Празнуваме Богоявление и Ивановден с интересни задачи и икона за оцветяване

Въпроси за преговор:
1.Защо посрещаме Рождество Христово с радост? – защото се ражда Спасителят на света, нашият Господ Иисус Христос, за да изпълни Божието обещание и избави хората от злото, греха и смъртта.
2.Какво е милосърдие? – това е проява на грижа за ближните и помощ за нуждаещите се в името на Бога.
3.Как проявихме милосърдие по Рождественските празници? – с благотворителност, като оказахме внимание и помощ на своите близки и към болни, самотни и нуждаещи се.

Богоявление и Ивановден

Кръщение Господне (Богоявление, Йордановден). Преди Господ Иисус Христос да излезе на проповед сред народа, се явил един праведен мъж – свети Йоан, който говорел за скорошното идване на Господа. Той призовавал хората към покаяние, за да са достойни за посрещането на Спасителя.

Свети Йоан живеел в пустинята край река Йордан, носел дреха от камилска вълна и се хранел с оскъдна храна. По сърце той бил чист като ангел, затова често на иконите го изобразяват с ангелски крила.

Свети Йоан кръщавал във водите на река Йордан тези, които се покайвали за греховете си. Тогава се приближил и Господ Иисус Христос. Той нямал нужда от покайно кръщение, защото е безгрешен, но със Своето Кръщение дал пример за нас. Заради това, че извършвал кръщение и кръстил нашия Господ Иисус Христос, свети Йоан е наречен Кръстител.

Нека да разгледаме иконата на Кръщението Господне и видим какво ни разкрива тя.

Господ Иисус Христос се потопил във водите на река Йордан, за да бъде кръстен от свети Йоан Кръстител. По същия начин били кръщавани и всички други хора, които идвали за кръщение при свети Йоан. Но когато Господ излязъл от водата, се случило чудо – над главата Му се спуснал бял гълъб.

И ето, че се чул глас от небето: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.“ ( Матея 3:17) Така се разкрива тайната на Света Троица – нашият Бог е Един, но има Три Лица: Бог Син се кръщава във водите на река Йордан, Бог Дух Свети слиза над Сина във вид на гълъб, а Бог Отец потвърждава с глас от небето, че Иисус Христос е Негов Син, Негов възлюбен Син. Знае ли някой какво означава „възлюбен”? – означава обичан в най-голяма степен, най-мил, най-драг.

За всички тези събития научаваме от евангелието. Те ни разкриват истината за Света Троица, в която вярваме. Бог е Един, но има Три Лица. Денят на Кръщението Господне наричаме Богоявление, защото Бог се явил на хората с Трите си Лица. Този ден се нарича още Йордановден, на името на река Йордан, в която свети Йоан Кръстител кръщавал хората. Кръстното знамение – израз на вярата ни в Света Троица. Всеки православен християнин изповядва вярата си в Света Троица, като изобразява върху себе си кръстния знак. Да си припомним как се прекръстваме: Докосваме последователно челото, под гърдите, дясното и лявото рамо със събраните си три пръста – палец, показалец и среден, и произнасяме: „В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин.” Свети Йоан Кръстител, Ивановден. Сам Господ казва, че сред родените на
земята, няма по-велик от свети Йоан Кръстител. Много са пророците, които предсказвали идването на Спасителя, но само последният от тях – свети Йоан Кръстител се удостоил с честта да Го види, да Го кръсти и да посочи, че Той е
нашият Господ Иисус Христос. Отдаваме почит на този велик пророк и на следващия ден след Кръщение Господне, 7 януари – Ивановден.

Велик водосвет. В деня преди Богоявление, както и на самия празник, се извършва Велик водосвет, тъй като със Своето Кръщение в реката, Господ освещава всички води. На Йордановден – 6 януари, реки и морета се освещават с
хвърляне на кръста във водата.

Водата от Великия водосвет се носи по домовете на християните, съхранява се в специални съдове и е лечителна за душата и тялото.

Въпроси към урока:
1.Кой праведен мъж призовавал хората към покаяние и ги кръщавал във водите на река Йордан? – свети Йоан Кръстител.
2.Как при Кръщението на Господ Иисус Христос се разкрива тайната на Света Троица? – Бог се явява с Трите си Лица – Бог Син се кръщава, Бог Отец с глас от небето потвърждава, че Този е Неговият Син, а Дух Свети се спуща над главата Му във вид на гълъб.
3.Как православните християни изповядваме вярата си в Света Троица чрез кръстното знамение? – Като се прекръстваме произнасяме: „В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин.”
4.С какви имена е известен този голям църковен празник, който отбелязваме на 6 януари? – Кръщение Господне, Богоявление, Йордановден. 5.Кога почитаме свети Йоан Кръстител? – на 7 януари, Ивановден.

Задача1: Разгледайте иконата на Богоявление. Разкажете какво изобразява тя и каква важна истина за Бога ни разкрива.

Задача2: Гледайте презентацията „Богоявление, Ивановден“ и се опитайте да
разкажете за тези важни християнски празници.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =