Деца от Сандански представиха концерт-спектакъла „Жените мироносици“

Когато Православната църква почете светите жени-мироносици, децата от Трето ОУ „Христо Ботев“, Първо ОУ „Св. Климент Охридски“ и Четвърто ОУ „Св. Св. Козма и Дамян“ в град Сандански изнесоха общо тържество, като представиха концерт-спектакъл „Жените-мироносици“.

Празничното събитие се състоя в Дома на културата, където ученици, изучаващи Религия –Християнство, се събраха на една сцена, за да пресъздадат делото на мироносиците.

С детско смирение и вяра, затрогващи до сълзи, възпитаниците на Людмила Манолева, Ваня Иванова и Христина Гацева рецитираха богослужебни текстове, умело вплетени с църковни песнопения, религиозни песни и стихотворения. Сценарият е дело на Илияна Тошева, дългогодишен ръководител на школата по иконопис към Православно неделно училище “Св. благоверен цар Петър Български” при храм “Св. вмчк Георги” – гр. Сандански. В тържеството, с авторското си стихотворение, се включи и ученик, спечелил призово място в националния конкурс на БПЦ-БП „Възкресение Христово“. В програмата взе участие и сформираната към православното училище детска фолклорна формация „Славеи“ с ръководител Магдалена Танчева.

Официални гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Негово Високопреподобие архимандрит Епифаний – протосингел на Неврокопска митрополия, Атанас Стоянов – народен представител, г-жа Зорица Органджиева, заместник-кмет на община Сандански и духовници от епархията.

На спектакъла присъстваха още родители, учители от учебните заведения в града и преподавателите по вероучение от цялата епархия.
С нескрита радост и искрено вълнение, митрополит Серафим поздрави и благослови учениците, техните преподаватели и родители, като им пожела и занапред да продължават да се утвърждават във вярата и да помнят, и следват примера на св. жени-мироносици.

През 2014 година за първи път в Трето ОУ „Христо Ботев“, град Сандански започва изучаването на предмет Религия. Четири години по-късно той се изучава в Първо ОУ „Св. Климент Охридски“ и Четвърто ОУ „Св. Св. Козма и Дамян“. Предметът Християнство-Православие има за цел да даде на учениците основни познания за традиционната за Република България религия, Православието, като основен градивен елемент в социалния, духовния и културния живот на българите.

Източник: Неврокопска св. Митрополия

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − thirteen =