Митрополит Антоний даде началото на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

Днес беше открита 11-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).

Тя се провежда под наслов „Българският език – духовен мост за национално единение“ и преминава под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и на Народното събрание.

Конференцията беше открита от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний, чиято епархия от години е в тясно сътрудничество с просветната организация. Владиката благослови трудовете на директорите на училища и учителите, работещи с българските деца в чужбина, и им пожела ползотворна работа. Той отбеляза важното значение на просветната работа сред сънародниците ни, живеещи далече от родината, и апостолското дело на учителите, които са приели за своя кауза запазването на българския език сред младото поколение. Владиката подчерта добрите връзки и сътрудничеството на Западно- и Средноевропейска епархия с Асоциацията на българските училища в чужбина за съхраняването на традициите, вярата, езика и културното наследство сред българите зад граница.

В словото си при откриването на конференцията Ирина Владикова, председател на УС на АБУЧ, отбеляза големия напредък на организацията, която вече обединява близо 400 български училища в целия свят с 35 000 ученици. Тя разказа за трудностите, които са били преодолени благодарение на отдадеността на каузата за просвета на българските деца на роден език и на сътрудничеството с държавни институции, с Българската православна църква, с организации и отделни личности.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев също отбелязва впечатляващите успехи на асоциацията и подчерта, че подкрепата на държавата е „само щипка“ в общите огромни усилия на хората от организацията. Той поздрави учителите и родителите, които полагат усилия да мотивират децата да посещават в почивните дни българското училище, за да се ограмотяват в родния си език.

Запазването на българския език сред децата на емигрантите е голямата кауза на АБУЧ и нейните членове. Съхраняването на езика е част от стратегията за завръщане на младото поколение в родината, една надежда, която не напуска учителите в чужбина.

От няколко години АБУЧ успешно си сътрудничи и със Западно- и Средноевропейска епархия по редица образователни дейности. Освен това през новата учебна година ще стартира нов проект на епархията и на Центъра за образователни инициативи „Двери“, подкрепен от МОН и Дирекция „Вероизповедания“ на МС, за запознаване на българските деца в чужбина с традиционни български училищни празници и с християнски добродетели, свързани с тях. Акцент се поставя върху осмислянето на делото на известни личности от нашата история и на основите на националната ни идентичност.

Източник: Dveri.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =