Митрополит Антоний: Свещенослужителите и учителите пробуждат духа на цялата нация

В интервю по повод Деня на будителите Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний посочва, че призвание да бъдат будители имат свещенослужителите и учителите:

– Ваше високопреосвещенство, днес е светъл празник за българското общество. Има ли и днес будители и кои са те според Вас?

– Българският народ винаги е имал достойни лица, които са поддържали пламъка на вярата и духовността в душите на всички българи. На целия народ. Това са свещенослужителите, учителите – всички, посветили безрезервно своя живот на мисията да бъдат тези будители, които да пробуждат духа на цялата нация.

– Не е тайна обаче, че в днешни дни материализмът преобладава над духовното. В какво намират мотивация?

– Колкото повече светът потъва в морето на материализма, толкова повече човешката душа, която е близка до Бога, търси да общува със своя създател и творец. Мотивацията тези хора намират в онези непреходни ценности, които за разлика от материализма са същите и вчера, и днес. Както е казано в Светото писание – ..”нито ръждата ги разяжда,, нито молец ги яде..”

– А отнася ли се обществото с нужното уважение към будителите си?

– За голямо съжаление, през последните 10 години бяха привнесени чужди за българския народ празници и изконни, български празници като Деня на будителите включително остават в тяхната сянка. Няма нищо лошо децата да се забавляват, но педи да изгубят себе си в такива чужди за българския народ традиции, трябва да познават тези, които са ни съхранили като народ. За съжаление, достойните наши предци, които са пробуждали българския народ в трудни времена, изваждали са го от големи духовни кризи, са все по- малко известни и се говори за тях рядко. Празникът Хелоуин е по-крещящ и в шумотевицата и суетенето около него, загърбваме и не отдаваме нужното на този наистина изконен български празник.

– Колкото и да се бяга от материалното обаче, и това са хора, които трябва да живеят с нещо. През последните години учителите започнаха да получават по-подобаващо възнаграждение, но как стои въпросът със свещенослужителите?

– Свещенослужителите през последните години също според осигурителния праг, който всяка година се вдига, получават своето възнаграждение подобаващо. Естествено, може да се иска още повече и ние полагаме усилия в тази насока. Помощта на българската държава, която предоставя финансиране от бюджета, дава възможност на всяка митрополия, според възможностите й, да актуализира заплатите на свещенослужителите. Нека не забравяме, че това не е професия, а мисия, но също така живеем в един материален свят и трябва всеки свещенослужител да има поне среден материален комфорт. Който да му позволява да изучи своите деца, да им даде подобаващо образование, за да може и те да израснат добри християни и да допринасят за благото на обществото.

Източник: Monitor.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 7 =