Урок за свети Йоан Кръстител

Въпроси за преговор:
1.Какво знаете за раждането на Богомладенеца Иисус Христос? – Богомладенецът Иисус се родил в град Витлеем в пещера, където пастирите подслонявали стадата и бил поставен в ясла.
2.Кога и как празнуваме Рождество Христово? – на 25 декември всяка година семействата се събират, за да празнуват и отиват в църквата да се поклонят на Богомладенеца.
3.Защо поставяме звезда на върха на нашата елха? – тази звезда напомня за чудната Витлеемската звезда, която се появила при раждане на Иисус Христос.
4.Как се поздравяват при среща хората? – „Честито РождествоХристово!”

Свети Йоан Кръстител

Преди Господ Иисус Христос да излезе на проповед сред народа, един праведен мъж – свети Йоан се появил сред хората и им говорел за скорошното идване на Господа.
Родителите на свети Йоан били свещеникът Захарий и Елисавета. Те дълги години нямали деца и всеки ден отправяли молитви към Бога. По чудесен начин ангел им известил за раждането на техния син, посочил името му – Йоан и разкрил бъдещото му велико дело.

Свети Йоан е известен с името свети Йоан Пророк, защото предрекъл, че ще се яви сред хората нашия Господ Иисус Христос. Пророците са хора, на които Бог разкрива истини, за да просвещават народа с тях. Свети Йоан Пророк е последният от пророците, които предсказвали явяването на Господ като човек на земята.

Свети Йоан живеел в пустинята край река Йордан. (Помните ли къде се намира река Йордан? – в Палестина, днешен Израел, където Господ Иисус Христос живял като човек). Той носел дреха от камилска вълна, хранел се с оскъдна храна. По сърце той бил чист като ангел. Сам Господ казал, че свети Йоан Кръстител е най-праведният сред родените на земята свети мъже. Затова често на иконите го изобразяват с ангелски крила.

Той призовавал хората да заживеят праведно и да бъдат достойни да посрещнат Господа. Тъй като свети Йоан се появил преди явяването на Господа и подготвил народа за посрещането Му, наречен е още свети Йоан Предтеча.
За нас най-познат е с името свети Йоан Кръстител, защото кръщавал хората във водите на река Йордан. Свети Йоан Кръстител кръстил и нашия Господ Иисус Христос. Кръщението Господне празнуваме на 6 януари.
Свети Йоан Кръстител почитаме на следващия ден след Кръщението Господне – 7 януари. Празникът наричаме Ивановден. Всички, които носят имена Йоан, Иван и сродните на тях имена, имат имен ден.

Въпроси към урока:

1.Кога се явил свети Йоан Кръстител сред хората? – той се явил преди Господ Иисус Христос да излезе на проповед сред народа.
2.Къде и как живеел той? – той живеел в пустинята край река Йордан, хранел се оскъдно и бил облечен с дреха от камилска вълна.
3. Защо е наречен Йоан Кръстител? – защото кръщавал хората в река Йордан, кръстил и Господ Иисус Христос .
4. Кога празнуваме Ивановден? – на 7 януари.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =