Урок за тайнство Свето Кръщение

Въпроси за преговор:
1.Какво представляват тайнствата на църквата? – Тайнствата са свещени действия, при които свещенослужителят (свещеник или епископ) чрез молитва измолва от Бога даровете на Светия Дух.
2.Кои тайнства на църквата знаете? – Кръщение, Венчание, Изповед, Причастие. Тайнството Миропомазване се извършва веднага след Кръщение.
3. Какво представлява тайнството Свещенство?– Епископът го извършва само над мъже, които стават свещенослужители.
4.Кое е тайнството, което се извършва над тежко болен? – Маслосвет.
5.Какви две страни имат тайнствата? – видима и невидима страна. Видимата страна са веществата, които се използват при тайнствата, присъствието и действията на свещенослужителя. Невидимата страна е благодатта Божия.
6. Какво е значението на тайнствата? – чрез Божията сила, която се дава в тайнствата, се лекуват телесни и душевни страдания, очистват се греховете, благославят се добрите начинания и се укрепява любовта в отношенията на хората, те ни отварят спасителен път към вечен живот в Царството Божие.

Тайнство свето Кръщение

Къде в Новия завет се споменава за Кръщение? – там където се говори, как свети Йоан Кръстител призовавал хората към покаяние и ги кръщавал във водите на река Йордан за очистване от греховете. Затова Йоановото кръщение се нарича покайно кръщение. Сам Господ, Който Единствен е без грях и нямал нужда от покайно кръщение, отишъл да се кръсти от ръцете на свети Йоан, за да ни даде пример да се кръщаваме.

Какво се случило по време на Кръщението Господне? Над главата на Иисус Христос се спуснал Светият Дух във вид на гълъб, а от небето се чул гласа на Бог Отец „Този е Моят възлюбен Син: Него слушайте.“ (Лука 9:35)

Сам Господ Иисус Христос установил това тайнство, изпращайки апостолите да кръщават „в Името на Отца и Сина и Светия Дух“ и предупредил „Ако някой се не роди от вода и Дух не може да влезе в царството Божие.“ (Йоан 3:5) Да се роди човек от вода и дух, означава да се кръсти. Както раждането е начало на нов живот, така и Кръщението е начало на истински духовен живот.

Кръщението е първото от тайнствата на Църквата, защото чрез него кръстеният става член на Църквата и може да участва в останалите тайнства. Обикновено тайнството се извършва над малките деца, заради вярата на възрастните, които са ги довели за Кръщението и които впоследствие ще им изяснят истините за вярата. Нищо не пречи пропусналият да бъде кръстен, да се кръсти, още повече, че пристъпва осъзнато към тайнството.

Коя е видимата страна на това тайнство? Това е купелът с вода, в който се потапя кръщавания, молитвите, които чете свещенослужителя, действията, към които той призовава кръщавания и неговия кръстник.

Ето някои от действията, които се извършват по време на светото Кръщение: Отричане от сатаната (дявола): Това означава, че този който се кръщава, не иска да върши злото, което му внушават злите сили.

Съчетаване с Христа: Кръщаваният изразява решението си, че ще следва Христа, ще спазва християнските си задължения. Това решение се потвърждава с произнасяне на Символа на вярата (със Символа на вярата ще се запознаем в следващите уроци).

Трикратно потапяне на кръщавания във вода и произнасяне от свещеника на думите: „ Кръщава се (име на кръщавания) в Името на Отца и Сина и Светия Дух”. След трикратното потапяне в купела с вода, свещеникът помазва с миро новопокръстения (това е тайнството Миропомазване, с което ще се запознаем следващия час).

Обличането в бяла дреха е символ на духовна чистота и невинност, получена в тайнството. Запалените свещи и обикалянето около купела са израз на духовно тържество и радост, че кръстеният вече е станал християнин. Подстригването на косите е нашето обещание пред Бога, че вече сме Негови.

Тази видима страна на тайнството се съпровожда от невидимото действие на Бог, Който умива душата от греховете и я очиства за нов живот – християнски живот. Тъй като всички грехове на новопокръстеният християнин са заличени, веднага след Кръщението, той може да пристъпи и към още едно тайнство – тайнството свето Причастие.

Голямо е достойнството на християнския живот. Ако искаме да сме добри християни, ние трябва да се стремим да спазваме Божиите заповеди, да не се отделяме от църквата, да пазим чистотата на православната си вяра. Кръщението е нашата „врата“ към Църквата.

Въпроси към урока:

1.Кой е установил тайнството Кръщение? – Сам Господ Иисус Христос е установил това тайнство, изпращайки апостолите да кръщават всички народи.
2.Коя е видимата страна на тайнството Кръщение? – освещаване на водата, трикратно потапяне на кръщавания в купела, произнасяне на определени молитви, извършване на определени действия.
3.В чие име свещеникът извършва Кръщението? – в Името на Света Троица с думите:„ Кръщава се (име на кръщавания) в Името на Отца и Сина и Светия Дух”.
4. Кое тайнство следва веднага след Кръщението? – тайнството Миропомазване.
5.Към кое тайнство може да се приобщи новопокръстеният християнин? – тайнството свето Причастие.

Допълнителен текст и задача:

Некръстените, но повярвали и подготвящи се за Кръщението хора, се наричат оглашени. Кръстените се наричат верни. Оглашените могат да присъстват на литургията, но не могат да участват в тайнството Причастие, което се извършва на всяка литургия и тогава свещеникът ги призовава да излязат. В ранната църква Кръщението се извършвало едва в зряла възраст. Днес тайнството се извършва много по-често над младенци, заради вярата на техните родители, които заедно с кръстниците се задължават да им разяснят истините на вярата и да ги приобщят към живота на църквата.

В древност Кръщението се извършвало само на открито, в река, езеро или друг водоем, но по-късно започнало да се извършва и в храма в специален съд, наречен купел. В купела се поставя вода, която се освещава по време на тайнството и кръщаваният се потапя трикратно в нея.

Разгледайте снимките и нарисувайте купел.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + five =