Продължава инициативата за изграждането на училище и детска градина на църковни имоти в София

През изминалата година с благословението и подкрепата на Негово Светейшество патриарх Неофит, започнаха разговори за построяването на две общообразователни училища и детска градина върху терени, предоставени за целта от Българската православна църква.
Инициативата бе оповестена след среща на патриарх Неофит с кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова през месец юни 2018 г. Предвижда се училищата да бъдат от първи до седми клас и в кварталите „Витоша ВЕЦ-Симеоново“ и „Манастирски ливади – Изток“.

В посочените населени места до този момент не за изграждани основни училища. Построяването на учебни заведения и детска градини в подобни гъстонаселени райони е належаща нужда, която обаче се сблъсква с липсата на свободни общински терени. Поради този причина, по инициатива на районните кметове на „Лозенец“ и „Тридациа“ Любомир Дреков и Николай Терзиев, е потърсено съдействие и помощ от БПЦ.

Набелязаните за строителството терени са собственост на Драгалевския девически манастир „Успение Богородично“. С подкрепата на майка Серафима, игумения на светата обител, и със съдействието на Софийска св. митрополия се водят разговори за стопанисването на имотите. Най-вероятно те ще бъдат отстъпени за период от 50 г. посочват от 24 часа. Г-жа Йорданка Фандъкова изтъква, че е възложено на главния столичен архитект да изготви необходимите проекти. Към тяхната реализация ще се пристъпи веднага след подписването на договорите за имотите.

В кв. „Витоша ВЕЦ – Симеоново“ училището и детската градина ще бъдат в близост до проектирана метростанция. Част от имота, по молба на местните жители, че бъде употребен за издигането на православен храм.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 14 =