Кампанията „Деца рисуват за деца“ на Св. Синод снабди с консумативи клиника по детска онкохематология

Като част от кампанията „Деца рисуват за деца“ на Св. Синод на БПЦ-БП, днес бяха дарени консумативи за Клиниката по детска онкохематология към болница „ИСУЛ – Царица Йоанна“, закупени със средства, събрани от две благотворителни изложби през 2018 г., на които бяха разпродавани най-добрите рисунки от Национален конкурс „Възкресение Христово“.

Дарението е на стойност близо 5400 лв., като основна част от него са ланцети за безболезнено взимане на кръв за изследвания на децата с онкохематологични заболявания, лекувани в клиниката.

С представителите на Културно-просветния отдел проф. Д. Константинов с удовлетворение сподели че от 2000 година насам Клиниката по детска онкохематология към болница „ИСУЛ – Царица Йоанна“ постепено достига европейските стандарти на лечение на онкохематологичните заболявания при децата. Нещо повече, в последните няколко години в клиниката е утвърдена успеваемост в излекуването на 80-процента от общия брой на постъпилите за лечение деца. Това е резултат, който в общоевропейски план към момента се счита за възможно най-добро постижение. Ръководителят на клиниката подчерта, че с днес дарените от Св. Синод медицински средства за лечение децата ще бъдат изключително облекчени и утешени, защото болката, свързана с ежедневните изследвания на състояието им, ще бъде сведена до минимум.

Ловчанският митрополит Гавриил отбеляза, че тази милост, която ще бъде сторена на лекуващите се деца, дължим на другите деца в кампанията – участниците и лауреатите на синодалния конкурс „Възкресение Христово“, които даряват своето творчество и с него подкрепят своите страдащи връстници.

„Деца рисуват за деца“ е инциатива на Св. Синод и естествено продължение на конкурса за детско творчество, организиран от КПО при Св. Синод. В предишното издание на кампанията бяха събрани близо 15 000 лв., с които беше закупена апаратура за клиниката (инфозумантни помпи и пациентни монитори).

През 2019 г. предстои да бъде проведена за трета година благотворителната инициатива, за която своевременно ще бъде публикувана информация.

Източник: Bg-patriarshia.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 14 =