Митрополит Йоан участва в Националната конференция „Правата и интересите на детето при родителски конфликти и родителско отчуждаване“

На 22 октомври 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан присъства на провелата се в зала „Черно море“ на варненския хотел „Черно море“ национална конференция, посветена на правата и интересите на детето при родителски конфликти и родителско отчуждаване.

Организаторите на форума, който се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова, са Апелативният съд – Варна, сдружението „В името на децата на България“, Фондацията „Жени за красива Варна“ и Съюзът на юристите в България. В дискусиите се включиха представители на юридическата общност, експерти, съдебни изпълнители, психолози, директори на училища.

Сред основните цели на дебата бе очертаването на проявните форми на синдрома на родителското отчуждаване, генезисът му, влиянието му върху психиката и социумът на децата.

Във форума думата взеха председателят на Апелативен съд – Варна съдия Ванухи Аракелян, председателят на сдружение „В името на децата на България“ г-н Пламен Янаков, президентът на Фондация „Жени за красива Варна“ адвокат Настя Костадинова, главният секретар на Съюза на юристите в България г-жа Кети Бозукова, Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, областният управител на Област Варна г-н Стоян Пасев, г-н Коста Базитов – заместник-кмет на Община Варна, съдия Пенка Христова – модератор на регионалната среща на Апелативен съд – Варна, посветена на разпознаването и превенцията на насилието на деца и родителското отчуждаване, директорът на Дирекция „Права на детето“ при Омбудсман на Република България г-жа Ева Жечева, д-р Цветослава Гълъбова, психиатър в Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ – град Нови Искър и други.

В речта си митрополит Йоан засегна човешките отношения и отбеляза: „Нашето съвремие се отличава с незапомнен в историята бунт срещу всеки авторитет. Какъвто и да е авторитетът, било религиозен, морален, обществен, семеен, той е поставен под въпрос“. Архиереят насочи вниманието върху семейството и Тайнството Брак, върху нуждата от подготовка преди встъпването в съвместен живот и целта на това велико тайнство, а именно придобиването на Божията сила и благодат.

Негово Високопреосвещенство зададе въпроса: „Какъв е животът на човека без Бог и какъв е животът на човека с Богочовека Христос?„, и допълни: „Ако ние изграждаме една съвременна култура на егоизма, без Бога, то нашият път безспорно е свързан с агресията, защото трябва да се докаже кой е по-велик и кой по-силен, да се изтъкне гордостта и собственото „Аз“. Детето не е зачитано за равнопоставен човек, не е зачитано за такъв, защото е малко, но точно идваме до библейските думи – в тази своя малкост, детскост и младенчество, то е отворената книга, чрез която говори Бог, заради чистата съвест на детето“.

Изготвил: Георги Великов

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 7 =