Mакет на дърворезба от солено тесто

Дърворезбата е църковно изкуство, което буди много възхищение. Няма храм, в който иконостасът да не е украсен поне с дребни елементи. А колкото по-заможни са били хората, строили храма, толкова повече труд и средства са отделили за благоукрасяването му. Така са се появили чудни дърворезбовани иконостаси, аналои, църковни врати и други.

Някои от тях са дялани с години от цели групи занаятчии от различни школи. Всички тези дърворезби имат не просто голяма художествена стойност, а и духовна – защото най-доброто ние посвещаваме на Бога.

Изработването на дърворезба е трудно и едва ли може да се случи в училище, но за да запознаем учениците с това удивително изкуство, можем да направим макет на дърворезба от солено тесто.

Рецепта за солено тесто: 1 чаена чаша брашно, 1/2 чаена чаша сол, 1 супена лъжица олио, около 1/2 чаена чаша вода. Омесва се твърдо и еластично тесто, което прилича на пластилин и не лепи по ръцете.

Разпечатайте на лист хартия модел, подходящ за дърворезба и работете върху него. Добре е елементите да са не по-тънки от един пръст, за да не се счупят, когато изсъхнат.

Изработените от тесто форми се оставят да изсъхнат върху листа на стайна температура за около седмица (зависи от температурата). След това могат да се боядисат със златна темперна боя или да се напръскат с бронзов спрей, който да прилича на позлата. Накрая листът за подложка се маха внимателно, а макетът се поставя на контрастен картон.

Макети на дърворезба, изработени от ученици от клуб „Християнско изкуство“ в ОУ „Любен Каравелов“ гр. Пазарджик.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =