Благотворителна изложба на Св. Синод и Българския парламент в подкрепа на онкоболни деца (видео)

Българският парламент се превърна в дом на благотворителната изложба – базар организирана от Св. Синод на Българската православна църква. Експозицията е в подкрепа на онкоболните деца у нас. Събитието се състоя по инициатива на Културно-просветния отдел на Св. Синод на БПЦ-БП и с подкрепата на депутати от 44-то Народно събрание. Изложбата е под патронажа на Светейшия Български патриарх Неофит, Св. Синод и председателя на 44 НС г-н Димитър Главчев.

„Това е втората част от инициативата да помогнем на онкоболните деца лекуващи се в Клиниката по детска онкохематология към университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ. Искам да отбележа и приноса и подкрепата за инициативата на Светейшия Български патриарх Неофит. Нека им помогнем“, заяви Димитър Главчев на откриването на изложбата, която се състоя днес от 11:00 ч.

Митрополит Гавриил, като ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, се обърна с кратко слово, в което разказа за инициативата, както и за успеха на състоялия се традиционен Национален конкурс на Св. Синод „Възкресение Христово“. Накрая той сподели и история, разказана му от проф. д-р Добрин Константинов, от която стана ясно, че баща на болно дете дарил голяма сума за болницата, като обещание, което дал пред умиращото си дете. Митрополит Гавриил благодари още и на депутатите за отзвичивостта и решението да се включат в богоугодната инициатива.

В събитието се включи и проф. д-р Добрин Константинов, началник на Клиниката. Той благодари за благородната инициатива на Българската православна църква. Д-р Константинов подчерта, че би желал през следващата година в синодалния конкурс да са включат със свои творби и децата-пациенти на Клиниката, което ще вдъхне творчески импулс и оптимизъм.

Това е вторият етап от благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“-2017 на Българската православна църква, която предлага възможност за закупуване на творбите-лауреати на синодалния конкурс „Възкресение Христово“ с цел събиране на средства и даряване на медицинска апаратура на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” – София. До този момент са закупени три инфузоматни апарата – волуметрични помпи за прецизно регулиране на медикаментозните вливания при лечението на онкоболни деца и целта на организаторите е събирането на още средства за закупуване на повече такива помпи, без които лекуването на децата е невъзможно.

Подобна инициатива носи положителен заряд в отношенията на Църквата и държавата, в която Българската църква, народни представители, общественици, журналисти и най-вече деца се включват и работят заедно за оздравяването на най-малките си съ-братя и сестри.

Източник: Bg-patriarshia.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 6 =