Във всеки лагер участниците формират естествени приятелски групи – това е добре да се окуражава – но трябва да съзнавате, че за някои участници може да е по-трудно да се интегрират социално и може да се чувстват самотни. Формирането на някои „ексклузивни” приятелски групи може да окаже въздействие, наранявайки чувствата на някои по-малко социално мотивирани участници и за да се избегне отхвърлането им за в бъдеще, те трябва да се насочват към някакви положителни алтернативи.

Ако лагерът е по-продължителен и с международно участие, винаги има няколко общи деноминанти. Важно е винаги да наблягате на общите, свързващи сили (напр. вяра, език, интереси) и да работите върху изграждането на общуване, разбирателство и сработване между участниците с различен произход.

Подготовка на лагерниците

Когато участниците в лагера се подберат, организаторите трябва да изпратят потвърдително писмо до тях. Тонът на писмото трябва да е благоразположен, но и трябва да съдържа практическа информация, включваща предназначението на лагера, подробности около пристигането и програмата.

Каква практическа информация за подготовката и нужния багаж бихте включили в писмото? Можете да помислите върху някои от следните точки:

  • Дрехи за лагера, както и такива за специалните занимания;
  • Книги, Библия, молитвеник за службите;
  • Джобни пари;
  • Тоалетни принадлежности;
  • Игри и играчки;
  • Застраховка;
  • Пътуване до лагера;

Как ще им отговорите?

Може и да искате да включите в писмото си някои подробности за отговорностите през лагера. Важно е да напомните на родителите, че ръководителите ще отговарят заа децата им по време на лагера; а и че може да се нуждаете от приложено от тях, написано и подписано родителско съгласие за това.

Препоръчва се да помолите родителите да ви предоставят в писмен вид информация за лекарствата, от които би се нуждал участникът и за които ръководителите би трябвало да знаят в случай, че се наложи неочаквана хооспитализация по време на лагера.

Каква друга информация е необходимо да се даде на участниците, която да е в помощ при подготовката им?

 

4 част

Популяризиране на лагера

Когато подготвите лагерната програма, трябва да решите кой ще дойде на вашия лагер. Лагерът ви може да е отворен за всеки, който поиска да дойде или да е само за членове на вашата енория или организация. Независимо от ситуацията, трябва да информирате хората за лагера си.

Ще трябва да поискате позволението на някои хора; други хора може да ви подпомогнат и, разбира се, че ще трябва да информирате потенциалните участници.

Когато подготвяте лагера е важно и да започнете разпространението на информацията за събитието колкото е възможно по-рано.

Обяви в енорийски, областни и държавни църковни вестници са един чудесен вариант за информиране. Предварително трябва да се изготвят и разпространят формулярите за участие в лагера. Може да се нуждаете от някакъв тип подборна процедура на участниците. Формуляр за кандидатстване може да се пусне в обръщение сред потенциалните участници.

Когато популяризирате програмата се убедете, че датите и адреса на лагера са ясни и че маркировките към лагера са посочени. Трябва да включите телефонния номер на организаторите, а защо не и номера на лагера. Уверете се, че сте включили времето за взимане и връщане, за да подтикнете участниците и/или родителите да са навреме при пристигането или заминаването. Това ще спомогне регистрацията, например, да приключи навреме.

Помислете върху следните въпроси:

  • Кои са хората, които трябва да се уведомят за лагера?
  • Колко време предварително трябва да си подготвите публикацията за лагера?
  • Какви са различните форми на общуване, върху които можете да помислите?

Номерирайте по приоритет точките, които искате да включите в оповестяването на лагера ви:

  • Името на епископа, благославящ лагера;
  • Имената на хората, организиращи лагера;
  • Датите на лагера;
  • Точната дневна програма на лагера;
  • Място на лагера;
  • Информация за места, които са безплатни ли на ниска цена;
  • Имената на свещениците, участващи в лагера;
  • Формуляр за участие в лагера;

Каква друга информация бихте включили в обявата за лагера?

Стандартно оповестяване на лагер

Върху табло в църква или място за младежки събирания, с информация и снимки на лагера, би могло да включва:

  • Различни примерни занимания , предложени за през лагера;
  • Няколко думи за положителният опит, получен в лагер;
  • Информаация за това как да кандидатстваш за лагара;
  • Име, телефон и адрес за контакти;

Формулярът за кандидатстване може да се намира под таблото.

Запомнете: Създайте предварително материалите по разгласяването на лагера ви!

 

5 част

Лагерният персонал

Намиране и обучение на персонал за лагера

 Подборът и обучението на достатъчно опитни и ентусиазирани хора за лагерен персонал е един от най-важните аспекти при подготовката на младежки лагер.

Различни типове ръководители

Организаторите на лагера, още приди самия лагер, трябва да изяснят и установят разграничение между различните позиции на персонала и техните взаимодействащи си роли.

Преди всичко е необходим екип, който директно да отговаря за младежите, както и персонал със специални функции; като тези на свещеника, учителите, кухненските работници и онези, които ще работят в други специализирани области.

Важното е да се проведе внимателна подготовка на хората ( обикновено млади хора), които пряко ще отговарят за децата и младежите. Тези лица от персонала могат да се нарекат младежки ръководители.

От какво се състои работата на ръководителя?

Важно е да се прецени кога точно през време на обучението да се попита потенциалния младежки ръководител за опита и ангажираността му. Ролята на персонала в един младежки лагер е определяща и всички трябва да осъзнават факта, че са отговорни за децата на други хора и че начинът, по който действат, говорят, обличат се и т. н. ще има огромно влияние върху младежите, с които ще живеят по време на лагера.

Добрите ръководители са важни за успеха на лагера, тъй като те са тези, които създават духа на лагера. Поради това е необходимо да са единни помежду си.

Спазване на правилата

Съзиждането на общност зависи от съпричастността и ентусиазма на всеки ръководител, както и от последователността при спазването на съгласуваните предварително правила за през лагера.

Приоритетно за лагера, ръководителите трябва да установят основни правила на поведение и отговорност. Те могат да включват следното:

  • Добрият език и поведение са съществени при всички контакти с млади хора.
  • Никакво физическо наказание не трябва да се използва върху който и да е лагерник.
  • Открито несъгласие между ръководителите трябва да се избягва по всяко време.
  • Ръководителите трябва да са на разположение на младите хора по всяко време, съчетано със свободно време, определено за целия персонал според някакъв подходящ ротационен принцип.

Най-важното за всички ръководители трябва да е гладкото протичане на лагера. Да се забавляват с другите ръководители е второстепенно.

Събрания на персонала по време на лагера

Времето през деня трябва така да бъде разпределено за ръководителите и останалия персонал, че да се срещат с организаторите, за да обсъдят и намерят решения за каквито и да е трудности, които могат да възникнат, да минат през програмата за предстоящия ден и следващия, да говорят за всякакви специални обстоятелства и т.н. Съществено е да се даде това време на ръководителите, за да изразят техните чувства – и положителни, и отрицателни. Също така е важно тези събрания да се председателстват от авторитетна личност, която да контролира и да се уверява, че се обсъждат уместни теми и че дневният ред е покрит в определеното предварително време. Такива събрания ще спомогнат за засилване на общността на духа, от който зависи един лагер.

Примери за обучение

Обучителни програми за ръководители на православни лагери вече съществуват или са планирани в много различни страни. Не е възможно винаги да се намерят обучени и опитни хора, но е важно да идентифицираш онези, които имат потенциал за добри ръководители, тъй като това, което се има предвид с обучението, се състои в подбирането и развитието на качествата, които хората естествено притежават. Важно е да се проведат няколко събрания на ръководството преди началото на лагера, така че персоналът да се опознае и да се научи да работи в екип при боравенето с внезапни задачи, в създаването на програмата, в решаването на общи положения.

Авторитетът в лагера

Преди започването на лагера, ръководителите трябва да съгласуват какви ще бъдат отговорностите им. Това зависи от индивидуалните умения и опит. Ръководителите трябва да имат мило и отговорно отношение към младите хора.

Да работят заедно означава, че ръководителите трябва да приемат главния авторитет на организатора на лагера и да се кооперират. Ръководителите винаги трябва да пазят в съзнанието си това, че добрият дух, който постигнат помежду си, ще се отрази на лагера като цяло.

Разпределение на задачите

Организаторът на младежки лагер трябва да осъзнава каква е подготовката и мотивацията на лагерните ръководители или на хората, работещи с децата /наблюдатели, съветници, ръководители/. Доброто разбирателство и уважение между организатора и останалия персонал са съществени.

За да се помогне на целия лагерен персонал да работят заедно е необходимо ясно разделение и разпределение на основните задачи.

Помислете за хората, с които ще работите и за различните задачи, които трябва да се изпълнят през лагера.

 

А/ Какви работни позиции идентифицирате в младежкия лагер?

Б/Какви са различните задачи, които съществуват в живота на един лагер?

По ваше мнение каква задача/задачи трябва да изпълнява дадена работна позиция в лагера?

Съединете лицето със задачата/задачите посредством линия.

Смятате ли, че натоварването в лагера е случайно разпределено?

 

6 част

Мястото за лагер

Идентифициране на лагерната местност

Целта на лагерната програма ще определи типа местност за лагер и изискваните условия. Вероятно имате достъп до целенасочено построен център за лагер, но дори и обикновена местност бе била подходяща. Изборът ще зависи от нуждите на лагера, законовите изисквания и съобразения климат.

За да бъдат участниците в безопасност и удобство, сградите не са абсолютно необходими /въпреки че бунгала или вили са в помощ, когато вали/, но палатките могат да бъдат чудесен избор за истински лагерен опит. Посетете новата местност и заобикалящия я район преди да пристигнете за установяване на лагера. Местността винаги трябва да осигурява основен подслон, удобство, хигиена и безопасност за участниците.

Започнете рано

Когато търсите подходяща местност за лагер, е важно да започнете рано през годината, дори и предишната. Това ще осигури достатъчно време за подготовка и популяризация.

С каквито и налични възможности да разполага организаторът на лагера, той винаги трябва да мисли за заниманията, планувани за лагера:

  • Дали плануваните занимания изискват специални условия?
  • Има ли достатъчно сгради, които да осигуряват всички планувани занимания?
  • Има ли задоволителен достъп до чиста вода?

Подготовката на лагерна местност е едно важно решение, защото ще повлияе върху атмосферата на лагера.

За да си помогнете в планирането на местността, подредете поред, по важност, съществените неща, които мислите, че ще ви трябват, за да имате във вашата местност минимум удобство, хигиена и безопасност:

  • Чиста вода;
  • Топлина;
  • Тоалетни;
  • Течаща топла вода;
  • Плувен басейн;
  • Телефон;
  • Близки магазини;
  • Доктор;
  • Църква;
  • Близка енория или манастир;
  • Приятелски настроени съседи на лагера;

Организиране на плана за лагерната местност.

Помнете, че всички аспекти от лагера могат да имат силно влияние върху неговата атмосфера. Някои от условията, за които трябва да помислите са:

  • църква;
  • спални принадлежности;
  • място за хранене;
  • кухня;
  • спортна зона;
  • тоалетни;
  • условия за пране и миене;
  • чиста питейна вода;

Кои са другите елементи, които трябва да се включват в лагерната местност?

 

7 част

Първият ден в лагера.

Първи впечатления.

Първият ден от лагера е най-натоварения за организаторите. Занимаването с пристигащите, записващи се участници, срещането с ръководителите на лагера и улесняването на взаимодействието между участници и ръководители. Първият ден е особено важен, тъй като е и първо впечатление за участниците какъв ще бъде лагера. Затова на графика за деня е важно да се обърне специално внимание.

Установяване на лагера.

Убедете се, че ръководителите на лагера ще пристигнат рано. Това ще ви даде време да покажете лагерната местност на онези, които не са се запознали с нея, а и да разпределите различни задачи за деня, облекчавайки натоварването на организатора, който трябва да е свободен, за да отговаря на родителските въпроси и да поздравява пристигащите участници.

Лагерните ръководители трябва да отговарят за следните задачи:

  • регистрация;
  • Проверка дали всички деца са с правилни документи, подписани от техните родители;
  • Събиране на джобните пари на децата, за да са на сигурно място в лагера;
  • Събиране на всички лекарства и предаването им на медицинската сестра или човека, който ще отговаря за тях;
  • Проверка на всякакви специални нужди /напр. алергии към храни/;

Разпределение на групите.

Участниците в лагера трябва да се разделят в малки групи, обикновено според възраст и пол; а и в зависимост от големината на спалното помещение или палатка.

Един от лагерните ръководители може да отговаря за изпращането на новопристигналите в правилната група и представянето им на другарите им. Може да се организира просто занимание, чрез което да се помогне на групата да си научат имената.

Посрещане и представяне.

Когато всички пристигнат може да се каже кратка молитва, последвана от кратко поздравяване и представяне. Тази сесия не трябва да е твърде дълга, но тук е случая, в който ръководството се представя /така че участниците да знаят кой взима решенията/ и в който се уточняват основните лагерни правила.

Да завършите откриващият ден, можете да организирате игра, в която всички да се включат. Първата вечеря също е една възможност да създадете гостоприемна атмосфера.

 

8 част

Обучението в лагера

Християнското измерение.

Главната цел на лагера трябва да е да се грижи за развитието и духовния живот на младата личност. Всички аспекти на лагерния живот могат да имат християнско измерение. Това е централен и обединяващ елемент за лагерната общност.

Подходът към християнското образование в лагера може да бъде разнообразен и творчески‚ а и трябва да е основан върху нуждите и ситуацията на участниците.

Лагерната програма ще включва молитва и служби‚ формални уроци и други неформални занимания‚ всички от които могат да допринасят за християнското обучение в лагерния живот.

 

Молитва и служби. Молитвеният живот в лагера може да бъде организиран по начин‚ който е подходящ за вашите участници. Лагерът трябва да си има свой собствен молитвен ритъм‚ който включва и е достъпен за всички лагерници.

Опишете някои от начините‚ които бихте използвали от богатата традиция на молитви и служби в Православната църква във вашия лагер.

Как бихте окуражавали децата и младежите да участват активно в църковните служби?

Формални уроци. Формалните уроци‚ водени от квалифициран възрастен‚ трябва да се преподават върху методична основа. Съдържанието на урока ще зависи от възрастта и нивото на християнско образование на участниците. Организаторите на по-голям лагер вероятно ще се нуждаят от разделянето на участниците в няколко групи.

Някои участници могат да имат много малък опит в Църквата и ще се интересуват от много основна информация. Други ще искат да разберат за начините да живееш православен живот‚ изправяйки се срещу проблемите на ежедневния живот. Задача на учителя е да идентифицира образователните нужди на участниците и да им отговори по творчески и отговорен начин.

Напишете някои от основните теми‚ които могат да се разгледат в лагерните уроци.

Какви методи и занимания бихте използвали в уроците?

 

Част 9

Молитвеният живот в лагера

Молитвеният живот в лагера трябва да бъде интегрирана част от програмата. Тъй като участниците може да идват от различна църковна практика‚ молитвеният живот трябва да е общностен‚ структуриран‚ редовен и гъвкаво организиран.

Обикновени сутрешни и вечерни молитви могат да формират рамката‚ в която да протича лагера. Допълнителни общностни молитви могат да включат молитва преди и след хранене. Специални пости с подобаващи литургии също могат да се проведат през лагера‚ а благославяща и благодарствена служба може да се отслужи за откриване на програмата.

Активно участие. Всички участници в лагера трябва да бъдат подтиквани да участват пълноценно в молитвения живот на лагера и да разберат съборното богослужение като интегрирано в лагера‚ а не като възможно занимание.

Програмата трябва внимателно да спазва баланс между молитва и други занимания. Организаторите не трябва да се ограничават от програмата‚ но даже да я използват като рамка‚ която може да бъде адаптирана към ситуацията. Вечерните молитви могат да имат успокояващо влияние преди лягане и могат да се оставят за края на деня.

Текстовете на молитвите трябва да бъдат подготвени и размножени по достъпен начен‚ а и хорът трябва да се формира и води от опитен човек.

Хармоничен баланс. Молитвеният живот на лагера не трябва да е дисоцииран от останалото лагерно ежедневие. Молитвите трябва да се разглеждат като част от живота и като формиращи цялостната сърцевина на ежедневието. Ако има някой важен постен ден‚ други случки и специална храна също могат да се включат в програмата.

Свещенството в лагера. Въпреки че не е определящо да имате за всички служби в наличност свещеник‚ то един свещеник‚ който е и ентусиазиран лагерник и талантлив младежки съработник‚ може да допринесе много за успешния молитвен живот в лагера.

Един свещеник може да допринесе на общността в уникално преподавателско и духовно измерение. В повечето случаи‚ свещеникът не би трябвало да е ръководител или отговорен организатор на лагера. Неговото присъствие трябва да е неутрално и независимо.

 

Част 10

Дисциплината в лагера

В лагера‚ организаторите и ръководителите са пазители на доброто изкарване и сигурност на всички участници. Взаимоотношенията между всички участници трябва да се основават върху любов и взаимно уважение. Във всяка общност‚ обаче‚ конфликтите и трудностите във взаимоотношенията изникват.

По-долу са идентифицирани няколко общи проблемни зони. Помислете за някои от причините‚ поради които те са възникнали‚ и помислете как вие бихте се опитали да превъзмогнете един проблем:

  • Участник отказва да яде храната си
  • Участник не желае да отиде на църква
  • Възниква бой между двама участници
  • Участник не иска да се включи в някои от заниманията
  • Участник страда по вкъщи и плаче много
  • Непослушен участник‚ без уважение към ръководителите

Кой‚ според вас‚ е човекът крайно отговорен за дисциплината в лагера?

Какви форми на дисциплина/наказание‚ ако има такива‚ са подходящи в Православен християнски лагер?

Какви други трудности сте изпитали или очаквате да възникнат във вашия лагер?

Как ще им отговорите?

 

Част 11

Безопасността в лагера

План за сигурност. Въпреки внимателното планиране‚ винаги може да се случи инцидент‚ дори и при най-добре планирана лагерна програма. Добре планиран лагер е подготвен за инциденти и опасности.

Преди лагера‚ екип от ръководители трябва да посети мястото за лагер‚ особено ако се използва за пръв път‚ така че потенциалните опасности да се отбележат или елиминират.

Произходът на всички възможни инциденти не може да се предвиди предварително.

Младите лагерници могат лесно да напуснат лагера. Спешните случаи могат да включват огън‚ бури‚ спиране на тока‚ и пр. Абсолютно необходимо е да имате план ако се наложи да изпаднете в подобни ситуации. Ще зависи от организатора на лагера да вземе решение по процедурата.

Проверете в местната болница и бърза помощ какви са техните процедури и телефони. Номерата за спешни случаи трябва да се поставят на забележими места‚ близо до телефоните /ако има такива/. Също така е добра идея да сте сигурни‚ че някои членове на персонала имат основни умения за даване на спешна помощ. В повечето страни Червеният кръст организира обучителни курсове и предлага полезни съвети.

Бъдете подготвени.

Пътищата към лагера трябва да бъдат изложени на лист за персонала по спешни случаи. Вземете решение за сигнал‚ който да използвате при спешност‚ такъв като специфично биене на камбана или определено изсвирване на свирка‚ които могат да се чуят навсякъде из лагерната местност. Този сигнал може да се дава за да предупреди всички‚ че се е случило нещо спешно и те трябва да отидат на определено място‚ за да изчакат инструкции. Определете персонал‚ който да отговаря за различните процедури през време на спешен случай /напр. някой да насочва лагерниците извън територията‚ друг да ги включва в някакъв тип дейност през време на извънредната ситуация/.

Преди всичко‚ запазете спокойствие!

Всякакво усилие трябва да бъде направено‚ за да се осигури възможно най-безопасното обкръжение на лагера. Младите хора‚ обаче‚ при все това могат да се наранят и когато това се случи‚ организаторът на лагера не трябва да поема вината. Грешката не е от първостепенно значение. От истинско значение е отговорността.

Преди всичко‚ запазете спокойствие. Необходимо е най-бързо реагиращия член на персонала да извика службите за спешно реагиране‚ а и да се обади на родителите‚ за да ги уведоми какво се е случило и какво сте предприели. Ако лагерникът се нуждае от болнично лечение‚ трябва да убедите родителите да дойдат колкото е възможно по-скоро. Въпреки че такава ситуация рядко се случва в повечето лагери‚ няма никакво извинение за това да не сте подготвени да се справите с подобен случай‚ ако се случи. Никога не бъдете убеден‚ че това не може да се случи във вашия лагер.

 

Част 12

Основни средства за лагер.

Бюджет и набиране на средства.

Като какъвто и да е организиран лагерът‚ ще е необходим някакъв тип набиране на средства‚ за да се покрият разходите. Набирането на средства е‚ преди всичко‚ продаване на добра идея на хора‚ кото имат финансови възможности да направят тя да се случи. Те могат да ви осигурят парите‚ от които се нуждаете или финансиране‚ или каквато и да е подкрепа /времето си или някаква търговска услуга/. Трябва да включите хората в своите мисли. Трябва да създадете потенциални поддръжници‚ заинтересовани и включени в идеите ви. А ако те са достатъчно заинтересовани‚ то ще искат да ви помогнат и окажат подкрепа.

Идентифициране на нуждите.

Идентифицирайте нуждите на лагера и какво вие като енорийско /епархийско /младежко движение можете да допринесете. Опитайте се да изчислите от какво точно се нуждаете‚ за да направите и ръководите лагер. Помислете за включените хора‚ вашите материали и оборудване‚ за това с какво трябва да разполага вашата лагерна местност и какво трябва да се напазарува.

Идентифицирайте източниците на подкрепа.

Помислете внимателно върху формите на подкрепа‚ които можете да приведете към проекта. Запомнете да включите всякакво настаняване‚ изпълнение и пътни разходи‚ които се предлагат от вас или вашия спонсор‚ а и не забравяйте работата на доброволците или използването на оборудване. Всичко това трябва да се включи като ваш принос за изпълнението на проекта. Много от вашите нужди могат да се посрещнат с друг вид подкрепа‚ когато хората предлагат време‚ услуги или пространство безплатно. Вие трябва да сте способни да идентифицирате и източниците на финансова подкрепа‚ в зависимост от контекста на вашия проект. Може би родители‚ училища‚ местни църкви или организации‚ които финансират младежки дейности могат да се заинтересоват да ви помогнат. Имайте въображение.

Описание на проекта.

Направете писмено описание на вашия лагер за пред потенциални дарители. За да получите подкрепа за вашия лагер‚ вие трябва да убедите хората‚ че това е проект‚ който отговаря на нужда. Можете да направите това или по опростен‚ или по комплексен начин. Най-общият начин за набиране на средства за някакъв проект е чрез изготвяне на писмено описание или попълване на формуляр.

Фиксиране на цели и стратегии.

Един привлекателен и обоснован проект трябва да има ясни цели и стратегии. Може да искате да осъществите предварителен контакт‚ преди официално да отправите предложение. Запомнете‚ дарителят може да има специфични изисквания или крайни срокове за представяне на формулярите.

Изготвяне на бюджет.

Един бюджет е начин да опишете проекта си с финансова терминология. Той трябва да отговаря на структурата на вашия проект. Един успешен лагер до известна степен зависи от добрия бюджет. Включвайте подготвителните‚ пътните и последващите разходи във всички бюджети.

Отчет и последващи оценки.

Следвайки хода на лагера‚ вие би трябвало да работите и върху отчет за участниците и за дарителите. Отчетът ви ще включва и финансова част‚ неразделна от счетоводния процес‚ който всички партньори в един проект трябва да уважават‚ а и той служи за да популяризира подкрепата за вашата добра работа.

 

Част 13

След лагера

Приключване на лагера.

Закриването на лагера‚ прибирането на оборудването и т. н.‚ трябва да да са ефективно координирани.

Хората‚ ръководещи различните дейности трябва да са нясно с отговорностите си и да връщат материалите откъдето са ги взели или на хората‚ от които са ги заели.

Благодарност за екипа.

След подреждането на лагерната местност‚ организаторът на лагера би трябвало да уреди събрание на персонала‚ за да им благодари топло. Помнете‚ че те са доброволци и са отделили от времето си за да бъдат в лагера. Понякога някои хора идват за да работят в лагера‚ вместо да отидат на почивка.

Оценка.

Дали в края на лагера или по-късно‚ може да се организира кратка сесия за оценка. Подходяща форма е преразглеждането на програмата‚обсъждане на елементите‚ които са проработили добре‚ определяне на по-слабите зони и намиране на начини за подобряването им.

Отпочинете!

Накрая си отпочинете добре и си дайте малко време преди да се върнете към първата част на този учебник! Управлението на един младежки лагер е много циклично. Завършвайки една година‚ настава време да се планира следващата. Помнете да поддържате участие от другите хора. Колкото повече разчитате на помощта им‚ толкова по-бързо и лесно ще се осъществява годишния цикъл на младежкия лагер.

Оценката може да се раздели на следните части:

Работни методи:

  • Кои са работните методи?
  • Как се балансира между дейност и уроци?
  • Как са възприели предложените дейности участниците?
  • Как главния подход и работните методи през лагера се съотнасят към цялостната цел на лагера?
  • Участие.
  • Всеки ли участва?
  • Как взаимодействат памежду си участниците?
  • Дали някои участници съдействат в социалното интегриране на други участници?
  • Каква е цялостната динамика на групата?
  • Сътрудничество сред персонала.
  • Групата добре ли се кооперира?
  • Има ли някакво напрежение сред персонала?

Обсъждайте всички трудности‚ които могат да се появят и разрешавайте всякакви проблеми.

Убедете се‚ че копие от формуляра по оценката е запазено за използване в следваща сесия по планиране.

Публикации за лагера.

Упълномощете един от лагерния екип да напише статия за църковен вестник‚ младежко списание или всякакъв тип публикация‚ която да е е от практическо значение.

Начало на следващото планиране.

Определете датите за лагера през следващата година‚ особено ако вземате мястото под наем. Ако лагерът е протекъл добре на дадено място‚ помислете за запазването му отново през следващата година‚ като уточните сметките със собствениците. Опитайте и определете по-подходяща дата или може би препоръчителна такса.

 

МЛАДЕЖКИ ПРАВОСЛАВНИ ЛАГЕРИ

Списък за справка при планиране на лагер

Етап 1 Въведение

  • Определете целите;
  • Вземете подходящо благословение;

 

Етап 2 Предварителна работа по лагера

 

А/ Набиране на персонал

Основен персонал:

  • Ръководител на лагера;
  • Свещеник/Духовен водач;
  • Медицинска сестра/доктор;
  • Възрастни отговорници;

Допълнителен персонал:

  • Хоров диригент;
  • Координатор на игрите и спорта;
  • Човек за изкуството и занаятите;
  • Учител по вероучение;

Б/ Среща с персонала за определяне на програма

  • Определете целите на лагера;
  • Постигнете съгласие по програмата за лагера;
  • Направете описание на задачите за персонала;
  • Изработете основни правила;

В/ Улеснения

  • Потвърдете мястото на лагера;
  • Убедете се в благоприятните условия‚ кореспондиращи с програмата;
  • Храна: Доставяне или готвене?
  • Храна: постен период/особени празници;

Г/ Лагерници

  • Формуляри за записване;
  • Свободни места;
  • Публичност – постери и статии във вестник;

Д/ Основни аспекти на програмата

  • Принтирана / напечатана програма;
  • Условия;
  • Свободно време;
  • Време в лагера;

 

Етап 3 В лагера.

 

А/ Първи ден:

  • Ранно пристигане на персонала;
  • Кратко събиране на персонала;
  • Регистрация;
  • Занимание за “Добре дошли”;
  • Богослужение / Молитви;
  • Ориентация – бъдете кратки и креативни;
  • Игра за целия лагер;

Б/ Спешна помощ

  • Свържете се с местните слежби за бърза помощ достатъчно навреме;
  • Изработете резервни планове;
  • Упълномощете екипа да се заеме със специфичните си задачи;
  • Определете сигнал за тревога при спешен случай;
  • Напишете телефонните номера на служби за спешни случаи;

В/ Нараняване

  • Обадете се на спешна помощ;
  • Обадете се на родителите на лагерника;

 

Етап 4: След лагера

  • Събрание за оценка на лагера с персонала;
  • Посочване на дати за лагер през следващата година;
  • Направете списък на хора‚ които за следващия път могат да предоставят помощ;
  • Отпочинете!

 

 

Наръчник за младежки православен лагер

(Свети Синод на Финландската православна църква)

  • Лагерите за 14-16 годишни младежи са важна част от обучителната работа във всички енории. Целта е да се помогне на младите енориарши да навлязат по-дълбоко в тайнствата на Църквата ни‚ да укрепят варата си в Църквата и православния начин на живот и да се определат в богослужението и свидетелството на Църквата като пълни членове на Божия народ.
  • Всяка енория е отговорна за редовното ежегодно организиране на вероучителен лагер за младежи. Поради малкото число миряни в енориите‚ на всеки 2-3 години дори и епископ би могъл да дава благословия за организирането му.
  • Според нуждите‚ катехизическата програма бе могла да се подготви и като серии от лекции през делничните вечери.

Синода на епископите препоръчва катехизическата програма да се изнася под формата на лагер‚ защото лагерите предлагат възможности и създават атмосфера на принадлежност към едно цяло‚ взаимност и споделеност сред православни хора. Те също така правят възможно да се изживее заедно освещаването през време на ежедневния литургичен живот.

  • Млади хора на около 15 години да се канят от енорията за участие в катехизически лагер.
  • Енорията ще изработи годишен план с броя на участниците в лагера‚ учителите‚ времето и мястото на лагера.

Подготовката на лагера трябва да се започне в добро време и с грижа (т.е. застраховка). Програмата трябва да се определи предварително и трябва да се направи обучение за ръководителите.

Младите хора на предвидената възраст‚ трябва да се информират своевременно чрез енориите към които принадлежат‚ че се организира лагер.

  • Числото на младите хора‚ на които ще се преподава в една група да не надвишава 25 и числото на всички участници в един лагер да не надвишава 50.
  • Светия Синод препоръчва 10-12 дни продължителност на един лагер‚ с минимална дължина от 7 дни.
  • Би трябвало да има 30 учебни часа и уроци през лагера‚ в добавка към другите образователни дейности.

Синодът ще одобри отделен план за съдържанието на катехизическата програма‚ включително с целите и препоръчаните методи на работа по уроците и темите.

През време на лагера трябва да се попълва папка‚ отчитаща темите‚ методиката на уроците и груповите занимания.

  • Инструкциите трябва да улеснят младите хора в израстването им в тяхната собствена православна идентичност чрез активно трупане на опит и придобиване на знания; прекалено многото теоретично изложение бе трябвало да се избягва. Допълнителен акцент трябва да се даде на съдържанието на литургичния живот‚ тъй като вярата в Църквата се изразява по-дълбоко и ясно в общата молитва. Сощо така е важно да се третират теми върхе Православното разбиране за човека‚ нравствените ценности и въпроси.
  • Ежедневните утрени и вечерни към дневната програма‚ както и минимум 2 Литургии‚ трябва да са част от лагера. Всеки ден би могъл да предлага някое друго Божествено служение ‚ в което биха могли да се включат младите хора‚ израствайки в литургичния живот на Църквата.
  • Богослуженията би трябвало да са естествена част от живота в лагера. Така младите хора биха взимали участие в чистенето на църквата‚ биенето на камбаната‚ служенето при олтара‚ четенията и църковните песнопения.
  • Тайнството Изповед (metanoia) принадлежи към програмата на катехизаторския лагер. Би трябвало да се уреди достатъчно време за всеки човек.
  • Ако една енория‚ поради малкото си членове или липса на средства‚ не може да си организира свой собствен катехизаторски лагер‚ то тя би могла да се присъедини към други енории‚ които са способни на това. Подходящи места за лагери могат да са‚ например‚ лагерни центрове на Църквата‚ манастири или богословски академии.
  • Ако няколко енории организират съвместен православен лагер‚ всеки предстоятел (proistamenos‚ nastoiatel) следва да посети лагера и лично да се срещне с членове от енорията си и‚ ако е възможно‚ да вземе участие в инструкциите. Това се отнася и за останалите слежители в енорията.
  • Светия Синод препоръчва на енориите да се сдобиват с образователни материали‚ преподаватели‚ ръководители и други експертизи за организиране на лагери от Асоциацията за Провославна младеж (ONL).

 

Приложение към ръководството за младежки православни лагери

Теми‚ които да се третират по време на инструкцията и предложение за методика

  • Вярата в Църквата.

Теми:

  • Свещено Писание и Традицията на Църквата ( метод – лекция);
  • Св. Евангелие ( лекция);
  • Централни събития в Библията ( драматизация);
  • Светците в Църквата и отделни светии ( групова работа);
  • Православна антропология ( лекция)
  • Сътворението ( лекция);
  • Иисус Христос ( лекция);
  • Светия Дух и Църквата ( лекция);
  • Литургичния живот на Църквата.

Ежедневни служби

С въведителни обяснения : вечерни‚ утрени‚ молебен‚ акатист и т. н.

Църковни празници

Празнувайте църковните празници според църковния календар‚ т. е. Изберете си един подходящ ден като църковен празник през време на лагера.

  • Почистване и подреждане на лагерния храм ( групова работа);
  • Биене на църковната камбана ( гр. работа);
  • Изразително четене
  • Помагане пред олтара
  • Църковно пение (лекция +гр. работа);
  • Обяснение за сградата на храма‚ олтара и техните съсъди и функции ( лекция);
  • Иконография‚ общо въведение ( лекция);
  • Изработване на собствена икона от всеки лагерник (гр. работа);
  • Църковната година (лекция);
  • Молитвата вкъщи‚ домашния олтар (лекция);
  • Светите тайнства на Църквата.

Божествена Литургия

Няколко през лагера‚ като първата да е с проскомидия заедно в централната част на храма‚ с възпоменание на имена ( поменник)‚ подготвен от всеки лагерник и с обяснение на реда на службата.

Печене на просфора ( гр. работа);

Кръщение‚ освещаване

Конкретно обяснение в храма‚ с “възпроизвеждане на клетвата при кръщение”‚ задачите на кръстниците;

Покаяние

Подготвително обяснение; лична изповед ( лекция);

Брак

Конкретно обяснение в храма‚ концентрирайки се върху църковното учение за брака в светлината на Св. Писание.

Елеосвещение

Празнуване заедно от целия лагер.

Погребение

Конкретно обяснение в храма‚ концентрирано върху църковното учение за смъртта в светлината на Св. Писание‚ възпоменателни служби като част от лагерната програма.

Водосвет

Водосвет на местността на лагера още на първия ден‚ с освещаване на коли‚ велосипеди‚ къщи и т.н.‚ когато е възможно.

 

  • Православно самоопределение.

Православието в света: поместни църкви ( лекция);

Православието във Финландия: минало и настояще (лекция).

Православието в местната енория‚ младежки инициативи ( лекция);

Екскурзии до близки църкви‚ манастири и други забележителности от интерес за енорийския живот за младите‚ когато е възможно.

 

  • Етика и Дякония

Християнска етика – основи на християнската лична и обществена етика ( лекция);

Съвременни въпроси на възрастови групи – дискусия върху ксенофобията и расизма‚ алкохола и наркониците‚ срещи‚ сексуалност и брак‚ свободно време‚ насилие‚ война и мир‚ и пр. ( гр. работа);

Дякония – дневни задачи на служението в лагера‚ със съседите‚ в близки болници и пр.‚ когато е възможно ( гр. работа).

 

  • Свободни занимания.

Откриване на лагера

Посрещане‚ представяне‚ основна информация‚ правила‚ сигурност и пр.( лекция).

Опознаване ( гр. работа).

Вечерна програма – една подготвена от ръководителя и една от лагерниците.

Излизания – сред природата‚ на изложба и пр.

Игри и пиеси за целия лагер – подходящи игри‚ на които всички да се наслаждават.

Свободно време без програма – ръководителите трябва да са заедно с лагерниците.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =