Ученици от 21 СУ в София беседваха за смисъла на живота и християнството

„Христос е вратата, през която влизаме в живота. Той Сам казва за Себе Си, че е Пътят, Истината и Животът – пътят, по който вървим към небето, истината, която следваме в битието си и която ни дарява самия живот.“, това каза пред ученици от дванадесети клас протойерей Божидар Маринов от столичния храм „Въздвижение на светия Кръст Господен“.


Срещата се състоя с позволението на директора на училището д-р Мая Ангелова и с помощта на г-жа Емилия Кацарска-Петрунова, учител по литература.

Протойерей Божидар Маринов започна своята беседа като поздрави учениците с настъпилото Рождество Христово и Богоявление като им разясни смисъла и съдържанието на двата големи християнски празника. Беседата бе ориентирана към смисъла на живота през погледа на православния християнин, както и за изборите, които човекът ще направи в своето битие и отговорът, който ще даде, когато премине във вечността. Като пример за зрелостниците отец Божидар Маринов даде светиите на Църквата, направили правилния избор в своя живот. „Не името освещава човека, а човекът името“, каза отецът и допълни, че православните християни получават имена на светии в своето кръщение, за да може да имат покровители и застъпници пред Бога, които да им помагат в преминаването на житейските трудности и изпитания. Учениците насочиха беседата към тайнството покаяние и изповед като проявиха интерес за това как човекът да придобие искрено покаяние.

Взаимоотношенията между това училище и енорийския храм не са от вчера. Традиционно свещениците от храма благославят учениците с началото на тяхната учебна година, провеждат беседи като част от тяхната пастирска дейност. Беседата завърши с желание за последващи инициативи между столичното школо и енорийската църква. Протойерей Божидар Маринов покани учениците да посещават храма и ако имат въпроси или затруднения винаги могат да разчитат на подкрепа.

Източник: Dobrotoliubie.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 14 =