Урок за свети Игнатий Богоносец с икона за оцветяване

Свети Игнатий Богоносец

За кои светци знаете?– свети Йоан Рилски, света Петка, свети Николай и др. Има предания, че свети Игнатий е бил онова дете, което Господ Иисус Христос взел на ръце, когато казал на учениците си, кой ще се удостои да влезе в Царството небесно: “Истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно” (Мат. 18:3).

Защо свети Игнатий е наречен „Богоносец”? Сърцето на свети Игнатий горяло от любов към Бога. А и той сам казвал за себе си: “Аз нося Бога в сърцето си”. Затова християните нарекли свети Игнатий “Богоносец”. Той бил образец на истински християнин – имал силна вяра в Бога, изпълнявал Божиите заповеди и бил пример за всички със своя добродетелен живот.

Свети Игнатий бил избран за епископ. (Помните ли кой от изучаваните светци е епископ? Какво значи епископ?) Bеднъж римският император минавал през града, където епископ бил свети Игнатий. Императорът искал да накара християните да се поклонят на измислени божества, които по това време били широко почитани. Свети Игнатий смело заявил, че няма друг Бог освен Иисус Христос. Затова императорът го осъдил на смърт. Но свети Игнатий не се уплашил от смъртта, защото знаел, че ще отиде в Царството небесно при Бога, Когото толкова обичал и носел в сърцето си. Той бил отведен в Рим, където приел мъченическа смърт. Като станали свидетели на неговата твърдост в изповядване на християнската вяра, много хора се обърнали към истинния Бог.

Какво ни учи свети Игнатий? Свети Игнатий е велик учител на християните. Той поучава, че вън от Църквата няма спасение. С тези думи светецът ни призовава да не се отделяме от Църквата, защото Църквата е основана от Самия Бог и Той закриля всички, които пребивават в нея. Ако изпълняваме заповедите Божии ще отидем при Бога в небесното Царство.

И в миналото, и днес има хора, които почитат измислени божества, странят от Църквата и воюват срещу нея. Но ако ние като православни християни останем верни на Бога и да бъдем послушни на Църквата, Бог винаги ще ни закриля.
Нека бъдем Богоносци (да носим Бога в сърцето си) – да обичаме Бога и да изпълняваме заповедите Му, да обичаме хората и да вършим добри дела, да пребиваваме в Църквата.
Игнажден. Честваме паметта на свети Игнатий на 20 декември. Този ден се нарича Игнажден и е голям празник.

Въпроси към урока:

1.Как служел свети Игнатий Богоносец на Бога? – той станал епископ и бил пример на добродетелност.
2.Защо бил осъден на смърт? – той не се поклонил на лъжливи божества и защитил името на Господ Иисус Христос.
3.Какво ни учи той? – той ни учи да не се отделяме от Църквата, защото в нея е нашето спасение.
4.Какво означава да бъдем Богоносци (да носим Бога в сърцето си)? Да обичаме Бога и да изпълняваме заповедите Му, да обичаме хората и да вършим добри дела, да пребиваваме в Църквата.
5.Кога празнуваме Игнажден? – на 20 декември.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =