Урок за Богочовека Иисус Христос с икона за оцветяване

Света Троица – трите Лица на Бога. Ние знаем, че Бог е един, но има три Лица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети – Света Троица. Кога Бог засвидетелства Своите три Лица? – при Кръщение Господне, когато Бог Син се кръщава във водите на река Йордан, Бог Дух Свети се спуска във вид на гълъб над главата Му, а Бог Отец казва: „Това е Моят възлюбен Си Иисус Христос – истински човек.Господ Иисус Христос е Бог Син – второто лице на Светата Троица. Той съществува вечно и неразделно с Бог Отец и Бог Дух Свети.

Кога и как Божият Син се явява в плът на земята? – Преди повече от 2000 години Божият Син се ражда на земята като човек от пресвета Дева Мария. Божият Син става истински човек – придобива човешко тяло, човешки чувства и действия като всички нас човеците. Но се отличава от нас по това, че няма грях – Той е съвършен човек. А всички ние имаме грехове. Защо хората са грешни дори още при самото си раждане? – Заради грехопадението на първите хора – Адам и Ева, които като сториха грях, нарушавайки Божията заповед, загубиха своята святост и станаха грешни, предавайки като болест греха и на своите потомци. Иисус Христос – истински Бог.Божият Син, макар да станал човек, си останал истински Бог.

Това се проявява в Неговата Божествена мъдрост и сила да върши чудеса. Кои чудеса извършил нашия Господ Иисус Христос, докато живял на земята? – Той се родил по свръхестествен начин от девица, лекувал болни, които земните лекари не успявали да изцерят, Той прогонвал бесове от човеците, укротявал природните стихии, умножил един хляб и 5 риби, като нахранил 5 хиляди души, без да се броят жени и деца,Той възкресявал хора. И много други чудеса – писани и неписани, за които, ако се беше писало, не биха стигнали и всичките книги на земята.

Богочовекът Иисус Христос – нашият Спасител. В Божия Син – Господ Иисус Христос неразделно, без да се смесват съществуват Божественото и човешкото. Затова Го наричаме Богочовек. Защо Бог се яви сред нас като човек? –Той се роди като човек поради голямата си любов към хората. Хората бяха наказани от Бога за нарушаване на Божията заповед със злини, болести и смърт и пребиваване в ада. Като прие страдания и кръстна смърт заради нашите грехове, Господ Иисус Христос ни избави от наказанието и ни изчисти от греховете. Така върна възможността на хората за придобиване на вечен живот в рая, която нашите прародители и техните потомци бяха загубили. Като се кръщаваме в Името Христово получаваме пълно опрощаване на греховете. Но ако и след кръщението сторим грях, Той ни показва път за спасение. Какъв е този път за спасение от греховете? – покаяние за греховете, изповед, причастие и изпълнение на Божиите заповеди.

Затова Богочовекът Иисус Христос наричаме наш Спасител и в молитвите си всеки ден Му благодарим за безграничната любов и великата милост към нас, грешните човеци.

Въпроси към урока: 1.Защо Господ Иисус Христос е истински човек? – Той приема човешка плът, човешко тяло, човешки чувства и действия, но няма грях.
2.Защо Господ Иисус Христос е истински Бог? – Той е второто лице на Светата Троица – Божият Син, Който е истински Бог – вечен, премъдър и силен да върши чудеса.
3.Защо Го наричаме Богочовек? – защото в Него неразделно, без да се смесват съществуват Божественото и човешкото. 4.Защо Той е нашият Спасител? – защото страда и прие кръстна смърт за опрощаване на нашите грехове и ни показва път за спасение и вечен живот.

Задача: Запознайте се с иконата на Господ Иисус Христос. Иконата изобразява Личността на Господа. Ореолът разкрива Неговата Божественост и се отличава с вписан кръст и буквите OWN, които означават думата Вечният. Оцветете приложението.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =