Значи, Бог е имал майка?

– Момчето ми, навий часовника за шест сутринта, – напомни майката. – Утре трябва всички да станем по-рано, за да прочетем сутрешните молитви и да не закъснеем за литургията. Помните ли, какъв празник е утре?

– Разбира се, – отговори заради всички Валя. – Рождество на Пресвета Богородица!

– А, преди Рождество беше през зимата! – удивена възкликнала Катя. – Сега вече ще бъде два пъти в годината, така ли? И подаръци ли ще има?

– Виж, мило, – мама погали нежно Катя по главата. – Рождество – това е рожден ден. Зимата сме празнували рождения ден на Иисус Христос, а днес – рождения ден на Богородица, Неговата Майка. Богородица означава „родилата Бога”.

– Значи, Бог е имал майка? – още повече се удиви Катя. – Значи са Го родили? А защо тате разказваше, че Бог е съществувал винаги?И Бог е имал майка2

Катя, макар и малка, винаги иска да се докосне до същността на нещата. Тя може да задава по десет и повече въпроса на час. А после дълго мисли върху отговорите и пак пита нещо. Вкъщи на шега я наричат „любопитко”. Ето и сега зададе такъв въпрос, че мама чак се затрудни да й отговори. И погледна въпросително бащата: може би, ти ще обясниш по-добре на детето?

– Бог наистина е съществувал винаги, – започна да обяснява таткото. – Разбира се, че никой не го е раждал или създавал. А сам Бог е създал света от нищо. Това е трудно да си го представи човек, но е било така. И хората са били създадени от Бога. Но дошло време, когато хората започнали да се държат неправилно.

– Станали са непослушни? Лоши? – полюбопитства Катя.

– Те се разболели от греховете, не могли да им се противопоставят. Бог искал да им изпрати на помощ своя Син, Иисус Христос, Който е трябвало да се роди като човек и, бидейки безгрешен, да приеме върху себе си всички земни грехове. Но минало много време, преди да се появи Онази, която могла заради чистотата на своята душа и любовта към Бога да стане достойна за това велико чудо. Не просто чудото на майчинството, а потресаваща, необикновена тайна – да роди Господ. Тя се казвала Дева Мария. Църквата празнува Нейното Рождество утре. Разбра ли?

– А каква е била? – попита Варя. – Сигурно се е родила в дворец и е имала най-добри възпитатели?

– Не е точно така. Родителите на Дева Мария – Йоаким и Анна, наистина са били от царски род. Но не са живяли в дворец, а в обикновена къща. Всички хора около тях ги обичали заради тяхната доброта, милосърдие, готовността да помогнат. А те, от своя стана, много обичали Бога и хората. Има такава заповед в Библията: „Възлюби Господа, Бога Твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и от всичкия си разум и ближния си като себе си”. Може да се каже, че Йоаким и Анна живеели според тази заповед.

– А много деца ли са имали?

– Точно деца нямали, и Йоаким и Анна много страдали заради това. Те не губели надежда, молели Бога да им дарува детенце. Петдесет години живели заедно и през цялото време вярвали на Господ Бог и Му се молели. За тяхното търпение, непрестанна молитва и велика вяра, Господ най-накрая изпратил на Йоаким и Анна дъщеря. Може да се каже,
че тя се родила благодарение на молитвата. Молитвата съпровождала и целия й по-нататъшен живот.

– Представям си, колко щастливи са били! – извика Игор.

– Много. Но Рождението на Мария донесло радост не само на нейните родители, но и на всички хора. Защото е била предназначена от Бога да бъде Майка на нашия Спасител. Йоаким и Анна обещали да посветят дъщеря си на Бога. И когато тя навършила три години, я завели да се възпитава във храма. А самите се заселили до храма и продължавали да се молят за нея.

– А на 9 септември Църквата чества паметта на светите праведни Йоаким и Анна, родителите на Богородица, – добави майката. – Защото благодарение на тяхната вяра и гореща молитва, човечеството е получило най-великия дар – Дева, достойна да роди Бога. Името „Мария” в превод означава: „Госпожа Надежда”. Рождението на Дева Мария донесло надежда за цялото човечество.

– Значи, Бог е имал майка, – тихо каза Катя.

– А сега тя е Майка и на всички нас, – произнесе бащата. – Тя е единствената от целия човешки род, която преди бъдещото Всеобщо възкресение е била възкресена и взета от своя Син на небето. И там, непрестанно се моли за целия човешки род. Затова хората я наричат своя Застъпница.

Автор: Надежда Ефременко
Преведе от руски език: Дияна Янчева

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =