Урок за свети Николай за деца в начален етап на образование

Свети Николай Чудотворец

Животът на свети Николай. Свети Николай се родил в Мала Азия в края на 3 век. Той от дете се отличавал със своята доброта и обич към Бога. Когато пораснал станал служител на Бога в Божия храм – първо бил свещеник, а после
епископ. Епископът е най-главен сред свещенослужителите, началник на всички свещеници и заема най-важно място в църквата. Свети Николай бил милостив и помагал на бедните и нуждаещите се и затова всички го обичали и търсели неговата помощ. Когато разбрал, че един разорен богаташ се канел да омъжи безчестно трите си дъщери, подхвърлил в дома мупрез нощта тайно три кесии със златни монети, докато всички спели.

Свети Николай помагал на всички, които били в нужда: избавял от смърт невинно осъдените, спасявал от гибел мореплавателите със силата на своите молитви. Чудесата на свети Николай. Веднъж например, когато пътувал по море, се появила страшна буря. Всички пътници и моряци силно се изплашили, защото корабът се люшкал като орехова черупка. Тогава свети Николай се помолил на Бога и бурята утихнала. А ето и още едно чудо. Когато един моряк паднал в морето от кораба и започнал да се дави, всички завикали на помощ свети Николай. Тогава, за обща почуда, той се появил и избавил давещия се. Много чудеса са се случили по молитвите на свети Николай, когато го призовавали пострадали моряци и пътници по вода.

Затова почитаме свети Николай като покровител на пътуващите по вода. И в наши дни чудесата на свети Николай не свършват, той не изоставя в беда никой, който го почита и отправя молитва към него. Такъв е случаят с моряка Николай Димитров, единственият оцелял при корабокрушение на кораба „Ванеса“ през януари 2008 година. Той носел със себе си иконата на свети Николай и горещо му се молел за спасение. След часове в леденото море той не замръзнал и
единствен дочакал помощ, като дори не се разболял.

Никулден – празникът на свети Николай. Ние отдаваме почит на светеца на 6 декември – Никулден. На Никулден спират всички лодки, за да отдадат хората нужната почит към светеца – покровител на плаващите и на всички, които са в изпитания.

По традиция на Никулден се яде риба – шаран. Според едно предание свети Николай запушил пробитата лодка на изпаднали в беда моряци с един шаран.

Въпроси към урока:
1.Къде и кога се родил свети Николай? – в Мала Азия в края на 3 век.

2.Как служел той на Бога? – бил свещеник, а после епископ.

3.Какво значи епископ? – Епископът е най-главен сред свещенослужителите, началник на всички свещеници и заема най-важно място в църквата.

4.Защо хората го обичали и търсели неговата помощ? – той бил милостив и избавял невинно осъдените, спасявал корабокрушенците, помагал на бедните.

5.На кой ден отдаваме почит на свети Николай? – на 6 декември, Никулден.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =