Знаете ли, че … интересни факти за свети Атанасий Велики

Св. Атанасий Велики е основал първия манастир в Европа не къде да е, а в днешните български земи? Това е посочено в неговото житие и е потвърдено от научни изследвания. През 343-344 г. той участвал в църковен събор в Сердика. На връщане към Константинопол спрял за нощувка в стара римска крепост в областта Берое (дн. Стара Загора, край село Златна ливада).

Заварил населението там да живее в страх от върлуваща епидемия. Разпостранявала се и арианската ерес. Самият св. Атанасий тогава бил в изгнание заради истината. Избрал да остане, за да помогне на местните хора. Уединил се за пост и молитва в скална пещера на около 300 м от крепостта. Призовал народа да построи храм и така основал обител. Епидемията наистина отминала мястото и хората тук станали ревностни християни. Те не забравили своя благодетел. След като патриархът блажено починал, манастирът приел неговото име и днес е известен като Чирпанският манастир „Свети Атанасий“.

Обителта сега е действащ девически манастир, най-старият манастир в пределите на Европа и един от най-големите в България. Издига се на живописен хълм над село Златна ливада, на десния бряг на Стара река, недалеч от вливането ѝ в р. Марица. Включва църква, пещера-постница, в която Св. Атанасий се е уединявал и молил, аязмо с лековита вода, стари и нови сгради.

Много пъти разрушаван, но след това съграждан отново от християните, Чирпанският манастир „Свети Атанасий“ оцелял и през Античността, и през Средновоковието, и по време на османското робство. Тук са намирали подслон Паисий Хилендарски, Васил Левски и други борци за национална свобода. Но по времето на социалистическия режим християнството и Църквата били заклеймени.

Манастирът тогава бил превърнат в овчарник, докато самият Св. Атанасий, негов покровител, се явил насън на един от местните комунисти и го предупредил, че черни дни очакват хората в този край и България заради оскверняването на светинята. Още на следващия ден животните били изведени от манастира, а той почистен, разказват местните хора.

В манастирската църква се пази чудотворната икона на св. Атанасий, рисувана в Александрия, обкована със сребро. Тя е дарена през 2003 г. от тогавашния Александрийския патриарх Петрос VII, когато той бил в манастира на поклонение пред свети Атанасий.

Подготви: Миглена Стаматова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 9 =