Започна Летният младежки форум – 2018

Тази година той ще продължи от 5 до 9 август и отново си поставя за цел да срещне младите хора с християнските ценности и традиции. Разбира се, по начин, достъпен и подходящ за възрастта им.

24 момчета и момичета получиха тази възможност, като се включиха в конкурса за есе на тема – Какво е истинско приятелство? И темата не беше случайна. Тя ще премине през дните на форума като лайтмотив и ще свърже останалите теми в програмата. Познай себе си е тренингът, подготвен от психолозите Павел Павлов и Милена Петрова, а срещата с отец Василий ще насочи вниманието им към общението и благодарността. И още през първия ден ни стана ясно, че младите хора интуитивно може би усещат важността на тези теми в своя живот. Израствайки и опознавайки себе си, те се учат да откриват и ценят приятелството, общувайки със своите връстници. Факт е, че днес, когато в една от задачите младежите от форума трябваше да кажат за какво са благодарни, много от тях благодариха именно за приятелите, които имат.

Пътувайки за Рилския манастир през този първи ден, те далеч не скучаха. Игрите за опознаване бързо ги сближиха и непринуденото общуване даде възможност групата да прекара неусетно дългите часове път. При това те бяха и особено полезни – в края на пътуването младежите знаеха много както за св. Йоан Рилски и за основания от него манастир, така и за изключителното им значение за духовната култура на народа ни. Знаеха тропара на светеца и как са били намерени и пренесени мощите му от Търново в Рилската обител, и че точно това събитие възсъздава поклонническият поход „По стъпките а Рилския Чудотворец”. След това съвсем естествено беше включването им в оставащата част от програмата за деня – поклонението на гроба на св. Йоан, посрещането на поклонниците от поход, пеейки тропара на светеца ведно с всички, и поклонението на мощите на светеца в храма на манастира. Вълнуващо беше да видим сълзите на радост от съпреживяното в очите на няколко от децата и благодарим на Бога за изминалия ден.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =