Урок за чудното насищане на пет хиляди души с пет хляба

Чудното насищане на пет хиляди души

След Господ Иисус Христос винаги вървели много хора, които жадували да слушат Неговото слово. Словото на Иисус било пълно с любов и Божия сила, с мъдрост и утеха. Той разкривал в какво се състои спасението на душите, говорел за бъдещия живот в небесното царство. Словото Му хранело невидимо гладните и жадните за истината души на хората. Затова Божието слово наричаме духовна храна.

Така веднъж, когато много народ се събрал, за да слуша Учителя и да доведе своите болни, Господ извършил велико чудо. Денят превалял и апостолите предложили на Христос да отпрати множеството, защото мястото било пусто и нямало откъде хората да закупят хляб.
– Дайте им вие да ядат! – отговорил Иисус.
Разбира се, Господ знаел, че учениците Му нямат толкова храна, но Той им бил дал власт също да вършат чудеса. Апостолите обаче не Го разбрали, те казали, че има само пет хляба и две риби, но как с тях могат да се нахранят толкова хора? На брой те били около пет хиляди души, като в това число не смятали жените и децата.

Иисус въздъхнал и наредил:
– Нека всички да насядат по тревата!
Той взел петте хляба и двете риби, повдигнал поглед към небето, благодарил на Всещедрия Отец, разчупил хляба и дал на учениците Си, а учениците на народа. И тогава станало чудо – храната в ръцете на Господ не свършвала, докато целият народ не утолил глада си. При това останали в излишък дванадесет коша с хляб и риба.
За Бог, Който от нищо е сътворил небето и земята, не било трудно да умножи хляба и рибата, за Бог няма нищо невъзможно. Той се грижи първо за по-важното – духовната храна, но не оставя хората и без телесната им храна.
Той винаги се грижи за нас и никога няма да ни остави, щом от сърце вярваме в Него и възлагаме всичките си надежди на Него. Нека не забравяме думите Му: „ не се грижете и не думайте: какво да ядем, или какво да пием, или какво да облечем?…..защото вашият Небесен Отец знае, че имате нужда от всичко това. Но първом търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко това ще ви се придаде.“ (Матей 6:31-33)

За спомен на чудното насищане с петте хляба и двете риби, днес в църквата се извършва специална служба, наречена петохлебие. На нея се благославя хляб, вино, жито, елей (олио или зехтин). Чрез тази служба ние благодарим на Бога, че ни е дарил със земни блага и Го молим да умножи плодовете на земята, за да имаме всичко потребно за нашия земен живот.

Въпроси след урока:
1.Защо след Иисус Христос вървели толкова много хора? – защото Той с любов помагал на хората в техните страдания, а думите му носели утеха и хранели душите им.
2.Какво е това духовна храна? – Словото Божие наричаме духовна храна
3.Как Христос се погрижил и за телесната храна на изгладнелите хора? – Той преумножил пет хляба и две риби и с тях нахранил пет хиляди души, без да се броят жените и децата.
4.Какво ни поучава Бог? Кое е по-нужно за нашето спасение? – Господ ни учи първо да търсим царството Божие и Неговата правда, а Той няма да ни остави и без земни блага.
Задача: Поинтересувайте се как се прави петохлебие в храма. По желание може да участвате и сами. Какво пее свещеникът, обикаляйки около масата с петте хляба?

Допълнителен текст:

Петохлебие
За извършване на петохлебието са необходими 5 питки. Замесва се твърдо тесто от около ½ кг брашно, като се добавя вода, мая и сол. От тестото се оформят пет питки и върху всяка се слага специален печат. Тестото трябва да е твърдо, за да може след втасване и изпичане да си личат буквите и фигурите на печата. В църквата се отнасят освен питките, още вино, елей (зехтин или олио), неварено жито. Петохлебие може да се извърши и с пет готови хлебчета, закупени от магазина.

Петохлебие се прави в знак на благодарност към Бога, като спомен от чудното насищане на 5 хиляди души. На петохлебието се молим за здраве, за благословение на дома и семейството, отправяме някаква просба, когато търсим Божията помощ, а също и за да почетем настоящия празник.
Обикновено това става на вечернята или след утренята, преди божествената литургия. Свещеникът чете специални молитви, като припомня направеното от Христос чудо, благославя хлябовете, виното, елея. Това, което пее свещеникът и народът, са думи от Псалом 33:

„Богатии обнищаша и взалкаша, взыскающии же Господа не лишатся всякаго блага.“, което означава „Богатите обедняха и огладняха, а ония, които дирят Господа, не са лишени от никое благо. (Псалом 33:11)
По този начин хлябът от петохлебието се освещава. От петте питки се раздава на богомолците след вземане на нафора* в края на богослужението.

*нафора (анафора) – осветен в олтара хляб, нарязан на малки късчета, които свещенослужителят изнася от олтара след края на богослужението и раздава на богомолците, които го приемат на гладно.

Така изглежда петохлебието – на специална поставка са сложени петте питки и три съда – с вино, с неварено жито и с елей (зехтин или олио).

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 9 =