Митрополит Николай откри първия кабинет по религия в пловдивско училище

Митрополит Николай и духовници от Пловдив открихакабинет по религия в СОУ „Свети Константин Кирил Философ“. Към момента над 200 ученици успешно изучават предмета, който е от част от извънкласните дейности.

„Знаем от Светото евангелие, доказано е и в живота ни, че каквото посееш това ще пожънеш. И добавя светият евангелист – никой, който сее трънки да не очаква да бере грозде. По отношение на духовната сеитба, която ще се извършва в този разсадник на вяра, надежда и любов, какъвто е този кабинет и това прекрасно училище ние се вдъхновяваме в надеждата, че България има бъдеще, заяви при откриването пловдивският митрополит Николай, който лично освети кабинета.

Училището е пионер в религиозната сфера, като въвежда такова обучение още преди 10 години. В момента над 200 деца от 1 до 6 клас веднъж седмично посещават часовете по вероучение. Преди уроците са преминавали в класните стаи, където има обособени кътове. Сега новият кабинет е оборудван с религиозна литература и икони. С децата работят шестима обучени преподаватели.

„Този кабинет е отдавнашна наша мечта, но нямаше да можем да го направим без съдействието на нашия преподавател по религия Тодор Дапев, който дари голяма част от средствата за оборудването“, заяви директорката Елена Костадинова.

Освен опитните преподаватели, училището се посещава и от студенти от Богословския факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, които карат стажа си тук. Амбицията на ръководството е часове по религия да бъдат въведени и в часовете на учениците от 7 до 12 клас.

Източник: Аctualno.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 3 =