Започва 20-та учебна година в неделното училище при храм „Света Троица” Стара Загора

На 27 септември, неделя, след светата Литургия, в храм „Света Троица” ще бъде отслужен празничен водосвет за благословение на питомците в Неделното училище по вероучение и Ателието по иконопис. Така започва 20-та поред учебна година, в която храмът събира децата на енориашите, за да ги утвърди в любовта към Бога и ближния, в традициите на родолюбието, в почитта към семейството и изконните ценности.

Началото е поставено през далечната 2001 година от учителката Радослава Желязкова, съпруга на свещеника Йордан Желязков. От 2009 година обучението води Илиана Димова (богослов и детски учител), а през 2014 г. започва работа Ателието по иконопис, с ръководител Зорница Иванова (магистър по „Църковни монументални изкуства”).

Методите на работа с децата непрекъснато се развиват и обогатяват. Организират се поклоннически пътувания, широка обществена популярност добиват изложбите на детски творби в подкрепа на благотворителни каузи. По този начин беше подпомогнат и ремонтът на сградата, в която днес се провеждат занятията на Неделното училище и Ателието по иконопис. През 2018 година тя беше осветена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при посещението му в Старозагорска епархия.

Различните начинания през годините имат една цел – общ и водещ остава стремежът да се подпомогне всяко дете в неговото личностно развитие, в неговия път към Христос, изцяло в духа на евангелските заповеди: „Оставете децата да дохождат при Мене “ (Марк. 10:14).

След тържественото откриване на 27 септември, занятията ще започнат на 4 октомври. През тази учебна година за първи път в обучението на децата ще бъдат използвани и новите учебници, издание на Светия синод на БПЦ. Организацията на обучението ще бъде съобразена с мерките, насочени срещу разпространението на коронавирус. В тази връзка педагозите настоятелно препоръчват на родителите да спазват графика за разпределение по възраст.

За Неделното училище – занятията се провеждат всяка неделя, в новата сграда:

І група (3 – 6 год.) – от 10.30 до 11.00 часа

ІІ група (7 – 10 год.) – от 11.10 до 11.50 часа

ІІІ група (над 11 год.) – от 12.00 до 12.40 часа

Заниманията в Ателието по иконопис се провеждат в събота и неделя от 13.00 до 15.00 часа, на малки групи, по предварителна уговорка със Зорница Иванова.

Телефони за връзка:

042 63 04 38 – Канцелария на храм „Света Троица“

0885 78 39 90 – Илиана Димова (учител по вероучение)

0897 05 67 81 – Зорница Иванова (учител по иконопис)

 

Източник: Svetatroitsa-stz.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − three =