Международна конференция за вероучението в училище се проведе в Македония

Международна двудневна конференция, организирана от Асоциацията на преподавателите по Етика в религиите, се проведе в Битоля, Македония.

Форумът, в който взеха участие преподаватели по Етика в Православието от всички епархии на Македонската православна църква се проведе на 28 и 29 октомври в Битоля, Република Македония и бе открит от епархийския митрополит – Негово Високопреосвещенство Преспанско-Пелагонийски Петър.

По покана на организаторите и с благословението на Българския патриарх Неофит със свои доклади в конференцията участваха Александра Карамихалева, началник Отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод на БПЦ-БП, доц. д-р Костадин Нушев, от Културно-просветния отдел на Св. Синод и преподавател по Християнска етика в Богословския факултет на СУ и Ангел Карадаков.

В своя доклад на тема „Църквата и обществото в контекста на усилията за запазването на традиционните ценности в съвременна Европа” г-жа Карамихалева очерта основните тенденции в обособяването на системата от ценности в Европа, отговорността и ролята на Църквата в съхраняването и отстояването на непреходните евангелски нравствени ценности и взаимодействието между Българската църква и Българската държава в грижата за съхраняването на традиционните ценности, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото и как Отдела за връзки с обществеността си сътрудничи със светските медии в тази посока.

Ангел Карадаков запозна участниците във форума с развитието на църковните медии в България, разбирането на архиереите на Българската православна църква за важната роля, която имат медиите за разпространяване и популяризиране на Христовото благовествие, сподели своят опит, като редактор на двете най-значими църковни медии в страната – Официалният сайт на Св. Синод и сайтът „Добротолбие“, както и виждането си за църковната публицистика, като обективна, безпристрастна, честна и позитивна, подпомагаща Църквата в нейното служение, а не критикуваща я.

Доц. д-р К.Нушев разгледа в своя доклад темата за християнското образование и за нравственото възпитание на съвременните млади хора чрез взаимодействието между Църквата и училището, която е изключително важна и актуална в днешно време както в България така и в другите европейски страни. Той засегна в своето изложение общата духовна традиция на християнско просвещение, свързана с делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, позната на двата братски народа като обща традиция на Църквата и християнската просвета и култура. Това общо духовно и културно наследство, свързано с християнското просветно дело на св. Климент е дълбоко и определящо за нашата християнска културна идентичност и дори в днешно време ние трябва да черпим вдъхновение от него, за да решаваме новите задачи пред Църквата, училището и обществото в днешна Европа. Религиозното образование следва да се разгръща именно в християнския дух и светлината на завещаното ни богатство от истини, ценности и традиции, за да запазваме и обновяваме нашата традиционна духовност и да посрещаме предизвикателствата на днешния съвременен свят.“

В своето изложение докладчикът акцентира на общата духовна традиция на Църквата и християнската ни просвета и култура, които са свързани с духовното наследство наследство и просветително дело на светите братя Кирил и Методий и мисията на техните ученици сред славянските народи. Това е дълбоката и определяща за нашата християнска културна идентичност и просвещение традиция, от която следва да черпим вдъхновение за решаване на новите задачи пред Църквата, училището и обществото и в днешна Европа.

Така религиозното образование ще бъде духовен мост между историческата традиция и съвременното общество и нравственото възпитание на децата в духа на универсалните християнски ценности ще обновява тяхната култура в светлината на завещаното ни богатство от евангелски истини, ценности и традиции. Доц. К. Нушев очерта трудностите в досегашния път на възстановяване на религиозното обучение в България и усилието на Българската православна църква за стабилизиране на предмета Религия като редовен предмет в учебната програма. Той запозна участниците и с постиженията на програмата за религиозно обучение в община Кюстендил и създадените нови учебни помагала за децата от началния курс на обучение, който се въвеждат и в други училища в София.

В хода на конференцията от разискванията по докладите и последвалите дискусии стана ясно, че ситуацията и проблемите в България и Македония са сходни и аналогични и можем да си бъдем взаимно полезни, споделяйки своя опит в разпространяването на Христовото благовестие.

Възникнаха идеи за нови съвместни проекти и инициативи в областта на църковното благовестие, организирането на съвместни православни лагери в български и македонски манастири за по-добро взаимно опознаване и обогатяване на педагогическия опит на учителите по религия и вероучение и на катехизаторите и възпитателите в двете братски и съседни страни.

Източник: Dobrotoliubie.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − thirteen =