Фондация „Дарби” отново ще събере деца на Десети юбилеен Международен детски фестивал за православни църковни песнопения

Тази година, през месец май, Фондация „Дарби” отново ще събере децата на България на Десетия юбилеен Международeн детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни.

В първото издание на Фестивала – през 2009 г. участие взеха 50 деца от софийски училища. Постепенно Фестивалът доби популярност и се утвърди като своеобразен детски празник. Участват училищни хорове от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна, Хасково, Дупница, Кнежа, Враца, както и известни хорови формации, като Детският хор на БНР, хор „Бодра смяна”, Младежка хорова формация „Децата на Орфей”,

Академичния хор „Гаудеамус” гр. Пловдив, хорът на 91 НЕГ и хорът на НГДЕК – гр. София. Показаният интерес към тази инициатива на Фондация

„Дарби” ни мотивира да работим за издигане на Фестивала не само на национално, но и на международно ниво. През 2012 г. и 2013 г. участие взеха хористите от Музикалното училище в гр. Ниш – Република Сърбия, а през 2017 г. участие взеха над 500 деца от 22 хорови формации.
Тази година, по случай 10-тото издание, Фестивалът отново ще се проведе в рамките на два дни – 12 и 13 май 2018 г., но ще бъде надграден с нови и различни активности с идеята да бъде по-тържествен и запомнящ се с откриване едновременното в три църковни храма; с организирането на специална вечер за участниците, като награда за техния труд и отдаденост към този не лек музикален жанр; с продуциране на документален филм-презентация и издаване на методическо ръководставо по хорознание; с връчване на юбилейни плакети на диригентите и закриване на събитието с внушителен финал с колективно изпълнение на всички деца и младежи пред паметника на Пресв. Братя Кирил и Методий в градинката на Националната библиотека.

Имаме записани за участие около 700 деца и младежи от България, Русия, Гърция, Сърбия и Македония и техните ръководители.
Юбилейният 10-ти Международен Детски Фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни ще бъде под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с благословението на Негово Светейшество Патриарх Неофит.
Поканени са официални гости от министерства, организации и посолства.

Откриването на фестивала ще бъде на 12.05.2018 г., 10:00 ч. в храм „Св. Мчца Параскева“, ул.“Георги С. Раковски“ 58, гр.София.

ПЪРВИ ФЕСТИВАЛЕН ДЕН – 12.05.2018

Началото на фестивала ще бъде едновременно в 3-те храма: катедрален храм „Св. Мчца Параскева”, Митрополитски храм „Св. Неделя” и Катедрален храм „Св. София”, като непосредствено след съботната литургия и със звън на църковните камбани, участници от фестивала ще поздравят с песнопения хората събрани в църквите.

10:00 – 10:15 Тържествен водосвет в храм „Св. Мчца Параскева“, ул.“Георги С.Раковски“ 58, гр.София
10:15 – 10:30 Откриване на Фестивала и приветствие от официалните лица и от г-жа Бистра Илиева – Управител на Фондация „Дарби“
10:30 – 16:00 Изпълнение на хоровите състави
16:00 – 16:30 Закриване на първи фестивален ден и награждаване на участниците
*Посещение на Регионален Музей за История на София – след участието си в храма всеки хор има възможност по желание – по график и по групи да посети безплатно Музея, находящ се в непосредствена близост до „Св. Мчца Параскева”
18:00 – 20:00 В Зала-Фоайе на Националния Дворец на децата около 180 участници и техните ръководители ще се срещнат с официални гости, които ще ги поздравят. Следва поздравителен концерт с участието на: църковен хор към храм „Св. Николай Чудотворец” – София, Фолклона група при ДМУ „Л. Пипков” – Radeva’Singers, Клуб по спортни танци „Стил” от НДД; представяне на участниците от всеки хоров ансамбъл с забавна и интересна програма – различна от репертоара и жанровата стилистика на Фестивала; програма с водещ, който ще анимира публиката, ще направи викторина, ще пуска различна музика, за да могат децата да танцуват и да се забавляват, да се почерпят с вкусни лакомства и да завършват вечерта с едно българско хоро.

ВТОРИ ФЕСТИВАЛЕН ДЕН – 13.05.2018

9:30 – 11:30 Музикално ателие в аулата на СУ „Св.Климент Охридски“ с прожекция на документален филм – презентация за историята на фестивала
11:30 – 12:30 Финал в градинката на Националната Библиотека, поднасяне на цветя пред паметника на Пресветите Братя Първоучители Кирил и Методий, песнопения и Закриване на Фестивала с изпълнение на „Многая лета” и пускане на балони.

Провеждането на фестивала за десета поредна година е знак за създадена традиция. През годините доказахме, че събитието се превърна в своеобразен фактор за сближаване, културен обмен и взаимно разбирателство и идеята е да продължим да го развиваме, като поощряваме младежкото творчество и даваме възможност за развитие на таланта и уменията на подрастващите.

Децата са бъдещето на всеки народ и Фондация „Дарби” ще продължи да помага на младите хора и ще ги насърчава, за да можем всички заедно да съхраним това нематериално културно наследство и да го предадем на бъдещите поколения.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 8 =