Простено – прости. Урок за доброто в мен

Въпроси за преговор:
1.Как се наричала къпалнята, в която ставали изцеленията? Какво значи това название?- Витезда, което значи „дом на милосърдието“.
2. Какво казал Иисус на разслабления? Какво му напомнил, когато го видял отново?- Господ му казал: „Стани и ходи!“, а после му напомнил да не греши повече, с което искал да покаже, че често греховете са причина за болести и страдания.
3.Защо според вас Христос излекувал болния в събота (почивния ден за евреите)?- защото почитането на съботата не трябва да пречи на добрите дела.
4.Какво ни показва Господ чрез тази постъпка? – всеки, който търпеливо понася страданията и се моли, ще получи Божията помощ.
5.В кой ден православните християни празнуват и не работят? – Ние православните християни почиваме в неделя, защото това е денят на Възкресението Христово и посвещаваме този ден на църквата и на дела на милосърдието.

Простено – прости. Доброто в мен

“Колко хубаво и колко приятно е, братя да живеят заедно!” (Псалом 132) – така Бог изразява радостта си, когато хората живеят в мир и разбирателство, като родни братя. Колко е хубаво, когато ни свързват приятелски чувства. Хубаво е, когато имаш приятел до себе си. Бог дарява приятелите с много хубави мигове заедно.
“Обичай ближния си като себе си” (Матей 22:39) – Господ Иисус Христос поставя като една от най-важните сред Божиите заповеди, заповедта за любовта между хората. От времето на Адам и Ева дяволът воюва с нас. Той не може да търпи разбирателството и любовта между хората. Непрекъснато крои лоши планове как да скара добрите приятели, родителите и децата, съпругите и съпрузите. Ако се поддадем на дяволските внушения, в живота ни идват много злини – грозно поведение на децата, присмех и обиди, раздори между родителите, агресия и побои….И така на доброто приятелство се слага край. Край на усмивките, край на доброто настроение, край на щастливите мигове заедно. А вместо това – тъга, злоба, самота.

Ние като православни християни знаем,че трябва да пазим сърцето си чисто, за да не влизат в него лоши чувства. Но всеки може да сгреши. Лошо е тогава, когато не искаме да поправим грешката си. Лошо е, когато не желаем да простим. Простено – прости! Денят на прошката. С тези думи ние показваме, че сме готови да простим това, с което другите са ни оскърбили и искаме от тях също да
ни простят. Да поискаме прошка! Прошката разпръсква враждата, връща мира и разбирателството, радостта и щастието.

Кой ден православната църква е установила за взаимно опрощение? – Денят на прошката, който е на Сирни заговезни. В този ден ние искаме прошка от родители и роднини, от приятели и от
врагове. “Почитай баща си и майка си” (Изход 20:12) – това е друга важна заповед на Бога, за която трябва да си спомним в Деня на прошката. Първо при родителите трябва да отидем и да искаме да ни простят. Трябва да искаме прошка от приятелите си, но трябва да потърсим път за помирение и с враговете си, за да изпълним и друга важна заповед на Господ Иисус Христос: „Обичайте враговете си, добро правете на ония, които ви мразят“ (Матей 5:44). Да поискаме прошка не ни прави по-слаби, напротив – дава ни велика сила. А да простим на другите, означава да проявим милост. На никого не бива да отказваме да дадем прошка, ако пожелае да му простим. Но дори и да не поиска прошка – пак сме длъжни в сърцето си да му простим. С това ще докажем,че сме истински християни.
Господ ни учи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“ (Мат.6:15) Това означава, че прощавайки от сърце на другите, ние ще получим прошка от Бога, ще се очистим от греховете си и Бог ще ни приеме в Царството небесно.

Доброто в мен. Доброто в сърцето, добрите помисли и чувства, се проявяват с това, което човек върши и говори: „Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро…“ (Матей 12:35) Добро са думите на състрадание и любов към другите, добро е милосърдието, добро е да не осъждаме, добро е да прощаваме обидите и злото, което са ни сторили другите.

Въпроси към урока:

1.Коя е една от най-важните заповеди на Господ? – „Обичай ближния си като себе си.”
2.Кое нарушава мира и разбирателството между хората? – това, че се поддаваме на внушенията на дявола, който иска да ни скара.
3.Как можем да поправим грешките си спрямо нашите ближни? – като поискаме прошка за нашите обиди и им простим, ако те са ни оскърбили.
4.Коя Божия заповед ще изпълним, ако поискаме прошка от родителите си и не ги огорчаваме? – „Почитай баща си и майка си.”
5.Коя важна заповед на Господ Иисус Христос ще изпълним, когато потърсим път за помирение с враговете си? – „Обичайте враговете си, добро правете на ония, които ви мразят.“
6.Как Господ ни награждава, когато взаимно си прощаваме? – Той опрощава нашите грехове.

Задача: Разкажете за някаква проява на прошка, която сте наблюдавали. Имало ли е момент, когато сте били обидени, но сте надмогнали обидата и сте простили?

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 10 =