Урок за Света Екатерина с икона за оцветяване

Bъпроси за преговор:
5. Защо родителите на света Дева Мария обещали да я посветят на Бога? – Бог чул молитвата им и ги дарил с дете, макар да били стари. Затова те посветили света Дева Мария на Бога.
6. Кога родителите й я въвели в храма? – когато тя станала на три години те я отвели в храма и я оставили там да служи на Бога.
7. Как прекарвала времето в храма Мария? – тя пребивавала в непрестанна молитва, изучавала словото Божие и се занимавала с ръкоделие.
8. Защо праведните Йоаким и Анна са наречени богоотци? – защото се удостоили заради светия си и непорочен живот да станат родители на Божията майка.

Света Екатерина

През 4 век в град Александрия, Египет, живяла девойка на име Екатерина.Тя била от царски род. Отличавала се с рядка мъдрост и красота. На 18 години тя знаела книгите на учените и поетите. Богати сановници я искали за жена, но тя на всички отказвала. Искала да й намерят момък, който да бъде равен на нея по богатство, красота и ученост. Но такъв момък нямало.

Чул за нея един старец християнин и решил да я обърне към познанието на истинския Бог. Казал й, че има такъв момък, който е по-добър от нея. „Този момък се родил от Пресвета Дева, която заради своята святост се удостоила да стане майка на такъв Син”. Старецът дал на Екатерина икона на света Богородица да й се помоли да види нейния Син. Екатерина се молила дълго и накрая се унесла в сън. Присънил й се чуден сън. Света Дева Мария стои пред нея със своя Син на ръце и от него излизат слънчеви лъчи. Но Младенецът извръщал лицето си от Екатерина. Майката помолила

Сина си да погледне девойката, но Той отвърнал, че тя е безобразна, бедна и безумна.
Натъжена Екатерина разказала на стареца съня си и поискала съвет. Той подробно й обяснил християнската вяра. Казал й, че Бог не поглежда към гордите и самонадеяните, към тези, които не вярват в Него и не изпълняват заповедите Му. Умната девойка разбрала истината, повярвала от цялото си сърце в Бога и приела свето Кръщение. По време на друг сън отново й се явила света Дева Мария и този път Младенецът сложил на ръката й чуден пръстен. Оттогава тя много се променила. Не мечтаела вече за богатства и развлечения, но мислела само за своя небесен Годеник.
Веднъж в Александрия пристигнал зъл цар – гонител на християните и наредил всички да се поклонят на идолите – измислени божества. Екатерина отказала да се подчини и смело разкрила на царя неговата заблуда. Царят се разгневил и извикал по-късно младата девойка на разговор с царските ( езически ) мъдреци, за да я отклонят от вярата й. Те започнали да й задават много хитри въпроси, но с Божията помощ Екатерина отговаряла спокойно и мъдро и накрая всички те се признали за победени.

Царят се опитал да изкуши Екатерина, като й обещавал несметни богатства и слава. Но девойката останала непреклонна. Царят я хвърлил в тъмница, където я подложили на страшни мъчения. Отишла да я види дори царицата и след като разговаряла с нея сама повярвала в истинския Бог. Като видял, че всички усилия са напразни да отделят Екатерина от нейния небесен Годеник, царят я осъдил на смърт. Тя предала душата си в ръцете на светите ангели, които я отнесли при нейния небесен Годеник. Тя станала невеста Христова. Всички девици, които посвещават живота си на Бога се наричат невести Христови.

Това станало на 24 ноември, денят в който почитаме паметта на светицата. Днес множество православни храмове носят името на света Екатерина. Ние се молим на света Екатерина да ни помага при изпити и учене, защото тя е оборила лъжливите мъдреци.

Въпроси към урока:
1.Кой според вас бил момъкът, за който говорил старецът на Екатерина? – това е нашият Господ.
2.Защо Христос при първия сън на Екатерина отвърнал лицето си от нея? – защото тя била много горда и самонадеяна и не познавала Христовото учение, макар да била изучила много науки.
3.Защо света Екатерина победила в спора с езическите мъдреци? – защото Христовото учение е истинско, а езическото – лъжливо.
4.Защо света Екатерина е наречена годеница на небесния цар? – защото тя с цялото си сърце обикнала Бога и се отказала от земен годеник, от богатства и слава и посветила живота си на Бога.
5.Кога почитаме паметта на света Екатерина и за какво се молим на светицата? – празнуваме на 24 ноември и винаги се молим да ни помога при учене и изпити.

Задача: На някои икони е изобразен първият сън на света Екатерина, когато Господ отвръща главата си от нея, а на други – вторият сън, когато Господ слага годежен пръстен на ръката й. На повечето икони светицата е изобразена с уреда на нейното мъчение – въртящо се колело с остриета. Разгледайте тази икона и оцветете приложението.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + nine =