Симпозиум за религиозното образование и новите учебни програми по религия 2018 (видео)

На 20 ноември в София се проведе симпозиум на тема: „Обучението по Религия от 1 до 12 клас в контекста на новите учебни програми на МОН“. Събитието се състоя в зала „Европа“, в сградата на КНСБ в центъра на града.

Инициатор на форума бе Богословският факултет към СУ, в лицето на проф. д-р Божидар Андонов от катедра „ Практическо богословие“. Организатори бяха Бог. факултет, Центърът за изследване на катехизическото и религиозно обучение, фондация „Дарби“ и Софийска св. митрополия.

В представителната зала се събраха професори, представители на МОН, преподаватели във висши учебни заведения, експерти, сред които и членове на Експертния съвет по религия към министъра на образованието и науката, директори и учители от цялата страна. Сред присъстващите бяха Ангел Младенов, началник на, Духовно- просветния отдел на Софийска митрополия, митрополитски служители и експерти от Културно-просветния отдел на Св. Синод.

Целта на срещата бе да се разяснят новите учебни програми на просветното министерство относно преподаването на СИП и ЗИП Религия, както и възможностите за получаване на допълнителна квалификация за учител по предмет Религия. Бяха обсъдени процедурите за избор на авторски колектив за съставянето и написването на учебници и учебни пособия по предмета Религия.
Симпозиумът бе открит от проф. д-р Божидар Андонов, който приветства присъстващите /повече от 120 човека /и накратко разясни целта на настоящата среща. От името на Софийска св. митрополия приветствие поднесе Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той отправи благопожелания на форума и преподаде благослова на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Приветствия поднесоха още: Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката., Янка Такева- председател на Синдиката на българските учители, Румен Петков- председател на политическа партия АБВ и Петър Паунов- кмет на гр. Кюстендил. Към изпълнилите залата участници бе поднесено поздравление от името на Ловчански митрополит Гавриил, който ръководи Културно- просветния отдел на Св. Синод.
Г-н Коста Костов, гл. експерт в МОН от дирекция: „Съдържание на училищното и предучилищното образование“ запозна присъстващите с новите програми и концепции на предмета „Религия“ в обучението от 1-ви до 12-ти клас. Той акцентува на основните елементи при формулирането на концепцията.

Проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ говори за възможностите на допълнителната квалификация на учители (педагози), които да преподават освен основния си предмет и предмета „Религия“.
Проф. д-р Жоржета Назърска от УниБИТ, София представи учебната програма „Религия – ислям“, а доц. д-р Магдалена Легкоступ от Великотърновския Богословски факултет „Св.св. Кирил и Методий“ говори за учебната програма „Религия – неконфесионално“.

Г-жа Пенка Иванова от МОН, дирекция: „Учебници и училищна документация“, разясни отпечатването на учебни помагала за предмета „Религия“ и процедурите за одобрение на авторски екипи към издателствата.

След всеки доклад се проведе градивна дискусия, в които активно се включиха повече присъстващите. Особено впечатление направи изказването на проф. д-р Димитър Киров, който със своето красноречие и дългогодишен опит в преподаването на богословски дисциплини изрази постамента, на който трябва да бъде поставен предмета „Религия“ в българското училище.
За боледуващата ни съвременна духовност, за липсата на общение между християните и за основните цели на религиозното образование – да възпитава и обучава, бяха думите на професора по Нравствено богословие, който е автор на съвременни учебници, които се ползват в българското училище.

Поставените въпроси на симпозиума предизвикаха оживено обсъждане и извън залата. Повдигнатите теми и споделения опит даваха различни насоки, които спомагаха да се разгледа обучението по Религия в многостранни аспекти. Симпозиумът продължил до късно следобед бе официално закрит от проф. Андонов, който изрази надежда и отправи пожелания за успешна работа на всички институции в полза на българските деца и образование.

Източник: Мitropolia-sofia.org

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − thirteen =