Деца с нарушено зрение правиха хляб в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” във Варна

На 18 април в Духовно-просветния център при храм „Св. Архангел Михаил” гостуваха ученици от СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” – Варна, посещаващи школата Православни християнски ценности и традиции с ръководител Дарина Кючукова.

С тях бяха техни учители, възпитатели и родители и всички заедно научиха „азбуката на хляба. Имаха възможност сами да смелят зърното, да замесят тестото и – първо не съвсем умело, а после все по уверено – да направят свои хлебчета – в най-различни форми. За много от децата, това беше първия допир с тестото, първото усещане на миризмата му. Дори и възрастните, които бяха месили вече много пъти, усетиха удоволствието да правят това заедно с близки и приятели. Защото хлябът умее това чудо – да събира хората.

Докато чакаха да се изпекат хлебчетата, нашите гости чуха беседата на Борислав Аврамов, потопени в атмосферата на първия български храм във Варна – как е създаден и защо се намира в сградата на училището, какво е устройството на православния храм, защо се палят свещи, на какво са символ полилеите, какво е молитвата и как хората, молещи се заедно в храма, стават Църква. След това беседата продължи на двора и, припомняйки си етапите на правенето на хляба, децата научиха повече за образите и символите в Новия Завет, които са свързани с житното зърно, кваса и хляба, и какво означава печатът, който се слага върху просфората – хляба в св. Литургия.

Току-що изпечените хлебчета изпълниха двора с аромат и емоции и всички потвърдиха от личен опит колко е вкусен хлябът, който сме изпекли сами. Благодарим за възможността да го споделим с нови приятели!

Източник: Arhangel.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 5 =