Нова детска книжка за схиигумения Мария издаде Ловчанска света митрополия

Ловчанска Епархия пуска на българския книжен пазар нова детска книга от поредицата „За децата на България“. Изданието е посветено на приснопаметната подвижница на благочестието схиигумения Мария (Дохторова), под чието духовно ръководство е бил и Ловчанският митрополит Гавриил. Книгата се издава в навечерието на 40-годишнината от блажената кончина на майка Мария и е осъществено по книгата на митрополит Гавриил „Схиигумения Мария (Дохторова)“.

Получила при монашеското си пострижение във Велика схима името на равноапостолната Мария-Магдалина, майка Мария се уподобява на великата Христова последователка и по своя живот още от ранна възраст – живот, изпълнен с добродетел, напрегнат духовен труд и беззаветна любов към Господа и хората. По Божия милост стъпките на великата подвижница на благочестието освещават и българската земя в периода 1954-1978 г., когато майка Мария е игуменка на Клисурски м-р „Св. Петка“ до гр. Банкя. Именно там тя завършва своя равноангелен живот на 8 май, 1978 г., в деня на възлюбения ученик и апостол на Господа св. Йоан Богослов, когото приживе особено е почитала.

Подобно на изданията за Св. Петка и Св. Паисий Светогорец, книгата е богато илюстрирана, а текстът е адаптиран за деца. Изданието е луксозно, с твърди корици, формат А4. Очаквайте я скоро в големите църковни книжарници на столицата, Варна и други градове.

Изданието е своеобразен венец на усилията на Ловчанска Света Митрополия през учебната 2017/2018 г. все повече деца да бъдат възпитавани и обучавани в основите на православната християнска вяра, нравственост и история. През изминалата учебна година в Ловеч Религия-Православие се преподаваше в 20 групи, разделени между 5 училища и 4 детски градини. Използват се часове по свободно избираем предмет /СИП/ и клуб по интереси по проект „Твоят час“. Преподаването се извършва с активната подкрепа на Община Ловеч и през следващата година цели да бъдат обхванати още 3 училища, както и останалите детски градини в града. Религия Православие /Вероучение/ се изучава и в други градове на Ловчанска епархия.

Източник: Bg-patriarshia.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + 14 =