Празничен сценарий за Рождество Христово

Рождество Христово

(На сцената е полутъмно и там са децата – пастирчета, които прибират стадата в кошара)

Пастир 1: Благодарим ти, Господи, за изминалия ден. Тъмно стана вече и, слава Богу, прибрахме в кошарите послушните овчици и укротихме навреме немирните козички.

Пастир 2: Слава Богу! Справихме се и днес: стадото е сито и притихна. Да даде Бог и утре такъв спокоен ден. Хайде, време е и ние да си полегнем.

Пастир 1: Да, да заспиваме и ние.

(Пастирчетата прилягват, върху предварително поставени постилки.
Спокойна музика….. Изведнъж нещо се разшумява. На сцената става светло и излиза напред Ангел 1.)

Пастир 2: Събуди се, събуди се! Нещо необичайно става – виж каква светлина ни заля посред нощ!

Пастир 1: Да бягаме оттук! Не е само светлина. Това е ангел Господен. Ще ни порази със своята сила – да бягаме!

Ангел 1: Не бойте се, пастири! Ето, аз дойдох да ви благовестя голяма радост, която е за всички човеци по света. Днес във вашия и на царя Давида град на име Витлеем се роди Спасителят, Който е Помазаникът Господ Христос!

Идете, намерете Го и Му се поклонете! Ето по какво ще познаете Новородения Господ Иисус Христос: Младенецът лежи в ясли на безсловесни животни, повит в пелени.

(Излизат и другите ангели…)

Всички ангели заедно: Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!

Ангел 2: Тръгнете, пастири, и не бойте се! Идете и вижте колко благ е Господ в своето чудно смирение. Пастирят и Господарят на цялото творение прие естество не от ангели, а от човек – жена Девица. Сам прие плът от нея и стана Човек. И сега лежи непорочен Агнец, откърмен в чистата утробата на Девицата Мария.

(Ангелите се оттеглят. Пастирите тръгват и срещат по пътя една жена – пророчица Анна.)

Пастир Х: Коя си, жено, ти и какво правиш навън посред нощ?

Пророчица Анна: От началото на моя земен живот много години изтекоха вече. Анна се наричам и откакто овдовях – а само шест години с мъжа си поживях, заживях в близост до храма Господен. Оттогава Божият Дух ме посещава и истини за света ми съобщава. Затова и пророчица Анна ме наричат.

Така аз узнах, че днес вечерта, тук в пещера край вашия град Витлеем, Божият Син ще се роди от чиста Девица и ще се яви в света, за да спаси нас грешните човеци от тежестта на греховете ни и от смъртта.

И каква неземна радост е за очите ми стари днес: Съвършеният Божи Син роден Съвършен Човек видях. И в ръцете си Го държах, и умих Го, и пових. Щом изминат 40 дни аз веднага по света ще тръгна, за да разнеса вестта за раждането на Христа – Бога наш, Спасителят на света!

Пастир Х: Кажи ни бързо – де е Светият Младенец?

Пр. Анна: Виждате ли оназ звезда? (Тя сочи пещерата, която е нарисувана на голямо пано.) Над нея застана, за да указва пътя на боготърсещите. Побързайте!

(Момичето – Звезда излиза напред и застава до пещерата, докато те си говорят.)

Звездата: Аз съм тук – искряща звезда от светлина сътворена по Божия воля – за да показвам пътя на тези, които към Бога се стремят и Словото Божие ценят!

Днес Предвечният Бог Слово се яви Младенец и всички ангели запяха прослава. Бог Господ на земята се яви! Благословен е всеки идващ в Неговото Име!

(Пастирите отиват до пещерата…)

Пастир Х: Ето Го Божият Младенец и Неговата Майка!

Пастир Х: Как красива е тя, осияна от светостта!

Пастир Х: Радвай се, Майко на Агнеца и Пастиря на света! Радвай се ти, чрез която се отварят райските врати!

Пастир Х: Радвай се, защото небесните жители се радват заедно със земните! Радвай се ти, чрез която се облякохме в слава!

Звездата: Елате, елате насам, царе от изтока!!!

(На сцената излизат сега и мъдреците…)

Мъдрец Х: Де е родилият се цар Иудейски? По небесата източни видяхме звездата Му и дойдохме чак тук да Му се поклоним и да принесем дарове, само Нему достойни.

Звездата: Мъдреци халдейски, вие служехте на звездите сътворени и ето на – аз сега ще ви покажа родилата се на земята несътворена и вечна Светлина – самата Божия Премъдрост, дошла на света да ни открие истината. Елате тук (посочва пещерата…) и се поклонете на Господа Иисус Христос, Слънцето на Мира и Правдата!

Мъдрецът Мелхиор (стар и побелял, с дълга коса и брада): Поклон на Теб, Царю Иудейски и Царю на Вечния Мир!

Дълги години съм на тази земя. Мелхиор ме наричат и самият аз съм цар на обширна земя. Моето царство с труд го опазвам в мир и непокушение, но Твоето Царство, Царю на света, е единствено вечно ненарушимо и непоклатимо.

Приеми от мен днес този дар – злато изкусно изработено от моите майстори в чест на Твоето неотменимо царско достойнство на света.

Мъдрецът Гаспар (млад и без брада, с румено лице): Звездите източни ни предизвестиха Твоето раждане, Предвечни Боже, Сътворителю на света!

Аз съм Гаспар, по Твоята воля съм и аз източен цар. Затова поднасям Ти в дар този благоуханен ливан и нека с неговото благоухание нашите молитви достигат винаги до Твоя Божествен престол!

Мъдрецът Валтасар (с дълга брада и смугло лице): Приеми и моя дар, Сине Човечески. Аз съм Валтасар. Царство голямо имам, но греховете ми са още по-големи. Но Ти, Човеколюбче, по голямата Си милост дойде днес и стана човек, за да послужиш и пострадаш за мен и всички мои събратя, та да отхвърлиш немощта на греховете ни и ни освободиш от смъртта, дето дойде поради сторените от нас злини.

Приеми сега и моето дарение – благовонното масло смирна. С него нека помажат Твоето Тяло, когато дадеш Себе Си в жертва за нас и слезеш в смъртта, за да ни изведеш оттам.

Всички мъдреци заедно: Благословен Си, Христе Боже наш!

(Всички се събират до пещерата…)

Всички: Благословен си, Боже на нашите отци!

(… и запяват Тропара на Рождество Христово…)

Край. Амин.

Автор: Анула ХРИСТОВА

Театрална постановка, реализирана през м. декември 2008 г. от децата при неделното училище на Младежки Православен Център „Св. Петка” при старинен храм „Св. Петка”, гр. София.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − eleven =