Игуменът на Рилския манастир посети най-старото пернишко училище

Игуменът на Рилската света обител Адрианополски епископ Евлогий, с благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит, бе гост на тържественото честване на 115- годишнина от откриването на най-старото училище в Перник, носещо името на св. Иван Рилски.

Адрианополският епископ Евлогий преподаде пастирски поздрав от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и благопожела на учителите, учениците и родителите да са здрави и успешни под небесната закрила на патрона на училището.

За празника епископ Евлогий подари на училището картина с изглед към Рилския манастир.
Присъстващите на празника бяха поздравени с тропара на св. Иван Рилски и други църковни песнопения, изпълнени от ученици от Софийската духовна семинария, водени от нейния ректор архимандрит Пахомий, който отправи и приветствие и припомни, че семинарията също става на 115 години.

С приветствени адреси към училището-рожденик се обърнаха кметът на Перник Вяра Церовска, областният управител Ирена Соколова, председателят на СБУ Янка Такева. От името на министъра на образованието Красимир Вълчев неговият заместник Петър Николов връчи плакет на министерството на директора на учебното заведение Бойко Свиленов.
Празникът продължи с подарен от пернишки бизнесмени концерт на ансамбъл „Българе“.

Източник: Bg-patriarshia.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + six =