Урок за първата изповед и причастието

Урок по Религия – Православие, 2 клас, тема „Изповед и Причастие“

Въпроси за преговор:

1.Какво е молитва? – молитвата е разговор с Бога.
2. С коя молитва Сам Господ ни е научил да се молим? – Господнята молитва „Отче наш“.
3.Как Бог ни призовава да се молим? –Той ни призовава с думите :“Искайте и ще ви се даде“ , „Хлопайте и ще ви се отвори“.
4. Кои са най-важните поучения за молитвата? – на молитва да заставаме с голямо благоговение пред Бога; да се стремим да изпълняваме Божиите заповеди, за да се изпълни молитвата ни; да помним, че ще получим според силата на вярата си; преди всяко начинание да се молим за Божието благословение.
5.През кой период трябва да засилим молитвата си? – по време на пост, особено по време на Великия пост.

Изповед и Причастие

Изповед. Изповедта е разкриване на греховете пред свещеника, които той може да опрости с властта, дадена му от Бога.

Изповедта е установена от най-ранните години на църквата. За изповед се подготвяме като осмисляме нашите грешки. Обикновено по време на пост християните се готвят и за изповед, стремят се да очистят и тялото и душата си. Преди изповед всеки остава сам със себе си и размисля за своите постъпки, мисли, чувства. Преценява дали е изпълнил Божиите заповеди и в какво ги е нарушил. За да бъде истинска изповедта, трябва да има разкаяние (съжаление) за греховете и искрено желание повече да не грешим.

След като сме се разкаяли, отиваме при свещеник и разказваме чистосърдечно за своите грехове, без да скриваме нищо. Трябва да знаем, че в това време Сам Господ слуша нашата изповед и когато свещеникът изрече думите за опрощаване на греховете, Сам Бог очиства душата ни от техния тежък товар. Когато децата се изповядват за пръв път, свещеникът ще им помогне с въпроси, като е важно да имат доверие в него.
Свещеникът няма право да разгласява изповедите на хората, затова не бива да се тревожим, че нашата изповед ще бъде разгласена.

Свето Причастие. Светото Причастие е тайнство на църквата, при което ставаме причастни (съединяваме се) с Христос. Сам Господ е установил светото Причастие. С Причастието ние приемаме Бог в себе си и получаваме от Него сили да се борим със злото. Причастието лекува и тялото и душата.

Християните, които са постили и са се изповядали, могат да вземат Причастие на богослужението в църквата, ако свещеникът е благословил. Към Причастието пристъпваме с голямо почитание. Свещеникът поставя с лъжичка в устата на причастяващия се Светото Причастие (частици хляб и вино, които са Тялото и Кръвта Христови).

Кога децата пристъпват към Причастие? Малките деца могат да вземат Причастие без изповед. Когато започнат да осъзнават кое е добро и кое зло (предполага се към 7-8 години, но може и по-рано), те започват да се изповядват при свещеник преди Причастие, както възрастните. Както разбрахме, за децата постът е облекчен – те трябва да се лишат временно от някои лакомства. По-важно е те да разберат в какво са сгрешили пред родителите, близките и приятелите си и да поискат да не повтарят грешките си.

Ако децата от малки привикнат към изповедта и Причастието, ще имат невидимата Божия подкрепа, ще изградят правилни възгледи за Бога, за отношенията към ближните, за смисъла и целта на нашия живот.

Въпроси към урока:
1.Защо изповедта е важна част от живота на християните? – като изповядаме греховете си пред свещеника и получим опрощение, Бог изчиства душата ни от тях.
2.Как се подготвяме за Причастието? – Постим, разкайваме се за греховете и се изповядваме пред свещеник.
3.Каква сила ни дава Причастието? – то лекува тялото и душата, дава ни сили да се борим със злото.

Задача: Чуйте разказа на монахиня Валентина Друмева за първата изповед. В този разказ героите не са истински, с него не се нарушава тайната на изповедта. Но той помага на малките деца да разберат какво трябва да изповядват, а също така да им покаже, че изповедта е лична и в нея не се говори за грешките на другите.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × two =