Благотворителна инициатива в полза на неделно училище на децата от Стара Загора

На 15 март от 16:45 часа ще се състои пролетното празненство на децата от детска градина „Кипарис“ в Стара Загора. Тази година то ще има благотворителен характер и всички събрани средства ще бъдат дарени за довършването на сградата на Неделното училище към храм „Света Троица“ в града. Подробности за детската подкрепа, за предходната помощ, оказана от децата в ДГ Кипарис и тяхното отношение към православната вяра и добродетели четем на страницата на списания „Аязмо“:

Директорката Мая Нейчева с възпитаници на ДГ „Кипарис“
15 март ще е ден за празник – едни деца ни дават възможност да помогнем на други. Старозагорци взеха присърце желанието на възпитаниците на неделното училище в храм „Св. Троица“ да имат своя сграда и от няколко години ги подпомагат в това начинание. Помещенията са почти готови, остава още мъничко-мъничко! Подкрепата идва от едни други дечица, те пък съвсем мънички – едва втора група в Детска градина „Кипарис“. По идея на родителите им пролетното тържество на групата ще бъде благотворително. Всички, които искат да станат съпричастни на празника, ще имат възможност да „платят вход“, за да гледат малките артисти. В специално приготвена кутия зрителите могат да оставят средства според възможностите си, ако припознаят каузата за своя.

Празникът ще се състои на 15 март (четвъртък), от 16,45 часа. Сред поканените са: предстоятелят на храм „Св. Троица“ о. Евгений Димитров, гл. ас. Стефан Тончев, преподавател по дисциплината „Доброволчеството като образователна и социална дейност“ в Педагогическия факултет към Тракийския университет, учителката по религиозно възпитание Илиана Димова, както и всички родители, близки и приятели на детската градина, които искат да присъстват на пролетното тържество.

Децата от ДГ „Кипарис“ и преди са помагали на неделното училище в храм „Св. Троица“. През 2015 година детската градина работи по международен проект „Децата за децата: Първото картонено предизвикателство“, чиято цел е двояка: да стимулира креативността на малките и да събере благотворително средства за дадена кауза. Тогава ДГ „Кипарис“ дарява събраните средства на Неделното училище, за да се реновира сградата, в която да се провеждат заниманията по вероучение и иконопис. През същата година бъдещите първокласници от детската градина участват в Благотворителната изложба на децата от Неделното училище, която е експонирана в Градската художествена галерия. С помощта на иконограф те рисуват икони, които са продадени наравно с иконите на децата от Ателието по иконопис. Средствата отново са дарени за новата сграда на училището. И така, с рисуване и игри, екипът на детската градина възпитава у децата желание да даряват, да помагат на другите, да изпитват към тях съчувствие и любов.

През далечната 2005 година ДГ „Кипарис“ e сред първите, които въвеждат занимания по Православно религиозно възпитание за децата от подготвителните групи, по волята на техните родители. Резултатите не закъсняват – децата стават спокойни, възпитани, обичащи. Интересът към тези занимания и до днес, вече 13 години, не е спаднал, в тях се включват повечето деца на 5 и на 6 години.

ДГ „Кипарис“ работи успешно с Българската православна църква по много възпитателно-образователни инициативи. Има традиция децата, които участват в занимания по религиозно възпитание, да посещават в края на учебната година дома на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит и да беседват с него по въпроси, свързани с вярата и изучаваните библейски истории. Традицията е започната през 2014 година, още при Негово Високопреосвещенство бившия вече Старозагорски митрополит Галактион, но продължава и до днес при дядо Киприан. В неформална обстановка децата имат възможност да общуват с него, което ги мотивира в духовното им усъвършенстване.

През 2017 година, във връзка с Националната седмица на четенето, директорката на ДГ „Кипарис“ – Мая Нейчева, отправя покана към Старозагорския митрополит Киприан да представи пред децата благочестиви четива, полезни за духовното им израстване. Въпреки че има неотложни ангажименти, той изпраща свои представители: о. Йордан Карагеоргиев, началник на културно-просветния отдел при Митрополията, и о. Михаил Михайлов, секретар на Негово Високопреосвещенство, четат на децата адаптирани библейски разкази, които впечатляват умовете и сърцата им.

„Екипът на Детска градина №23 „Кипарис“ се стреми да възпитава у децата общочовешки ценности: взаимопомощ, милосърдие, съчувствие и любов към хората, защото те винаги са актуални“, казва директорката Мая Нейчева.

По повод предстоящото на 15 март тържество преподавателката по религиозно възпитание Илиана Димова подчертава: „Не е важен размерът на сумата, която ще бъде събрана. Да научим обаче децата да си помагат, да постигат целите си заедно, да бъдат съпричастни и милосърдни към ближните – това е нещо безценно и трудно постижимо в днешния материален свят“. И припомня 31-и стих от дванайсета глава на Евангелието според Марк: „Възлюби ближния си като себе си.“ Друга заповед, по-голяма от тия, няма“.

* * *

И така, да бъдем съпричастни:

Денят е 15 март, часът – 16,45.

Мястото – Детска градина №23 „Кипарис“, в подножието на парк „Аязмото“.

(Не е задължително да станете дарител, за да гледате детския спектакъл, подчертават организаторите. Всички са добре дошли.)

Източник: http://spisanieayazmo.com/

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 17 =