Какво се случва дни преди Рождество в духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” във Варна?

Последните дни преди Празника винаги са напрегнати. Подготвяме се да посрещнем Спасителя. И се стараем да е подобаващо – за рождения ден на най-смирения от смирените. „Какво може да Му подарим, – ни беше попитал веднъж свещеникът в своята проповед? – С какво може да Му се отблагодарим за това, което Той е направил за нас?”

И отговорът беше пределно ясен: „В Притчи Соломонови се казва: „Синко, дай си мен сърцето”. Ето го най-големия подарък за нашия Спасител – чисто сърце, изпълнено с любов”.

Тази година пример за това ни показаха децата от Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил”.

В края на миналата учебна година по идея на Неделното училище се включиха в акцията „Спаси икона”. Заедно със своите учители и родители децата реставрираха и след това разпродадоха много икони, а събраните пари дариха за изработката на нова Рождественска икона.

Тя беше изписана от иконописци Диян и Илка Димитрови и ето, в навечерието на Празника тя вече е готова. Нека се съберем и заедно със свещениците се помолим за нейното освещаване. То ще се състои на 24 декември (неделя) след Св. Литургия, в храм „Св. Николай Чудотворец”. А след освещаването децата ще украсят елховите дръвчета в двора на храм „Св. Архангел Михаил”.

Още един пример ни показаха и децата от ОУ „Стефан Караджа”, посещаващи Школата за християнски ценности и традиции към ОДК Варна. Те със своята учителка Юлия Христова, класните ръководители и родителите си се включиха в социалната дейност на Духовно-просветния център и донесоха своите разноцветни пакети, опаковани с грижа и любов, пълни с най-нужните продукти за едно семейство и с играчки и лакомства за децата. Милите пожелания от децата и от семействата им ще зарадват много семейства или самотни хора в нужда.

Към тези примери на чисти сърца се включиха и възрастните. Някои помогнаха на флористката Милена в украсата на храма, други – в опаковането на подаръците от Църковното настоятелство за децата в Неделното училище. Един репетираше с коледарите-благовестници в очакване на Святата нощ, друг се погрижи за костюмите им.

А в кухнята, или по-точно пред нея, се разпределяха и опаковаха подаръците за нуждаещите се, събрани от кампанията „Енорийска задружност”. Бяха събрани 1681 лв. и около 30 пакета с хранителни продукти. Със събраните средства бяха закупени допълнително още продукти и се разпределиха в 220 пакета, като всеки от тях съдържаше: колбас, маргарин, макарони, варива, консерви, плодове, сладкиши.

Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил” благодари на всички дарители, защото с тяхна помощ на 23 декември заедно с топлия обяд, приготвен в кухнята, всеки човек ще получи чрез този празничен пакет и малко радост и внимание в навечерието на Рождество! А в неделя вечер специална радост и внимание очакват и възрастните хора в старческите домове край Варна, когато при тях ще отидат коледарите и ще благовестят за чудото: „Родило се е Боже чедо” – както някога пастирите в Рождественската нощ.

Празничната света Литургия на 25-ти ще бъде в съборния храм на енорията – „Св. Николай Чудотворец”. А от 11 ч. в залата на Духовно-просветния център децата от Неделното училище ще представят своя Рождественски концерт, в който по традиция може да се включи всеки от публиката. Разбира се, очакваме и изпълненията на хор „Витлеемска звезда”, който се събира всяка година по това време, от дошлите на празника, за да изрази в песен радостта на енория от настъпилото Рождество Христово. Очакваме ви!

Източник: Аrhangel.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − seven =