Празнуваме Богоявление в храма

Въпроси за преговор:
1.Кога се явил свети Йоан Кръстител сред хората? – той се явил преди
Господ Иисус Христос да излезе на проповед сред народа.
2.Къде и как живеел той? – той живеел в пустинята край река Йордан, хранел
се оскъдно и бил облечен с дреха от камилска вълна.
3. Защо е наречен Йоан Кръстител? – защото кръщавал хората в река
Йордан, кръстил и Господ Иисус Христос.
4. Кога празнуваме Ивановден? – на 7 януари.

Празнуваме Богоявление в храма

Кръщение Господне. Докато навърши 30 години, Иисус Христос бил неизвестен за хората. Той живеел като обикновен човек със семейството си в град Назарет и работел в дърводелската работилница на своя мним баща Йосиф. Иисус Христос отишъл при свети Йоан Кръстител, за да получи кръщение. Господ нямал нужда да се кръщава, защото е безгрешен, но дал пример за нас. Свети Йоан Кръстител кръстил нашия Господ Иисус Христос в река Йордан. Денят на Кръщението Господне наричаме Богоявление, защото на този ден се разкрива, че Иисус Христос е нашия Бог.
Този ден се нарича още Йордановден на името на река Йордан, в която свети Йоан Кръстител кръщавал хората.
Празникът Богоявление (Кръщение Господне. Този празник се отбелязва от православната църква на 6 януари с голяма тържественост. В храмовете се отслужва празнично богослужение. Богомолците запалват свещи и се покланят пред иконата „Кръщение Господне”, която стои на видно място в храма.

Вижте също: Урок и разказ на монахиня Валентина за свети Иоан Кръстител и Предтеча

Велик водосвет. Извършва се и Велик водосвет. Това означава, че свещеникът чете специални молитви над водата, потапя светия кръст в нея и тя се освещава – става богоявленска светена вода. После той поръсва с тази
светена вода присъстващите богомолци за здраве и ги благославя. Богоявленска светена вода. След водосвета всички могат да си напълнят от богоявленската светена вода, която да отнесат вкъщи за поръсване на дома и близките си. В миналото, а и сега, където има възможност, свещениците обикалят християнските домове и поръсват с богоявленска светена вода за предпазване от всяко зло. Светената вода, съхранена от Великия водосвет, може да бъде използвана при болест и голямо изпитание, защото запазва своята сила и е лечителна. Светената вода не бива да се използва за други цели или да се разлива по земята, за да не се стъпва върху нея.

Въпроси към урока:

1.Къде и как бил кръстен Иисус Христос? – той бил кръстен от свети Йоан Кръстител във водите на река Йордан.
2.Защо Кръщението Господне се нарича Богоявление? – тогава се разкрило, че Иисус Христос е нашия Бог.
3.Как православната църква отбелязва този голям празник и кога? – църквата отбелязва Богоявление с празнично богослужение и Велик водосвет на 6 януари.
4.Какво е значението на светената вода? – тя е лечителна и предпазва от зло.

Методически насоки към учителя:

В урока „Празнуваме Богоявление в храма“ в 1 клас, все още не въвеждаме понятието Света Троица, а говорим
само за това, че при Кръщението Господне свети Йоан Кръстител посочва Иисус Христос като Бог. Чак във 2 клас, при урока за Богоявление се предвижда разказ за разкриване на Троичната тайна (Бог Отец казва „Този е Моя възлюбен Син…“, Бог Син се кръщава , а Бог Свети Дух слиза във вид на гълъб). Но ако учителят забележи, че децата имат достатъчно познания, може още в първи клас да ги въведе в по-големи подробности от евангелското повествование за Богоявление.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × five =