Урок за тайнството Венчание

Въпроси за преговор:

1.Какво представлява тайнството свето Причастие? Причастието е тайнство, чрез което вярващият приема във вид на хляб и вино самото Тяло и Кръв на Господ Иисус Христос за опрощаване на греховете и за вечен живот.
2.Кой може да пристъпи към свето Причастие? Този, който е кръстен, изпитал е своята съвест и се е покаял за греховете си, за което спомагат постът и молитвата и който е изповядал греховете си пред свещеника. За болните не е необходим поста, а за малките кръстени деца до 7-8 годишна възраст не е задължителна изповед.
3.Какво е значението на това велико тайнство? – то е единение със Самия Господ Иисус Христос.

Тайнство Венчание (Брак)

Кога и как Бог сътворил мъжа и жената? Това станало на шестия творчески ден, след като било създадено всичко невидимо и видимо. Бог създал човека от земна пръст и го нарекъл Адам, но Бог не искал Адам да бъде сам и създал от реброто му жената – Ева, да му бъде приятел и помощник. (Битие 2:18). След като създал първите хора – нашите прародители Адам и Ева, Господ ги благословил и казал: „Плодете се и множете се, пълнете земята“ (Бит.1:28).

Спомняте ли си тази библейска история, в която се разказва за първото чудо на Христос? Това е разказът за сватбата в Кана Галилейска, когато Господ по молба на Своята Майка превърнал водата във вино, когато то било свършило. (Иоан 2:11). С извършването на първото Си чудо на тази сватба, Бог благославя честния брак между съпрузите.

Как в днешно време църквата благославя съюза на мъжа и жената, които желаят да създадат семейство? Те отиват в църквата, за да се венчаят. Това става при тайнството свето Венчание (Брак).

Какво представлява тайнството Венчание? Венчанието е тайнство, в което чрез благословение и молитви на свещеника, младоженците получават Божията благодат, която освещава техния съвместен живот за духовно усъвършенстване, благословено раждане на деца и тяхното християнско възпитание.

Венчанието е единственото тайнство, което се извършва едновременно над двама души и ги прави да бъдат едно цяло. Кои се венчават? За да се венчаят в Православната църква, от мъжа и жената се изисква да бъдат кръстени и да нямат сключен брак с друго лице.

За да пристъпят към тайнството, младоженците трябва да се подготовят. Това се отнася не просто за организиране на сватбеното тържество, а преди всичко за придобиване на съответната нагласа и разбиране на това, което трябва да се случи – вечното единение. Добре е бъдещите съпрузи да се обърнат към свещеник, който да ги насочи и подготви за това тайнство, и при желание от тяхна страна да ги изповяда и причасти, за да започнат съвместния си живот с опростени грехове. В миналото всички младоженци се причастявали.

Кои са видимата и невидимата страна на тайнството Венчание? Както знаете всяко тайнство има видима и невидима страна.

Най-важните видими действия са: възлагането венци върху главите на младоженците и трикратното тържествено благославяне на техния брачен съюз от свещеника, прочитане на молитви и евангелски четива, както и всички действия, към които са призовани младоженците, кумовете и другите свидетелите на тайнството.

Невидимата страна на тайнството Венчание е освещаването на брачния съюз с благодатта Божия за духовно единение на съпрузите и за тяхното духовно усъвършенстване, за благословено раждане и възпитание на деца.

Тайнството Венчание започва в притвора на храма с обручение. Обручение е църковнославянска дума и означава годеж. Произлиза от обруч – пръстен, който се дава като знак за обещание, за посвещаване. Тук, в притвора на храма, свещеникът благославя взаимното съгласие и обещание на младоженците да встъпят в брачен съюз и запазят вярност един към друг до края на живота си. В този вълнуващ момент те държат в ръцете си запалени свещи, съединени една с друга. Свещеникът произнася трикратно думите: „Обручава се Божият раб (името) за Божията рабиня (името) в името на Отца и Сина и Светия Дух“ като полага на десните им ръце брачни халки (пръстени) – символ на безкрайната обич помежду им.

В централната част на храма се извършва венчаването на младоженците. Венчанието е благославяне на брачния съюз от свещеника и духовно единение на мъжа и жената при действието на Божията благодат. Свещеникът прочита молитви, в които измолва от Бога дълъг и мирен живот за младоженците, взаимна любов, благословено потомство и достигане на вечен живот в Божието Царство.

Ето, че настъпва и най-главният момент от тайнството, в което свещеникът благославя венците (короните) на младоженците и при трикратното произнасяне на думите: „Венчава се Божият раб (името) с Божията рабиня (името) в името на Отца и Сина и Святаго Духа“ ги полага върху главите им. След това кумът разменя венците кръстообразно три пъти, а певците пеят „Господи, Боже наш, със слава и чест ги венчай“.

Напътствия на църквата към новобрачните. Прочита се евангелско четиво, което разказва за първото чудо на Господ на сватбата в Кана Галилейска (Йоан 2:1–11). Прочита се и апостолско четиво, което разяснява брачните отношения в новосъздаденото семейство (Еф.5:20-33). Четивата свидетелстват, че бракът е свят и богоугоден. Те напомнят, че Божията благодат е тази, която укрепва съюза между двамата съпрузи и носи радост в отношенията им, дава им сили да понесат заедно трудности и скърби и да отгледат и възпитат добри деца.

Сключването на брак – начало на родителството. Децата са дар от Бога, а родителството – висока отговорност. Животът на децата не започва от деня на раждането им, а от момента на тяхното зачатие и родителите трябва добре да знаят това и да не извършват аборт.

Родителите са призвани да създават децата си не само физически, но да ги родят духовно. Възможно най-скоро след раждането е добре да кръстят детето си, да го причастяват често. Важно е от най-ранна възраст да му говорят за Бога и да го научат на първите молитви, за да израсне като добър християнин.

Семейството и църквата. След венчанието в църквата, много семейства рядко прекрачват прага й. Загубили Божията благодат, те не издържат на житейските бури и често разтрогват брака.

Мъжът и жената, чийто съюз е благословен от Бога при тайнството Венчание, не бива да се отделят от църквата. Винаги трява да просят молитвите на църквата за благославяне на всичките им дела, за преодоляване на трудности и скърби. Това е сигурен залог за устойчивостта на брака, за духовно израстване на съпрузите и правилно възпитаване на децата, залог за семейно щастие.

Въпроси към урока:

1.Какво представлява тайнството Венчание? Венчанието е благославяне на брачния съюз от свещеника и духовно единение на мъжа и жената при действието на Божията благодат.
2.Кои са двете основни части на тайнството? – Обручение (църковен годеж) и Венчание.
3.Коя е невидимата страна на тайнството? – освещаване на брака от благодатта Божия за духовно единение на съпрузите, за духовното им усъвършенстване, за благословено раждане на деца и тяхното християнско възпитание.
4.Кога бракът е устойчив и има семейно щастие? – когато съпрузите помнят обещанията, дадени при тайнството Венчание, помнят напътствията на църквата и не се отделят от нея, а просят нейните молитви за всички свои дела.
Задача: Спомнете си кога сте били на сватба на свои близки или познати. Споделете със съучениците си, какво ви направи най-силно впечатление при тайнството Венчание, кои думи на свещеника няма да забравите? Нарисувайте картина, която изобразява момент от това тайнство.

Седмичен урок по Религия-Православие
Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 12 =