Да учим децата със своя пример

С участие в Божествената литургия вчера, с молитва и песнопения бе сложено началото на заниманията в енорийската детска школа „Кандилце”. Иконом Василий Шаган пожела на децата, според името на школата: „в тях да се разгори както вярата, така и любовта към цялата пълнота на християнската православна култура, която ще им е необходима за бъдещия живот – като основа, на която да стъпят и да изграждат както себе си, така и своето бъдеще. Въпреки предизвикателствата, които ги очакват, като имат Божията помощ, няма нищо страшно, защото Бог никога не изоставя чедата си”.

Той разказа и за поклонническото пътуване до Рилския манастир миналата седмица, когато децата, учителите и родителите им прекараха три дни заедно, нещо, което все по-рядко се случва в наши дни – заедно разучаваха тропари и песни по време на пътуването, заедно благодаряха и отправяха молитви към Господа по тези свети места и заедно се помолиха за благословение на св. Йоан Рилски. Имайки го за свой патрон през тази учебна година, следвайки напътствията на енорийските свещеници и на своите родители и учители, най-малките членове на Църквата ще продължат да обогатяват своя опит да живеят в Христа.

В работата на школата бяха поканени да се включат и други членове на енорията, всеки със своите дарби от Бога, за да се разнообразят заниманията с децата и да се избегне донякъде скучното и сухо изучаване на една или друга част от Евангелието, както в училище – откъснато от живота… За да се открие на детето реалността на този чуден свят на благата вест за вечния живот, то трябва да го види около себе си – доколко реално е всичко това в нашия живот, да види нашия пример, как ние го живеем. Това ще се случва не само в неделните занимания, но и участвайки в богослужението, и на излети, и на поклоннически пътувания до свети места, и запознавайки се отблизо и на практика с църковните изкуства, а по този начин и с живота в Църквата…

А като домашна работа всяко дете, с помощта на родители и роднини, ще проучи историята на своя род, и заедно ще изработят своето родословно дърво. Периодично тези проекти ще бъдат представяни пред останалите деца и родители. „Това е начин, – каза о.Василий, – децата да почувстват своята принадлежност към семейството и към родовете на своите родители, и към традициите, които те почитат и спазват. Така ще придобият самочувствието на техен наследник и достоен продължител и ще ги пренесат след време и в своите семейства. Безродството в днешния свят става все по-масово, а самочувствието на човека се гради на материални и преходни неща. Липсва истинското, духовното, и това все повече обърква младите хора в търсене на своята идентичност. Нека Бог и Богородица и светиите ни подкрепят в усилията ни”.

Източник: Arhangel.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 6 =