Среща на учителите по религия в Софийската света митрополия

В Софийската света митрополия се състоя среща между Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит и учители по Религия.

Тя бе инициирана от владиката с цел да се запознае с изявени преподаватели по предмета, да обмени свои мисли, предложения и мнения относно работата на учебното дело и да се уточнят начините на комуникация и по-добрата координация между митрополията и учителите.

На срещата дойдоха всичките седем преподавателя в община Кюстендил. През последните години с помощта на община Кюстендил те направиха четири учебника, издадоха списание и книжка с диск.

Близо 1000 деца от Кюстендил през тази учебна година изучават религия и от ранна възраст се запознават с християнските ценности и добродетели. Като представител на софийските училища на срещата взеха участие Костадин Бойчин от Софийската духовна семинария и Велина Андонова преподавател в няколко школи и неделни училища.

Еп. Поликарп като представител на Софийския митрополит приветства учителите и ясно заяви желанието си да им съдейства, помага и подкрепя в трудовете им.

„Вие сте тези, които трябва да бъдете християнските мисионери в българското училище. Вие сте тези, които трябва така да представите предмета, че никой родител да няма колебание да си запише детето да изучава религия.
Необходимо е да показвате и разказвате за вярата и за нещата, които правите. Така вие ще сте видими, разпознаваеми, авторитетни и ще бъдете истински полезни за Църквата. Не забравяйте, че днес вие възпитавате бъдещите специалисти, управници и държавници, които един ден ще изявят онова, което вие сте вложили в тях. Трябва да бъдете истински пример за подражание и достойни за кръста, за който Господ вие призовал, а вие сте го понесли“, каза викарият и изрази своята готовност, добро отношение и желание да съдейства всячески и с всичко, което е по силите му в работата на преподавателите.

Той подчерта, че няма нужда да се конфронтиране и отхвърляне на онова, което други са направили, а да се стремим да ползваме добрия опит, да го обогатяваме и развиваме.

Източник: Мitropolia-sofia.org

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 5 =