Събор на иподякони в митрополитската катедрала „Св. Неделя“

В неделния ден на 3 юни,в митрополитската катедрала„Св. Неделя“се състоя събор на софийските „четци и певци“на Българската църква.

В истински празник на детската вяра се превърна съборното, неделно, молитвено събрание, в което се включиха десетки малки и големи християни от цяла София.

От множество столични енории духовниците изпратиха свои малки благовестници да се отзоват на архиерейската покана за съборна литургия под купола на митрополитската църква, която обединява вярващите във всички най- важни и тържествени случаи в епархията.

По предложение на софийския викарий – Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп и с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе организиран този духовен празник за софийските деца, ден след като бе отпразнуван Международния ден на детето.

Част от децата имаха възможност днес да приемат иподяконско пострижение, а други получили вече първата степен на духовно служение, да съучастват в празничното, архиерейско богослужение.

С много настроение и вълнение четиринадесет от тях отрано в храма очакваха архиерейската богослужба, тъй като с голямо желание се бяха подготвили и пристъпиха за пострижение. Сред тях имаше и по- големи християни, възжелали да подпомагат свещениците в тяхната служба.

Събрани от различни енории, на различна възраст, с различно образование и професии, но всички обединени от православната вяра и препоръчани от своите енорийски свещеници, повече от петдесет човека се обединиха в обща молитва към Всеподателя Бога и заедно възхвалиха Господа и неговата майка св. Богородица.

Като пълноводна река те се стичаха в св. олтар, носещи свещи, рапиди и икони и излизаха на тържествен ход от него, по време на Малкия и Великия вход. Към момчетата, които единствено възможност да бъдат иподякони, при Великия вход се присъединиха и някои момичета, свикнали да участват в богослужбата в параклиса на близкия Богословския факултет. Те, заедно с някои от момчетата носеха икони и така показваха своята съпричастност към духовното време на литургията, когато всички символично приветстват Господа, подобно на хората- малки и големи, мъже и жени, които радостно посрещнали Христос в Иерусалим.

За молитвеното настроение на изпълнения от вярващи катедрален храм допринесоха прекрасните изпълнения на Мъжкия хор при храма, този път дирижиран от д-р Стоян Малинов, преподавател по църковна музика в БФ.

Мощно и ясно прозвуча Символът на вярата започнат едновременно от участващите в литургията шест дякона, подет от многобройните иподякони в св. олтар и отчетливо изречен от многолюдния богомолен народ в корабната част на църквата.

В края на литургията голяма част от иподяконите пристъпиха и се причастиха със св. Христови Тайни и така затвърдиха своето духовно начало в свещеното служение.

С вдъхновено пастирско слово към църковното изпълнение в края на литургията се обърна еп. Поликарп. С плам и богословска аргументираност той насочи нашето зрение към библейските истини и послание на днес прочетеното св. Евангелие.

Като поздрави всички, той се обърна към иподяконите, които се бяха скупчили пред църковния солей и очакваха епископското наставление.

„Да тържествуваме, да се радваме, да се веселим, да се окриляме с надежда за бъдещето. Днес полагаме началото на един събор на иподяконите, четците, певците, свещеносците, на който искрено се надявам ежегодно да се събираме в деня на Всички светии… Щастлив съм, че виждам днес толкова много деца, някои от които са с целите си семейства, а други познавам като искрени помощници на своите свещеници…Вярвам, че тук е бъдещето на нашия духовен клир, на родната ни Българска православна църква. Затова трябва да се подготвяте, да бъдете ревностни в изучаването на Евангелието, да черите от него пример за благост, за кротост, за смирение и най- вече за духовен стремеж. Това е основното ви задължение – да четете всеки ден от св. Библия или духовно четиво. Бъдете пример за тези, които са около вас. Макар и малки, вие сте големи апостолски проповедници на Христовата вяра. Бог да ви закриля и пази и да имате свои последователи и догодина да можем да се съберем в още по- голямо множество в този ден.“ – каза еп. Поликарп и като благопожела телесно и духовно здраве и възрастване в православната вяра той преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В края на духовното тържество всички иподякони получиха подарък, подготвен от Софийска св. митрополия и личен подарък от еп. Поликарп- иконки и броенички.

Поизморени от ранното и продължително богослужение децата се подкрепиха със соленки и сладки, подготвени от протодякон Иван Петков. Празникът продължи с лични фотографии с владиката и с майсторските изпълнения на трима гайдари, които импулсираха хоро площада.

Източник: Софийска света митрополия

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =