От деца за деца: Лагерник от Кремиковския манастир разказва на приятелите си за Св. Георги (видео)

В Кремиковския манастир тече пета лагерна смяна. По традиция дните започват с разходка в двора и запознаване с историята на манастира. То време на тази смяна едно от децата разказа на приятелите си повече за Свети Георги и историята на старата църква.

Свети Георги – мъченик за вярата. Свети Георги се родил през 3 век в Мала Азия, днешна Турция. Още юноша, Георги постъпил на военна служба. Бил красив, умен и способен младеж и императорът го поставил на висока длъжност без да знае, че е християнин. По това време срещу християните били повдигнати люти гонения от страна на римската власт. Свети Георги смело защитил християнската вяра. Напразно бил съветван и увещаван от римския император да се откаже от Христос. Заради неговата непреклонност бил подложен на различни мъчения – от тежки по-тежки. Благодарение на силната си вяра в Бога, Георги понесъл смело всички мъчения. Сам Господ Бог му се явил и само с допира на ръката Си излекувал раните му.

На новите мъчения, измисляни от страна на императора, Георги смело отговарял: „По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията.“

Мнозина, като видяли твърдостта на мъченика, също повярвали в Христос. Повярвала и Александра, съпругата на императора. Императорът наредил и двамата да бъдат наказани. Заради понесените тежките страдания и смърт за Христовата вяра, свети Георги е наречен великомъченик.

Свети Георги – победител над злото. Едно предание разказва за чудесното избавление на един град от свети Георги, станало недалеч от днешен Бейрут в Ливан, близо до мястото, където лежало тялото на светеца. Имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Гражданите неведнъж се опитвали да се преборят със звяра, но не успявали. Управителят на тази земя издал заповед, с която разпоредил всеки гражданин да предава на змея по едно от децата си и тъй да се спасят останалите. И така всеки ден отвеждали на брега на езерото по едно от децата, докато не дошъл ред на дъщерята на управителя. Когато девойката застанала край езерото, ето че се появил свети Георги, яхнал бял кон. Той попитал девойката защо стои там и плаче, а тя като обяснила защо е там, казала му час по-скоро да бяга.

Светецът-воин останал край брега и щом се появил змея, препуснал към него и го пробол с копието си. Свети Георги казал на хората да не се страхуват, защото Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в Него. Всички жители до един се покръстили, а те били двадесет и пет хиляди души без жените и децата. Почитта към свети Георги. На мястото, където се случило чудото, по-късно била съградена голяма църква на името на Божията Майка и друга една на името на свети Георги. Тук станало и друго чудо. При освещаването на този храм избликнал извор с лековита вода, която лекувала много душевно и телесно болни.

Свети Георги е един от най-тачените светци по целия свят. Много храмове носят неговото име. Няма човек, който да не познава иконите на светеца, на които той е яхнал бял кон и с копие в ръка пронизва змей. Така е изобразена победата над злото и затова светецът носи името свети Георги Победоносец.

Отбелязваме паметта му на 6 май.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + twelve =