Приложни изкуства: Кръст от витраж

Витражът е декоративно изобразително изкуство, използващо цветни парченца стъкло, които се подреждат в мозайка и изобразяват различни фигури. За закрепване на парченцата стъкло най-често се използва рамка от олово или друг вид техника с гипс. Красиви витражи можем да видим в богато украсени църкви, някои от които много стари, други съвсем скоро построени.

Един витраж във формата на кръст привлече вниманието на Клуб „Християнско изкуство“ от ОУ „Любен Каравелов“ гр. Пазарджик. Ученици от пети и шести клас с дружни усилия изработиха реплика на витража. Вижте какво направиха и ако ви хареса, опитайте и вие!

Разпечатайте модела на обикновен лист А4. Върху голям бял картон разчертайте нужния брой квадратчета – правоъгълник с размери 22 квадрата на 35 квадрата. След това пренесете с молив и линия модела от листа върху картона. Броенето на квадратчета ще помогне за правилното изчертаване на кръста.

Сега е време да се поставят „разноцветните стъкълца“. Ние ги направихме от листа цветен картон. Елементите се повтарят, което улеснява работата с чертането, рязането и лепенето, но изисква повечко време и повечко сръчни ръчички. Най-накрая сложихме имитацията на олово, което в оригиналния витраж държи слепени отделните стъкълца. За целта използвахме сребрист картон, който нарязахме на лентички и залепихме навсякъде между разноцветните парченца.

Най-накрая изрязахме белите части от картона и получения кръст залепихме върху дървена основа.

edf

dav

dav

Източник: Аrhiereiskopz.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × one =