Урок по религия за Рождество Христово – 1 клас

Въпроси за преговор:
1.Какво означава да бъдем Богоносци (да носим Бога в сърцето си)? – Да обичаме Бога и да изпълняваме заповедите Му, да обичаме хората и да вършим добри дела, да пребиваваме в Църквата.
2.Какво ни учи свети Игнатий Богоносец? – той ни учи да не се отделяме от Църквата, защото там е нашето спасение.
3.Кога празнуваме Игнажден? – на 20 декември.

Рождество Христово

Иисус Христос е Бог, но се родил на земята като човек от най -добрата и свята жена. Как се нарича Божията Майка? – света Дева Мария. Ангел небесен ѝ съобщил тази радостна вест. Тази вест е радостна за нас, защото на земята се ражда Бог, нашият Спасител. Бог се явява сред нас от любов към хората, за да ни поучи на добро и да ни покаже път за спасение. Кога Бог обещава на хората да им изпрати Спасител? – при изгонването на първите хора от рая.

Историята за раждането на Богомладенеца Иисус Христос. Нека си припомним още веднъж тази история: Когато наближило времето да се роди Иисус, започнало преброяване на населението. Всички трябвало да отидат по родните си места, както изисквало това преброяване. Света Дева Мария и праведният Йосиф, който се грижел за нея, тръгнали за родния град на своите предци – Витлеем.Когато пристигнали, нямало къде да пренощуват и спрели в една пещера, където пастирите подслонявали стадата си. Тук по чуден начин се родил Богомладенецът Иисус Христос. Майка Му Го положила в ясли – мястото където слагали сено за животните.

Ангелски хор запял в небето песен в прослава на чудесното Рождество. Над пастирите се спуснал Ангел и им известил за раждането на Божествения Младенец – Спасителя на Света.
Над пещерата в небето засияла необикновена звезда. Така преди повече от 2000 години в пещера, в яслите на животните се родил нашият Господ Иисус Христос.

Рождество Христово – най-радостният празник. Рождество Христово празнуваме на 25 декември. Чудната Витлеемска звезда и днес изгрява във всеки дом над украсената елха, за да ни припомни това велико събитие. Този празник се нарича още Коледа, но по-правилно е да се нарича Рождество Христово, защото тогава се е родил нашия Господ Иисус Христос.

Раждането на Иисус Христос е радостно събитие за всички хора. Особено щастливи са децата, защото Бог обича децата с чисти сърца и невидимо осветява с божествена светлина техните души. Семействата се събират в този ден не само, за да се повеселят и да си разменят подаръци, но преди всичко да изразят радостта си от раждането на нашия Спасител. Нека не забравяме да се поздравим с думите „Честито Рождество Христово!”

Въпроси към урока:
1. Какво знаете за раждането на Богомладенеца Иисус Христос? – Богомладенеца Иисус се родил в град Витлеем в пещера, където пастирите подслонявали стадата и бил поставен в ясла.
2. Как станало известно раждането на Божествения Младенец? – Ангел съобщил на пастирите радостната вест и необикновена звезда засияла над пещерата.
3. Кога и как празнуваме Рождество Христово? – на 25 декември всяка година семействата се събират, за да празнуват и отиват в църквата да се поклонят на Богомладенеца.
4. Защо поставяме звезда на върха на елхата? – тази звезда изобразява чудната Витлеемска звезда, която се появила при раждането на Иисус Христос.
5. Как се поздравяват при среща хората? – „Честито Рождество Христово!”

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − thirteen =