Как да си направим напрестолен кръст ?

Всички деца, когато присъстват на богослужение, са впечатлени от големия масивен кръст, с който свещеникът благославя народа. Той може да е сребърен или златен на цвят, да има разноцветни камъчета или гравюра. Във всички случаи е изключително красив, израз на царственото служение, представлява отблясък, отражение на величието на небесния свят.

За да дадем израз на детското възхищение от изяществото на богослужебните предмети, можем да изработим макет на напрестолен кръст от картон и разноцветни камъчета. С подобни задачи засилваме тяхната наблюдателност към църковната украса и създаваме усет към християнската естетика.

Ще са ни необходими картон А4 със златно или сребърно покритие, самозалепващи се камъчета за декорация, а може и брокатена хартия. Такива материали вече лесно се намират в книжарниците, като е добре да се внимава, защото цените варират в големи граници.

Разпечатайте шаблона на кръста или нарисувайте свой. Очертайте го върху гърба на златния лист и изрежете. За да стане здрав и стабилен кръст, който да може да се държи в ръка, подобно на истинските, е добре да изрежете още един кръст от бял картон, който да служи за подложка или дори може от златен картон да направите и гърба. След това е добре децата да видят няколко снимки на напрестолни кръстове, за да знаят как да ги украсят. Най-лесно и красиво става със самозалепващи се камъчета, но може да се добавят и други форми от перлен или брокатен картон. Задачата изисква доста работа и въображение, затова е удачно да се работи по двойки или на групи.

Източник: Аrhiereiskopz.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 2 =