Урок за родителите на света Дева Мария и Въведение Богородично

Родителите на света Дева Мария. B eврейския град Назарет живели благочестивите Йоаким и Анна. Те произхождали от знатни родове и наследили много богатства. Били много милосърдни и раздавали щедро милостиня на бедните и на църквата. Те живеели според Божии закони, но едно нещо ги правело нещастни. Beче били стари, а все още си нямали деца. Скръбта им растяла всеки ден и те се молели на Бога да стори чудо и да ги дари с дете, както дарил с потомство престарелите Авраам и Сарра. И обещали да го посветят на Бога.

Израилтяните смятали бездетството за Божие наказание и праведният Йоаким срещал тяхното презрение всеки път, когато отивал в храма. В голямата си скръб той отишъл в пустинята и прекарал 40 дни и нощи в пост и непрестанна молитва към Бога.

Още повече скърбяла света Анна. Един ден тя видяла сред клоните на дърветата две гълъбчета, които хранели своите птиченца в гнездото. Много се натъжила праведната Анна и в молитва към Бога изплакала болката на сърцето си. Молела Бога, който дава плод и радост дори на безсловесните същества, да дари и на нея радост да има свое чедо.
Горещите молитви на светите Йоаким и Анна стигнали до Божия престол. Бог сторил чудо и след година Анна родила момиченце, което нарекли Мария. Голяма била радостта на престарелите родители. Bсеки ден те благодарели на Бога за щастието, с което ги дарил. Отгледали детето с любов и много грижи. Научили малката Мария на скромност и почит към Бога.

Въведение Богородично. Когато малката Мария станала на три години, родителите й я отвели в Йерусалимския храм, за да я посветят в служба на Бога. Къде се намира Йерусалим? – в Палестина, днешен Израел.
Мария била облечена в празнични дрехи, придружавали я нейните приятелки, които държали запалени свещи в ръце. Пред вратите на храма тя била посрещната от първосвещеника. Той я благословил, хванал я за ръка и двамата влезли вътре.

От този ден света Дева Мария заживяла в храма.

В храма тя пребивавала в непрестанно молитвено общение с Бога, изучавала словото Божие, учела се на ръкоделие и се подготвяла да служи на Бога.
Бог я избрал да стане по-късно майка на нашия Господ Иисус Христос. Затова света Дева Мария е наречена Богородица.
Празникът Bъведение Богородично църквата отбелязва на 21 ноември. Как е отбелязан този празник в църковното календарче? – Ден на християнското семейство и православната младеж.
Богоотци. Със своя непорочен и свят живот праведните Йоаким и Анна се удостоили да станат родители на Божията майка и затова са наречени богоотци. Църквата засвидетелства висока почит към тях, като споменава на всяка божествена литургия техните имена. Паметта им се почита на 9 септември след Рождество Богородично.

Bъпроси към урока:

1. Защо родителите на света Дева Мария обещали да я посветят на Бога? – Бог чул молитвата им и ги дарил с дете, макар да били стари. Затова те посветили света Дева Мария на Бога.
2. Кога родителите й я въвели в храма? – когато тя станала на три години те я отвели в храма и я оставили там да служи на Бога.
3. Как прекарвала времето в храма Мария? – тя пребивавала в непрестанна молитва, изучавала словото Божие и се занимавала с ръкоделие.
4. Защо праведните Йоаким и Анна са наречени богоотци? – защото се удостоили заради светия си и непорочен живот да станат родители на Божията майка.

Задача: Разгледайте иконите, на които света Дева Мария е изобразена със своите родители – праведните свети Йоаким и света Анна. Оцветете приложението.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 13 =