Урок за изкушенията на Иисус Христос в пустинята

Въпроси за преговор:

1.Защо Господ Иисус Христос е истински човек? – Той приема човешка плът, човешко тяло, човешки чувства и действия, но няма грях.
2.Защо Господ Иисус Христос е истински Бог? – Той е второто лице на Светата Троица – Божият Син, Който е истински Бог – вечен, премъдър и силен да върши чудеса.
3.Защо Го наричаме Богочовек? – в Него неразделно, без да се смесват съществуват Божественото и човешкото.
4.Защо Той е нашият Спасител? – защото страда и прие кръстна смърт за опрощаване на нашите грехове и ни показва път за спасение и вечен живот.

Изкушенията на Иисус Христос в пустинята

Изкушение, съблазън – това е дело на злия дух – сатана, дявол, който се стреми да отдели човека от Бога и да го подчини на себе си. Да изкушаваш някого, означава да го караш да съгреши. Чрез изкушенията дяволът ни води към нарушаване на Божиите заповеди – привлича ни да удовлетворим своите греховни желания или ни довежда беди, които ни карат да роптаем срещу Бога.

В Новия завет на Библията се разказва как дяволът изкушавал Самия Господ Иисус Христос. След Кръщението Си, Иисус Христос не излязъл веднага сред хората да ги поучава, а отишъл в близката до река Йордан пустиня да се подготви за обществено служение. Прекарал там в денонощна молитва и строг пост, без да яде нищо 40 дни и 40 нощи. На четиридесетия ден огладнял. Тогава дяволът пристъпил да изкушава Иисус. Като знаел, че Той е огладнял, сатаната Му казал: — Ако си Син Божи, кажи на тия камъни да станат хляб, за да се нахраниш. — В свещените книги е писано, че не само с хляб живее човек, а и с всяко слово, което излиза от Божиите уста – отвърнал Христос.

С тези думи нашия Господ показва, че духовната храна стои за човека по-високо от телесната. Злият дух пристъпил към друго изкушение. В миг той повел Христос към Йерусалим, поставил Го на най-високата част на Йерусалимския храм и Му рекъл: — Ако наистина Ти си Син Божи, хвърли се долу. В свещените книги е писано, че Бог ще заповяда на ангелите си да Те понесат на ръце, да не препънеш ногата Си о камък. — В свещените книги е писано също: „Не изкушавай Господа, твоя Бог” — отговорил Иисус. Нашият Господ показал с този отговор, че не е дошъл на земята да търси слава и да смайва хората с безполезни чудеса, но да спаси хората от злото.

Сатаната се смутил от тоя отговор. Той поискал за трети път да съблазни Христос, затова Го завел на една висока планина. Оттам Му показал всички царства на света и техните богатства и Му казал: — Всичко това ще Ти дам, ако паднеш и ми се поклониш! — Махни се от Мене, сатана! Защото е писано: „На Господа Бога да се покланяме и само на Него да служим” – отвърнал решително Христос. С този отговор Господ издига служенето на Бога над всичко. Като не могъл да съблазни с нищо Христос, сатаната отстъпил посрамен. Дошли ангели и започнали да служат на Господа. Удържаната победа над дявола от нашия Господ трябва да бъде пример за нас, защото и ние всеки ден биваме изкушавани.

Бог допуска дяволът да ни изкушава, за да изпита вярата ни, да ни помогне да се преборим със страстите си, да ни направи достойни за Царството Божие. Който отхвърля изкушенията и роптае, той отхвърля спасението. Който търпи с благодарност и призовава Бог на помощ, той ще премине през изкушението и ще придобие духовен опит и сила. Да търсим словото Божие, да следваме Божиите заповеди и да се стремим да придобием Царството Божие за нас е много по-ценно от придобиването на всичките земни богатства, величие и слава.

Въпроси към урока:
1.Къде отишъл Иисус Христос веднага след кръщението Си и защо? – Той отишъл в близката до река Йордан пустиня и прекарал 40 дни и нощи в строг пост без да яде нищо, за да се подготви за трудното дело на човешкото спасение. 2.Кой дошъл да изкушава Христос? – сатаната, наречен дявол, дошъл да изкушава Иисус Христос, за да го отдели от Бога Отец и да Го подчини на себе си.
3.Как Господ устоял на изкушенията? – Той отхвърлил всички предложения на дявола и дяволът изчезнал, а дошли да Му служат ангели.
4.Как ще разберем, че ни изкушава сатаната и как ще постъпим?- сатаната ни предлага да нарушим Божиите заповеди и ние трябва да молим Бог за помощ и търпение в изкушенията.

Задача:Помислете за случка във вашия живот, когато сте били изкушени да нарушите Божиите заповеди. Ако знаете поучителна случка с ваши близки, приятели или сте прочели разказ на тази тема, споделете със своите съученици.

Задача 1.Прочетете внимателно текста и се опитайте да попълните пропуснатите думи.

Как вярваме

Хората вярват в различни неща, но е правилно да вярваме в Единия истинен Бог, Който православната църква почита като Света Троица – Бог – ……………, Бог – …………………, и Бог – …………………………..
Всяка друга вяра е напразна и се нарича …………………….. . Днес много хора имат такава напразна вяра, но това е отдалечаване от Бога и съюзяване със злите сили. Както знаете, освен добри ангели има и зли сили. Те са наречени ………………………………., а техният предводител е …………………………………… Заради своята гордост, те са изгонени от рая. Те не могат да ни сторят зло, освен ако ние сами не се съгласим да изпълняваме волята им. Нашата сигурна защита срещу злите сили е …………………………………………………………………………………………………….

Всички, които вярват правилно знаят:

Бог е Творец на невидимия и на видимия свят. Светът, в който живеем е сътворен премъдро от нашия Бог. Творецът създава първо невидимия свят на ……………………., а после и видимия свят и нас хората. При сътворението Бог си служи само със Своето …………….. Той сътворява всичко за ………………. ………………… дни, а на ……………….. ден си отпочива от Своите дела и благославя този ден, в който не бива да работим, а да го посветим на Бога. За нас православните християни този ден, в който не работим, а отиваме на църква и вършим дела на милосърдие е …………………………, защото ………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………..

Бог ни се открива по различни начини. На първо място Бог се разкрива чрез величественото творение, което говори за един велик Творец. На второ място Бог разкрива Божествените истини на хора свети, наречени ………………….., които ги предават на другите хора. Но в най-голяма степен хората познават Бога, откогато на земята се роди Божия Син – Спасителя Христос, който Сам изясни Божието учение и даде пример със Своите дела и саможертва. Всички тези истини за сътворението, за живота преди и след Христа са записани в ……………………………….
Божиите заповеди. Бог дава на великия пророк …………………………. две каменни плочи (…………………………..) със записани на тях 10-те Божии заповеди. Нека си ги припомним:

I заповед: Аз съм Господ Бог твой, да нямаш други богове, освен Мене.

II заповед: Не си прави кумир (идол) и никакво изображение на онова що е горе на небето, що е долу на земята, не им се кланяй и не им служи.

III заповед: Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.

IV заповед: Помни съботния ден, за да го пазиш свят. Шест дни работи и върши в тях всичката си работа, а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог – не върши в него никаква работа.

V заповед: Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълги години на земята.

VI заповед: Не убивай!

VII заповед: Не прелюбодействай!

VIIIзаповед: Не кради!

IX заповед: Не лъжесвидетелствай!

X заповед: Не пожелавай дома на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито нивата, нито вола му…

Освен тези заповеди, Господ Иисус Христос дава нова заповед на Своите ученици. През 2 срок предстои подробно да се
запознаете с тях.

Как да станем угодни на Бога? Господ Иисус Христос дойде на земята от любов към хората, за да призове грешниците към покаяние, защото иска всички хора да се спасят и да живеят с Него в рая. За да станем угодни на Бога, трябва да имаме чиста съвест.

Съвестта е …………… ………………. . Съвестта е чиста , когато не грешим, когато изпълняваме Божиите заповеди, участваме в живота на църквата и в нейните тайнства.

Когато разкриваме своите грехове пред свещеник при тайнството ……………………….., Сам Господ очиства душата ни, а когато приемаме Тялото и Кръвта Христови при тайнството ………………………………, Бог се съединява с нас и живее в нас и ние в Него. Така предвкусваме блаженството на рая.
Светците – Божии приятели. Всеки човек, който изпълнява Божиите заповеди и от сърце обича Бога и ближните си, получава от Бога сила да върши велики дела, да устоява на големи изпитания, а след смъртта си се удостоява да бъде завинаги с Бога в царството небесно. Всички тези хора, които са угодили на Бога, стават Божии хора, Божии приятели. Наричаме ги …………………………. Света Екатерина, света София и трите й дъщери ………………….., ………………………. и …………………… претърпяват големи страдания и приемат смърт, защитавайки вярата. Затова ги наричаме …………………………….

Проверете дали вярно сте изпълнили задачата, като прочетете същия текст, в който са попълнени липсващите думи:

Как вярваме

Хората вярват в различни неща, но е правилно да вярваме в Единия истинен Бог, Който православната църква почита като Света Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети.
Всяка друга вяра е напразна и се нарича суеверие. Днес много хора имат такава напразна вяра, но това е отдалечаване от Бога и съюзяване със злите сили. Както знаете, освен добри ангели има и зли сили. Те са наречени демони, бесове, а техният предводител е наречен дявол, сатана. Заради своята гордост, те са изгонени от рая. Те не могат да ни сторят зло, освен ако ние сами не се съгласим да изпълняваме волята им. Нашата сигурна защита срещу злите сили е вярата в Бога и изпълняване на Божиите заповеди, молитвата, носенето на кръстче и прекръстването, участието в църковния живот.

Всички, които вярват правилно знаят:

Бог е Творец на невидимия и на видимия свят. Светът, в който живеем е сътворен премъдро от нашия Бог. Творецът създава първо невидимия свят на ангелите, а после и видимия свят и нас хората. При сътворението Бог си служи само със Своето Слово.Той сътворява всичко за шест творчески дни, а на седмия ден си отпочива от Своите дела и благославя този ден, в който не бива да работим, а да го посветим на Бога. За нас православните християни този ден, в който не работим, а отиваме на църква и вършим дела на милосърдие е неделята, защото тогава е Възкресението Христово.

Бог ни се открива по различни начини. На първо място Бог се разкрива чрез величественото творение – света, което говори за един велик Творец. На второ място Бог разкрива Божествените истини на хора свети, наречени пророци, които ги предават на другите хора. Но в най-голяма степен хората познават Бога, когато на земята се ражда Божия Син, който Сам изясни Божието учение и даде пример със Своите дела и саможертва. Всички тези истини за сътворението, за живота преди и след Христа са записани в Библията (Свещеното Писание на Стария и Новия Завет).
Божиите заповеди. Бог дава на великия пророк Мойсей две каменни плочи (скрижали) със записани на тях 10-те Божии заповеди. Нека си ги припомним:

I заповед: Аз съм Господ Бог твой, да нямаш други богове, освен Мене.

II заповед: Не си прави кумир (идол) и никакво изображение на онова що е горе на небето, що е долу на земята, не им се кланяй и не им служи.

III заповед: Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.

IV заповед: Помни съботния ден, за да го пазиш свят. Шест дни работи и върши в тях всичката си работа, а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог – не върши в него никаква работа.

V заповед: Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълги години на земята.

VI заповед: Не убивай!

VII заповед: Не прелюбодействай!

VIII заповед: Не кради!

IX заповед: Не лъжесвидетелствай!

X заповед: Не пожелавай дома на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито нивата, нито вола му…

Освен тези заповеди, Господ Иисус Христос дава нова заповед на Своите ученици. През 2 срок предстои подробно да се запознаете с тях.

Как да станем угодни на Бога? Господ Иисус Христос дойде на земята от любов към хората, за да призове грешниците към покаяние, защото иска всички хора да се спасят и да живеят с Него в рая. За да станем угодни на Бога, трябва да имаме чиста съвест. Съвестта е гласът Божий в нас . Съвестта е чиста , когато не грешим, когато изпълняваме Божиите заповеди, участваме в живота на църквата и в нейните тайнства.

Когато разкриваме своите грехове пред свещеник при тайнството Изповед, Сам Господ очиства душата ни, а когато приемаме Тялото и Кръвта Христови при тайнството Свето Причастие, Бог се съединява с нас и живее в нас и ние в Него.

Така предвкусваме блаженството на рая. Светците – Божии приятели. Всеки човек, който изпълнява Божиите заповеди и от сърце обича Бога и ближните си, получава от Бога сила да върши велики дела, да устоява на големи изпитания, а след смъртта си се удостоява да бъде завинаги с Бога в царството небесно. Всички тези хора, които са угодили на Бога, стават Божии хора, Божии приятели. Наричаме ги светци. Света Екатерина, света София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов претърпяват големи страдания и приемат смърт, защитавайки вярата. Затова ги наричаме светци мъченици.

Задача 2: Разгледайте иконите и си припомнете какво е било житието на тези светци? Кои от тях са мъченици за Христовата вяра като светите Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка? Кои са посветили живота си на Бога като се оттеглили в манастир или в отшелничество, където пребивавали в постничество и молитви към Бога и които наричаме преподобни. Вие познавате и светци, които наричаме светители – епископи, които с живота и делата си станали „правило на вярата“ за православните християни. Кой от посочените светци бил такъв?

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + nineteen =