Славни приятели

Една история останала от древността..

Живеели някога в град Сиракуза, столицата на остров Сицилия, двама приятели – Дамон и Финтий. Заради участието си във въстанието срещу Сиракузския цар Дионисий, Финтий бил осъден на смърт.

Желаейки да уреди някои дела преди смъртта си, той помолил царя да го пусне за няколко дена да отиде при семейството си и се заклел да се върне в определения ден и час.
Царят му позволил да замине, само ако се намери човек, който да дойде на мястото на Финтий.

Огромно било учудването на владетеля, когато на следващия ден при него се явил Дамон и заявил желанието си да заеме мястото на приятеля си. Пуснали Финтий от затвора и той заминал при семейството си, а Дамон охотно сложил веригите на своя приятел.

И ето, че настъпил денят за изпълнение на смъртната присъда. Финтий не се явил. Приближило се времето за наказание и извели Дамон на ешафода. Народът бил възмутен от предателството на Финтий, царят злорадо се усмихвал, надсмивайки се над глупостта на Дамон и лъжовното приятелство на Финтий.

Единствено Дамон спокойно очаквал завръщането на своя приятел. Вече се явил палачът, готов да изпълни смъртната присъда…

И изведнъж се чули викове:

– Финтий, Финтий!

Задъхан на ешафода се качил Финтий и се хвърлил в прегръдките на своя приятел, казвайки му да се оттегли, за да може той сам да застане пред палача. Ала Дамон не помръдвал от мястото си. Той бил готов да умре, за да спаси приятеля си.

Тълпата била поразена от забележителното зрелище на този високонравствен двубой между двамата приятели. Хората ги гледали със сълзи на умиление. Самият цар бил трогнат и поразен от величието на едно толкова необикновено приятелство, каквото той не би могъл дори да си представи.

Финтий бил помилван. Цар Дионисий оценил душевните качества на двамата славни приятели и ги назначил на високи постове в държавата.

Преведе от руски език: Йоанна Калешева
Илюстрация: Данаил Стаматов

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + twelve =