Започнаха летните занимания в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” град Варна

С настъпването на летния сезон стартираха летните дейности в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. Днес започнаха летните посещения на организирани ученически групи. Заниманията са съобразени с изискванията и разпоредбите, свързани с епидемиологичната обстановка в страната, провеждат се основно на двора, а при влизане в храма се използват лични предпазни средства. По време на посещенията учениците се запознават с историята на първото българско училище и първата българска църква във Варна. Научават повече за устройството на православния храм, за какво служи и как да се държим в него, за общата и личната молитва. На двора децата имат възможност да научат „Азбуката на хляба” и да приложат наученото на практика.

От 25 юни ще започнат вечерните беседи за православната вяра с лектор Борислав Аврамов. Предвидените теми ще бъдат от полза както за начинаещите, които се подготвят за тайнството Кръщение, така и за всички, които искат да си изяснят основните въпроси, свързани с нашата вяра.

Тази година Летният младежки форум ще се проведе от 30 юни до 5 юли. В него ще вземат участие 35 младежи от Варна и София, а темата, по която разсъждават в своите есета е: „Какво научих за себе си по време на карантината”. Програмата на форума предвижда да посетят свети места в гр. Каварна, н. Калиакра и гр. Балчик, старите столици Плиска и Велики Преслав и Поморийския манастир „Св. Георги”. В рамките на това пътуване те ще се запознаят с историята на Църквата по нашите земи от 5 век до днес, а надсловът на форума – „Един за всички – всички за Един” – има за цел да ги предизвика към размисъл. Какви са нашите лични отношения с Христос, Който Един се жертва за всички нас, но как и дали всички ние живеем за Христа, за общение с Него сега и завинаги? В груповата работа и обученията с психолозите по традиция ще се обърне внимание на теми и въпроси, свързани с младежкия живот.

В рамките на Летния младежки форум ще започнат и практическите занимания с младежите от курса по фотография „Вярата на фокус”. Той стартира тази година в началото на м. май дистанционно, в условията на извънредното положение в страната. Целта на курса е чрез средствата на творческата фотография да открие богатата духовна култура на Православната църква и същността на нашата православна вяра.

Във втората половина на юли, от 15 до 21, ще се проведе традиционният Детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи” с ръководител художника Радко Мурзов. Изложбата с творбите на младите художници ще бъде открита на 27 юли – Празника на освобождението на Варна, в двора на духовно просветния център.

Източник: Arhangel.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − ten =