Библията разказва за историята на света и човека – урок за Новия завет

Библията разказва за историята на света и човека – Нов завет

Новият завет разказва за Рождеството на Господ Иисус Христос и за събитията след него, за поученията и новите заповеди на Господ, както и за това, което предстои да се случи след Възкресението Христово.

Света Дева Мария – Божията майка. Господ Иисус Христос се родил на земята така, както били предсказали пророците. Бог избрал девица за Негова майка. Защо Господ избрал света Дева Мария за Божия Майка? Защото тя била най-святата девица. От раждането си била посветена на Бога и въведена в Йерусалимския храм на три годишна възраст. Как се нарича празникът, посветен на това събитие? – Въведение Богородично. В храма тя живяла в послушание и непрестанно молитвено общение с Бога. Кога света Дева Мария разбрала, че ще стане Майка на Спасителя?- Когато архангел Гавриил се явил пред нея и й известил благата вест. Празнуваме Благовещение на 25 март.

Рождество Христово. Иисус Христос се родил в малкия град Витлеем, в пещера, където пастирите прибирали стадата си. Да си припомним в къде се намира Витлеем? – в Палестина (днешен Израел).
Това най-радостно събитие не останало скрито. Кои били известени и дошли да се поклонят на Богомладенеца Христос? Пастирите в полето били известени от ангел, а ангелски хор запял в небесата песен в прослава на светлото Рождество. Чудна звезда повела мъдреците от Изтока, които дошли със скъпи дарове да се поклонят на Царя на царете.
Кръщение Господне. Къде и от кого бил кръстен Господ? Когато навършил 30 години, Господ бил кръстен от свети Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Кое забележително събитие се случило тогава? Когато Господ излизал от водата, над главата Му се спуснал бял гълъб, а от небето се чул глас: „Това е Моя възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.“ Така се разкрила тайната на Света Троица: Бог Син се кръщавал във водите, Свети Дух се спуснал над Него във вид на гълъб, а от небето се чул гласа на Бог Отец. Затова този ден наричаме Богоявление. Празнуваме го на 6 януари.

Животът и чудесата на Господ Иисус Христос. След Своето Кръщение Господ постил в пустинята 40 дни, а после тръгнал на проповед сред народа. Той избрал Свои най-близки 12 ученици, наречени апостоли, които Му помагали и които Той подготвял да разпространяват Божественото учение. Заедно с Господ те обикаляли по цялата страна. Господ навсякъде поучавал народа, изцелявал болни, прогонвал бесове и дори възкресявал мъртви. Но еврейските първенци го намразили, защото народът Го следвал, а тях самите разобличавал, заради себелюбието и жестокосърдечието им. Затова те се наговорили да Го хванат и да Го погубят.

Страданията и Възкресението Христово. Господ е всесилен, Той би могъл да се спаси от враговете Си, но приел да страда невинен, за да изкупи със Своите страдания и смърт греховете на хората. Той бил осъден на позорна смърт чрез разпъване на кръст. Господ приел побой, обиди, хули и трънен венец, но молел Небесния Отец да прости греха на Неговите мъчители. Той издъхнал на Разпети петък и бил погребан, но три дни по-късно възкръснал.
Кои първи разнесли вестта за Христовото Възкресение? Това били жените мироносици, които в неделя рано дошли да помажат с благоуханно миро тялото на Спасителя. Помните ли какво е миро? – скъпа благоуханна течност, приготвена от растителни масла и билки.

Какво разказва евангелието за това събитие? Жените мироносици видяли ангел да стои пред празния гроб и той им известил радостната вест за Възкресението Христово.

Животът на светците – живот по примера на Христос. Последователите на Христос не само възприели учението на своя Божествен училтел, но живеели според Неговите заповеди, защитавали вярата си, приели мъчения и смърт за своя Господ. А Господ ги удостоил със силата да вършат чудеса и да помагат на хората.

Задача 1: Направете по указания на вашия учител книжка за Библията, като оцветите илюстрациите, подредите страниците и ги свържете. Запазете тази книжка и си припомняйте от нея най-важните неща, които се съдържат в Библията.

Книжка за библията

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 7 =