Деца събираха средства за енорийски център с Великденска кампания за боядисване на яйца

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ден преди Великден храмът ни беше домакин на детски празник, на който се боядисаха 520 пасхални яйца и се проведе благотворителен базар за събиране на средства за по-голяма детска стая. Повече от 40 деца от три неделни училища се включиха в голямото предпразнично цапане. Наши гости бяха децата от неделното училище към храм „Рождество Христово“ жк. Младост 3 и децата от приюта на отец Иван в Нови хан.

През целия Велик пост децата от храма са правили различни ръкоделия, за благотворителния базар. То този начин те са научили важни уроци и придобили различни знания.

Това става в малка стая в църквата, която обаче бързо им отеснява. Ето защо малките богоносци решават да направят благотворителна инициатива в подкрепа на строящия се енорийски център, в който да имат по-голяма класна стая.

Към идеята се присъединяват и децата храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“ с тяхната кампания „Спаси икона“. Те събират икони, които за жалост, някой може да изхвърли. Слагат им рамки или ги превръщат в картички – продават ги, а парите отиват за благотворителна кауза. В този случая за мечтаната от класна стая.

По време на боядисването и през трите дни на Възкресение Христово базарът беше в храма и успя да събере не малка сума. Децата са радостни и се чувстват полезни. Това е техният начин да помогнат на храма.

„Боядисването на яйца сплотява хората по някакъв начин, защото според мен е добре да сме заедно, да сме задружни“, разказа Петър, който е част от неделното училище при храма.

Отците Василий, Константин и Божидар също се включиха активно в боядисването и организацията.

„Идеята е със събраните средства да обзаведем ново помещение за енорийски център и неделно училище към нашия храм. В момента имаме такова, но то е много по-малко, пък децата вече са много“, разказа отец Константин и допълни, че децата трябва да се подкрепят, още повече, когато искат да правят добрини.

На празника имаше и представители на Софийска света митрополия. Викарният епископ Поликарп и протосингелът отец Василий не само боядисваха яйца, но и играха с децата. Накрая подариха подаръци на всяко дете.

„Смисълът на това събиране днес в храма, посветен на Кръста Господен, е децата да помогнат за своята класна стая, където ще изучават уставите на православието, ще изучават защо се събираме в храма, в какво вярваме и каква е нашата надежда“, каза протосингелът на Софийска митрополия отец Василий, който се включи и в самата организация.

Макар и нова, църквата вече има братство, готово да работи за утвърждаване на храм „Въздвижение на Св.Кръст Господен“ кв. Лозенец като енорийски център, развиващ социална и просветна дейност.

Надяваме се, че такива празници и благотворителни кампании ще има и занапред, а децата ще стават все повече и повече.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =