Урок за възкресяване сина на вдовицата и дъщерята на Иаир

Много са чудесата, които извършил нашия Господ докато живял сред хората, затова в евангелието на Йоан се казва „..ако би се писало подробно..и цял свят не би побрал написаните книги”. Да си припомним чудесата, за които вече знаете: Кое е първото чудо на Господ, което сторил в Кана Галилейска по молба на своята майка Пресвета Богородица? – На сватбата в Кана Галилейска, когато виното свършило, по молба на своята майка Господ превърнал водата във вино.

Как Господ нахранил прегладнелите хора, които останали да слушат проповедта му до късно?- Господ благословил 5 хляба и 2 риби и като разчупил, учениците раздали на присъстващите пет хиляди души, без да се броят жени и деца. Всички се нахранили и останали къшеи 12 коша. Какво чудо сторил Господ във Витезда?- В къпалнята Витезда чакали много болни Ангел Господен да раздвижи водата и който успее пръв да се потопи, оздравявал. Един разслабен (парализиран) никога не успявал, защото нямало кой да го спусне. Господ се съжалил над него и го изцерил, а той взел постелката си и ходел навсякъде, прославяйки Бога.

Днес ще се спрем на библейските разкази за две чудеса на възкресяване, които извършил нашия Господ. Възкресяване означава мъртъв да се върне към живот. Възкресяване на сина на вдовицата (Лука 7:11-17). Господ не само лекувал болните, Той възкресявал мъртвите. Веднъж починал едничкия син на бедна вдовица. Вестта за нещастието потресла всички жители, но безутешно скърбяла майката. Тъжното погребално шествие се носело бавно. Спасителят видял ридаещата майка и сърцето му се свило от мъка и състрадание. Пристъпил към нея нашият Господ и я утешил: – Не плачи! След това дал знак на носачите да спрат, дошъл до покойника и пред смаяния поглед на всички властно извикал: – Момко, стани!

Мъртвецът, сякаш събуден от дълбок сън, се повдигнал, седнал и започнал да говори. Господ Иисус Христос хванал възкръсналия юноша за ръката и го предал на обезумялата от радост майка. Тогава всички започнали да хвалят Бога. Възкресяване на дъщерята на Иаир (Лука 8:40-56). В Библията се разказва и за друг случай на възкресяване на мъртвец. Това е дъщерята на началника на синагогата Иаир (синагогата е молитвен дом на евреите, както за нас е църквата). Дъщеря му била на около 12 години и била тежко болна, като се очаквало да умре. Началникът помолил Иисус да посети дома му и да излекува обичаното чедо. Но още докато разговаряли, дошъл някой от дома на разтревожения баща и казал, че вече е късно Иисус да отива у тях, защото момичето е умряло. Но Иисус като чул това, отговорил: – Не бой се, само вярвай и спасена ще бъде! Той ги успокоил, като им казал да не плачат, защото тя не е умряла, а спи. Тогава присъстващите започнали да Му се присмиват.

А Той хванал за ръка детето и извикал: – Момиче, стани! Духът й се възвърнал и тя веднага станала за почуда и радост на родителите си. От тези два разказа за чудесното възкресяване на мъртви от нашия Господ, още веднъж се убеждаваме, че за Бога няма нищо невъзможно. Той според обещанието си ще възкреси мъртвите при славното Свое второ пришествие на земята.

Въпроси към урока: 1.Какво означава думата „възкресение”? – мъртъв да се върне към живот.
2.Как нашия Господ възкресил мъртвите в разказаните днес библейски истории? – само със словото си „Стани” Той извикал за живот вече починалите хора.
3.Чували ли сте за едно още по-известно възкресение, сторено от нашия Господ на негов приятел, който лежал в гроба от четири дни?- чудесното възкресяване на Лазар.
4.Как Господ ни убеждава в истинността на Своето обещание за бъдещото възкресение на всички хора?- с възкресяванията на много мъртви, както и с чудесното Свое възкресение, Бог ни убеждава, че наистина ще възкреси починалите при второто Свое славно дохождане на земята.

Задача: Разгледайте мозайката, изобразяваща възкресяването на дъщерята на Иаир и оцветете приложението.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 8 =